Silnik drzy po wlaczeniu klimy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik drzy po wlaczeniu klimy
Mam takie pytanie do posiadaczy klimy w aucie - czy jej włączenie na postoju jest w jakiś sposób odczuwalne w pracy silnika? W moim MK4 130km po załączeniu klimy wyraznie daje się wyczuć poprzez kierownice. Pojawiają się spore drgania o różnej częstotliwości, słychać także trochę inną pracę silnika. Obroty nie zmieniają się. Klima działa jest nabita, dolany olej itp. Auto kupiłem w zimie wiec trudno mi powiedzieć czy to jest objaw normalny czy nie. Z tego co było robione w aucie to wymiana rozrządu i PK, poduszki pod silnikiem też raczej są dobre bo bez klimy silnika nie czuć i nie słychać. Rozumiem że sprężarka stanowi duże obciążenie (czuję to także w mocy podczas jazdy na 1-3 biegu) ale niewiem czy powinienem martwić się drganiami. Do tej pory z klimą w autach miałem tyle wspólnego co nic:)
Ostatnio zmieniony czw cze 07, 2007 20:38 przez pb11, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiatrak raczej nie bo wibracje są dość mocne, pozatym wiatraki są nowe. Może coś z naciągiem paska albo jakieś naprężenia. Samochód jest po stłuczce ale nie wiem czy to ma wpływ bo tak jak mówiłem kupiłem i robiłem w zimeindyczes pisze:Ja u siebie w środku na postoju nie czuję zadnej różnicy poza lekkim spadkiem obrotów-wiadomo sprężarka dodatkowo obciąża silnik.Na zewnątrz jest róznica,załącza się wiatrak i to powoduje dodatkowy hałas.Poza tym żadnych innych dodatkowych atrakcji![]()
Pozdr.
Ostatnio zmieniony czw cze 07, 2007 11:16 przez pb11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gitner
- VW Baron

- Auto: Szukam... i NC700X
1. Nie ten DZIAŁ !!!
2. Regulamin Forum !!!
3. Uzupełnij profil !!!
Gitner
2. Regulamin Forum !!!
3. Uzupełnij profil !!!
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
u mnie w chwili załaczenia się sprężarki na momencik spadają obroty by po chwili wrócić na swoje miejsce i potem juz żadnych atrakcji
wentyl u mnie pracuje wyjątkowo cicho
wentyl u mnie pracuje wyjątkowo cicho
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
Sorki, jakoś mi się odruchowo wysłało do mojego ulubionego działuGitner pisze:1. Nie ten DZIAŁ !!!
2. Regulamin Forum !!!
3. Uzupełnij profil !!!
Gitner
No i oczywiście obiecuję poprawę na przyszłość
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 14:20 przez pb11, łącznie zmieniany 1 raz.