Witam wszystkich mam małą ciekawostkę co do świateł DRL, rzadko korzystam z tego forum i nie wiem czy to dobry temat, może to już jest
.
A więc chodzi o światła dzienne do MK3 a dokładniej ich podłączenie tak aby świeciły tylko po odpalenia auta
. (może to już gdzieś było) dodam że nie trzeba kupować żadnych modułów za 40 czy więcej zł, koszty to jakieś 5-10 zł zależy chyba że ma ktoś starego poloneza
czy coś w tym stylu, gdyż potrzebny jest przekaźnik 5 PINOWY Z PINAMI 30, 85, 86, I TU NAJWAŻNIEJSZE 87 I 87a.
Światła dzienne należało by podłączyć (zasilanie) z przełącznika świateł jest tam przewód, na którym jest napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka i nie ma napięcia gdy włączymy światła mijania (nie pamiętam jaki to pin w kostce przełącznika ale to najlepiej sobie sprawdzić próbówką np.)
Obrazek jest tylko orientacyjny dla pokazania pinów znalazłem gdzieś na stronie nie należy tak podłączać
Podłączenie przekaźnika:
pin 30 - podłączamy go do świateł dziennych
pin 87a i 86 - łączymy ze sobą i ciągniemy tu zasilanie (+) po stacyjce ten który pisałem wyżej od przełącznika świateł ( to jest istotne żeby światła dzienne gasły po włączeniu świateł mijania, przy jakimś innym + dzienne będą świeciły cały czas)
pin 85 - i tu jest cała zabawa
żeby nasze DRL świeciły się po zapaleniu silnika ciągniemy masę (-) od kontrolki ładowania u mnie to niebieski przewód prze alternatorze, ale żeby nie ciągnąć długiego przewodu to się wpiąłem do kostki przy skrzyni biegów idzie tam przewód od ładowania i od kontrolki.
I działa to tak. Po przekręceniu stacyjki nic się nie dzieje
a po odpaleniu silnika włączają się dzienne, po przekręceniu przełącznika na światła mijania dzienne gasną a zaświecają się mijania.
Mam nadzieje że się komuś przyda, w razie pytań to na PW.