Golf IV 1,9 tdi , syczenie pod maską...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf IV 1,9 tdi , syczenie pod maską...
Cześć. Silnik 90 konny tdi 1,9 vw IV Variant ,,,, Podczas pełnego przyspieszania i tylko wtedy słychać wyraźnie syczenie z pod maski silnika. Nie myślałem o tym dopóki kolega nie powiedział mi że w jego Octavi z tym samym silnikiem czegoś takiego nie ma co stwierdziłem osobiście. Macie coś na to ?
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
moze to Ci turbina swiszczy hehe
ja tam lubie tego sluchac 
ps. jak dajesz gazu to swist idzie tak jakby coraz szybszy?
kumpel w octavi moze miec lepiej wyglusozne auto

ps. jak dajesz gazu to swist idzie tak jakby coraz szybszy?
kumpel w octavi moze miec lepiej wyglusozne auto
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Jeśli masz turbinę ze stałą geometria będzie świszczeć. W Oktavi o której pisałeś moze byc zmienna geometria - tamte sprężarki chodzą ciszej. Inna przyczyna to nieszczelności w dolocie/układzie podciśsnienia, ale to by sie przekładało na osiągi samochodu i dymienie.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
JEŚLI SIE KOLEGA NIE PRZECHWALAŁ TO JEGO oCTAVIA POSZŁA 200KM/H A I ZBIERA SIĘ CHYBA CIUT LEPIEJ,, MÓJ GOLFIK JEDYNIE 183KM/H A DYMIĆ A I OWSZEM PRZY OSTREJ JEŹDZIE PUSZCZA DYMA. ,,, WIEM JAK ŚPIEWA TURBINKA ALE TO JEST EWIDĘTNE SYCZENIE. MOZE JEST JAKIS UKŁAD ZABEZPIECZAJĄCY SILNIK PRZED PRZEŁADOWANIEM?... ALE TE SILNIKI SĄ ŻYŁOWANE DO PONAD 150 KM ... ZAPEWNE COŚ ZE SZCZELNOŚCIĄ
DZIĘKI.

A jaki silnik jest w tej Octavii, a jaki w Twoim Golfie. To nie jest tak, że te silniki są żyłowane do 150ps - jedyne co mają ze sobą wspólnego to pojemność skokowa. Prędkość max będzie zależeć od silnika i przełożeń skrzyni. Układ zabezp. przed przeładowaniem jest w każdym silniku z turbiną, a zacięty wastegate objawiał by się totalnym brakiem mocy - napisz wiecej o swoim aucie.
Pozdor