Podświetlenie deski i nawiewu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
kicha na maxa, nie premyślałem jednej sprawy a propos podświetlania zegarów od spodu, otóż co z podświetleniem licznika kilometrów? Fury, które mają podświetlane zegary od spodu w większości liczniki kilometrów mają w postaci wyświetlaczy LCD. Są również bryki np Honda Civic '98 która ma tarcze podświetlane od spodu (podziałka i jej wartości) a wskazówki i licznik km ma oświetlany z góry.
Chyba nam, właścicielom MK2 pozostaje taki patent, bo inaczej z tym rodzajem licznika km się nie da.
Wskazówkę od biedy można zrobić podświetlaną, tylko pozostaje kwestia po co skoro licznik km i tak trzeba dodatkowo oświetlić.
Można pokombinować z kolorami, np podziałka i cyfry byłyby podświetlane od spodu na niebiesko, a tarcze (obowiązkowo białe) wskazówki i licznik km oświetlany od góry na czerwono. Kombinacji milion, ale ja chyba pójdę w tą stronę.
Pozdro!
Chyba nam, właścicielom MK2 pozostaje taki patent, bo inaczej z tym rodzajem licznika km się nie da.
Wskazówkę od biedy można zrobić podświetlaną, tylko pozostaje kwestia po co skoro licznik km i tak trzeba dodatkowo oświetlić.
Można pokombinować z kolorami, np podziałka i cyfry byłyby podświetlane od spodu na niebiesko, a tarcze (obowiązkowo białe) wskazówki i licznik km oświetlany od góry na czerwono. Kombinacji milion, ale ja chyba pójdę w tą stronę.
Pozdro!
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
(a tak na co dzień to Octavia II kombi 1.9 TDI 105PS)
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
bierzesz diode i rezystor, przykłądasz rezystor do dłuzszej nuzki diody...nabierasz troche cyny na lutownice i "sklejasz" to co przed chwilką przykładałeś, mozesz to dla pewności owinać taśmą izolacyjna teraz...(sam ten dłuzszy drucik i rezystor) teraz do rezystora dołączasz + a do tego krutszego drucika diody -
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
Powiem Wam, że zrobić samemu takie tarcze, a nawet ładniejsze, to nie problem dla kogoś chcącego. Problemem jest zrobienie białych tarczy, czyli żeby w dzień tło było białe, a skala i oznaczenia ciemne, a w nocy, żeby to przeświecały cyferki i podziałka, a nie cała tarcza.
To w sumie tez jest do zrobienia, ale rzeźbienia z tym masa. Chyba się skuszę, ale tak w wakacje/przy czasie. Póki co białe tarcze ABT, metalowe, lakierowane - NIE NALEPIANE!
To w sumie tez jest do zrobienia, ale rzeźbienia z tym masa. Chyba się skuszę, ale tak w wakacje/przy czasie. Póki co białe tarcze ABT, metalowe, lakierowane - NIE NALEPIANE!
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
cd poprzedniej wypowiedzi...
problemem jest głównie podświetlenie licznika przebiegu i wskazówki o ile nie wyczaruje się świetlnej. Resztę idzie jakoś obejść, ale tak jak wspomniałem rzeźbienia cała masa :/
problemem jest głównie podświetlenie licznika przebiegu i wskazówki o ile nie wyczaruje się świetlnej. Resztę idzie jakoś obejść, ale tak jak wspomniałem rzeźbienia cała masa :/
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
- king66
- Użytkownik
- Kontakt:
wlasnie skonczylem tworzyc moj nawiew....
ale wtopilem z diodami mam 1 led granatowy 2 ledy blekitne i 1 czerwony
po dwie na pasek...
nawiew grantowa - blekitna
ogrzew. blekitna - czerwona
efekt jest ale...
mam klawisze na grantowy i ten blekit mi nie pasi zupelnie... z nawiewu chyba wywale blekitna a w ogrzew. blekitna moze zostawie... ale sciemnie ja ( mocniejszy rezystor???) zeby czerwonej nie tlamsila
czerwone swiatlo ma inna dlugosc i troche inaczej sie w pleksie zalamuje chyba ze... (znow mam chory pomysl ) i nie wiem czy czasem nie przeciec paska przezroczystego po trojkacie tak aby uzyskac dwa kawalki z przegroda w srodku
bylyby 2 trojkaty podswietlone nieb. i czerw. ledem
pytanie jak to precyzyjnie wykonac i skleic????
napewno nie brzeszczotem
pozdro ...mysle dalej
ale wtopilem z diodami mam 1 led granatowy 2 ledy blekitne i 1 czerwony
po dwie na pasek...
nawiew grantowa - blekitna
ogrzew. blekitna - czerwona
efekt jest ale...
mam klawisze na grantowy i ten blekit mi nie pasi zupelnie... z nawiewu chyba wywale blekitna a w ogrzew. blekitna moze zostawie... ale sciemnie ja ( mocniejszy rezystor???) zeby czerwonej nie tlamsila
czerwone swiatlo ma inna dlugosc i troche inaczej sie w pleksie zalamuje chyba ze... (znow mam chory pomysl ) i nie wiem czy czasem nie przeciec paska przezroczystego po trojkacie tak aby uzyskac dwa kawalki z przegroda w srodku
bylyby 2 trojkaty podswietlone nieb. i czerw. ledem
pytanie jak to precyzyjnie wykonac i skleic????
napewno nie brzeszczotem
pozdro ...mysle dalej
tak naprawdę to tylko M-B W114280CE albo carrera911 72' ...oba mnie kręcą (MB, VAG, PORSCHE... reszta to podróba)