Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Quatro7, najdłuższe piątki mają skrzynie FF, FH, FJ, FN, więc jak chcesz samą piątkę zmienić to najlepiej z nich.
Te skrzynie co podałeś mają od nich minimalnie krótszą piątkę, ale ogólnie są dłuższe za sprawą długiego przełożenia głównego.
2. cała skrzynia 4T, ATH, CHD
3. cały komplet (skrzynia + lewarek na linki + sprzęgło + pompka hydrauliczna pewnie z całymi pedałami) z TDI
Te skrzynie co podałeś mają od nich minimalnie krótszą piątkę, ale ogólnie są dłuższe za sprawą długiego przełożenia głównego.
1. piątka z FF, FH, FJ, FNQuatro7 pisze:podsumowując
2. cała skrzynia 4T, ATH, CHD
3. cały komplet (skrzynia + lewarek na linki + sprzęgło + pompka hydrauliczna pewnie z całymi pedałami) z TDI
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
piątka z FN ma 0,76 tak na marginesie, a nie pomysleliscie ze przełozenia głowne tez odgrywaja role ? w FN ( ciezko dostepnej ) jest 3,89 , a w ACD , 4T juz jest 3,67 wiec jak mialaby byc ta V-tka z z FN , to nie wiadomo czy przy skroceniu głownego, to nie bedzie to samo co w ACD teraz juzpiori pisze:Najdłuższy piąty bieg (0,711) był w skrzyniach typu 020 z mk1: FF, FH, FJ, FN.
[ Dodano: Pią Kwi 24, 2009 10:17 am ]
tak dla porownania na FN przy 100 km na godzine obrotów na oponach 195/50/15 , bedzie okolo 2700 , na ACD jest jak juz wiemy okolo 3000 , a na 4T jest 2500
ja bym polecał 4T , ja mam taka skrzynke u siebie , długie przelozenia, alee tragedii nie ma, w trasie przy 3000 to ja mam cos kolo 120
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Dane techniczne biorę ze strony http://www.doppel-wobber.de , tam oczywiście też mogą być błędy. Według tej strony Quatro7 ma już w swojej skrzyni najdłuższe przełożenie główne, takie samo jak w 4T, a o wkładaniu skrzyni FN nikt nie pisał, tylko samego piątego biegu. Ale jak piszesz że jest krótki, to ta skrzynia jako dawca odpada.guti pisze:piątka z FN ma 0,76
guti, a jakie ma znaczenie przełożenie główne skrzyni w której kiedyś ten piąty bieg siedział? Ja chcę przełożyć tylko dwa tryby piątego biegu w których stosunek liczby zębów wynosi 0,711, a główna przekładnia będzie ze skrzyni ACD czyli 3,667. Taka skrzynia będzie nawet dłuższa (co prawda bardzo niewiele) niż 4T.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja nie wiem, ja tu tylko sprztam ja tylko wiem ze jak cos jest policzone dla innego przelozenia to nie musi koniecznie pasowac do innego moze zgrzytac, moze wyc, moze nie byc roznicy miedzy IV tym a V tym biegiem roze cuda sie dzieja , dlatego ja bym obstawial wymiane calej skrzyni a ta mozna sprzedac , bo chetni na krotkie skrzynki na pewno sie znajda
4T moze byc szybciej dostepna jak FN , no ale skoro ktos sie uprze, to nic sie nie zrobi
4T moze byc szybciej dostepna jak FN , no ale skoro ktos sie uprze, to nic sie nie zrobi
Przy skrzyni ACD z piątką 0,711 byłoby raczej odwrotnie, tzn przełączając z IV na V brzmiałoby jakby ktoś ominął jeden bieg i zmienił o 2 do góry. Taki typowy nadbieg.guti pisze:moze nie byc roznicy miedzy IV tym a V tym biegiem
Jeżeli ma być minimum grzebania, to rzeczywiście najprościej zmienić całą skrzynię na 4T.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
prosze bardzo , to sa przełozenia FF
3.89 3.45 1.94 1.29 0.97 0.76
a to 4T
3.67 3.45 1.94 1.29 0.91 0.75
dla opon 195/50/15 przy predkosci 100 km/h na skrzyni 4T obroty silnika wynosza 2535 rpm
te same opony , ta sama predkosc , skrzynia FF = 2687 rpm ( przy przełozeniu 0,75) , ale jest tez przelozenie 0,71 i wtedy = 2543 rpm, przełozenie głowne
3,89 oczywisce, wiec jak widac, mimo ze przełozenia V-tego biegu sa mimimalnie rozne to dzieki przelozeniu głównemu obroty sie wiele nie zmiemiły . Nie zmienia to faktu, ze wedlug tych danych najdłuzsza jest 4T
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 8:34 am ]
To_mas, musiałbys kupic automata , jakbys sie zgodził zeby Ci cos uciąc
3.89 3.45 1.94 1.29 0.97 0.76
a to 4T
3.67 3.45 1.94 1.29 0.91 0.75
dla opon 195/50/15 przy predkosci 100 km/h na skrzyni 4T obroty silnika wynosza 2535 rpm
te same opony , ta sama predkosc , skrzynia FF = 2687 rpm ( przy przełozeniu 0,75) , ale jest tez przelozenie 0,71 i wtedy = 2543 rpm, przełozenie głowne
3,89 oczywisce, wiec jak widac, mimo ze przełozenia V-tego biegu sa mimimalnie rozne to dzieki przelozeniu głównemu obroty sie wiele nie zmiemiły . Nie zmienia to faktu, ze wedlug tych danych najdłuzsza jest 4T
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 8:34 am ]
To_mas, musiałbys kupic automata , jakbys sie zgodził zeby Ci cos uciąc