Dzisiaj tak sobie patrzę pod maskę autka (co prawda nie golfa) i zaskoczył mnie kabel monusowy z akumulatora do karoserii. Coś strasznie chudy jest
Ludzie podłączają kable po 20mm2 do wzmacniacza, plus ciągną z aku a masę z karoserii tym samym przekrojem kabla. Tym czasem kabelek masowy z aku na pewno nie ma (w moim przypadku) 20mm2.
Czy nie warto w takim razie przy montażu CA wymienić kabla masowego z aku na większy przekrój?
Wiadomo w benzynce 1.3 kabel masowy będzie miał mniejszy przekrój niż w dieslu 1.9 .
P.S Chyba zrozumieliście o co mi chodzi
P.S 2 Kiedyś ojciec wymienił właśnie ten kabelek w starym passacie i od razu autko lepiej kręciło rozrusznikiem (silnik SB) - więc chyba warto zainteresować się większym przekrojem dla lepszego przewodzenia prądu.
Co i jak z masą
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
przekrój kabla jest uzalezniony od jego długości.
w niektórych instalacjach przy zapalaniu silnika są odłaczane wszystkie inne odbiorniki pradu. ale to taka "ciekawostka".
jestem skłonny twierdzić ze nie wymiana samego kabla pomogla Twojemu ojcu a czynności które wykonał przy tej okazji - czyli oczyszczenie połaczeń i skręcenie wszystkiego na nowo.
Niemnie jednak walcząc o każdy volt docierający do wzmacniacza warto przyjrzeć się połączeniu aku-karoseria (w przypadku gdy mase do wzmaka bierzemy z budy). Ale co sie będe po raz kolejny rozpisywał.
uzyj przycisku szukaj. brałem udzial w dyskusjach na ten temat.
pozdrawiam
w niektórych instalacjach przy zapalaniu silnika są odłaczane wszystkie inne odbiorniki pradu. ale to taka "ciekawostka".
jestem skłonny twierdzić ze nie wymiana samego kabla pomogla Twojemu ojcu a czynności które wykonał przy tej okazji - czyli oczyszczenie połaczeń i skręcenie wszystkiego na nowo.
Niemnie jednak walcząc o każdy volt docierający do wzmacniacza warto przyjrzeć się połączeniu aku-karoseria (w przypadku gdy mase do wzmaka bierzemy z budy). Ale co sie będe po raz kolejny rozpisywał.
uzyj przycisku szukaj. brałem udzial w dyskusjach na ten temat.
pozdrawiam