Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- malox
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sypie się 5 bieg, jak jest mało oleju.. Sam to przerabiałem. Naprawa banalnie prosta, bez zrzucania skrzyni. Piąty bieg pasuje od golf 2 1.3 , Wystarczy zrucić pokrywę i zdemontować koło zębate i wsadzić z z golfa 2. Przy okazji wymienić łożysko igiełkowe. Przerabiałem to w polo 6n2 1.9 sdi.
-
- ->|<-
Z mojej wiedzy wynika, że w 6N były 1.9 D ("zwykły") a nie SDI. W takim właśnie mnie się wysypała skrzynia.doggie pisze:mój dawny Polo 6N 1.9 SDI
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
iigAlisArr pisze:Z mojej wiedzy wynika, że w 6N były 1.9 D ("zwykły") a nie SDI. W takim właśnie mnie się wysypała skrzynia.doggie pisze:mój dawny Polo 6N 1.9 SDI
masz złą wiedzę , miałem typowego SDI z pompą elektroniczną i pedałem gazu z potencjometrem, kod silnika AGD
tak byly w 6N'kach i sdi i D czyli AEF. I w jednym i w drugim sypaly sie skrzynie biegow. w AEF byla dwumasa dodatkowo a w sdi jej nie bylo. Tez mialem takie polo z AEF'em. Sporo mozna polówek na rynku wtronym zakupic gdzie skryznia jest wymieniona coprawda ale zakladaja po taniosci skryznie od benzynowców i sa okropne przelozenia.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Witam powoli zastanawiam sie nad zmiana auta, ma to byc mkIV tylko nie wiem co wybrac mysle nad silnikiem 1.8T z gazem lub 1.9tdi z 6skrzynia. Dopiero zaczynam przygode wiec jestem ''zielony'' przebieg roczny jakies 20tys km w sumie po rowno w trasie i miescie. Jak benzyna znosi gaz czy wgl oplaca sie czy tylko zepsuje silnik? A jak diesel to lepiej z 6cio biegowa skrzynia czy 5 ?? duzej roznicy w mocy nie ma bo patrze na te 110 i 130km. Dzieki wielkie za porady )
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
uwierz mi, jest różnicaraffaall pisze:duzej roznicy w mocy nie ma bo patrze na te 110 i 130km
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Seryjna 110-ątka ma prawie 130 KM jak nie jest zajechana. To w ogóle w 110 KM były skrzynie 6?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
ta pewnie 150 koni zaraz powiesz. Mialy gratisy owszem ale tak do 120 koni i to musiala byc dobra sztuka. Takich sztuk to trzeb abylo szukac ale jakies 8 lat temu a nie teraz jak maja po 12-15 lat i pierwszy milion kilometrow za sobą. 130 konne maja spokojnie 140 koni na hamowni ale nie jest istotna roznica mocy maksymalnej tylko przebieg momentu obrotowego w calym zakresie kolego. Mialem i 110 konna wersje i mam aktualnie 130 konna i roznic ajest masakryczna. Nawet roznica miedzu 115 a 130 jest spora.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- FisheR
- ...
- Kontakt:
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
teraz pojechałeś po bandziedominik7 pisze:Seryjna 110-ątka ma prawie 130 KM jak nie jest zajechana.
oczywiścieszakulvip pisze:uwierz mi, jest różnicaraffaall pisze:duzej roznicy w mocy nie ma bo patrze na te 110 i 130km
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No ja tu kiedyś widziałem wykres z hamowni seryjnego AFN - a który miał 128 KM, ale fakt, że to dawno było
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Zastanawiam się nad zakupem Golfa V pozostało pytanie, jaki silnik ? 140 konny 2.0Tdi jest tak awaryjny, jak opisują go np w tym artykule ?
http://www.motofakty.pl/artykul/vw-golf ... -2009.html" onclick="window.open(this.href);return false;
lepszym wyborem będzie 105 1.9 Tdi ?
http://www.motofakty.pl/artykul/vw-golf ... -2009.html" onclick="window.open(this.href);return false;
lepszym wyborem będzie 105 1.9 Tdi ?
lukasdd, temat 2.0 TDI to temat rzeka.
Ogólnie to różne silniki, jedne bardzien inne mniej problematyczne. Zależy też w jakim aucie jest zastosowany.
Ale co by nie pisac 1,9 TDI PD jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Ogólnie to różne silniki, jedne bardzien inne mniej problematyczne. Zależy też w jakim aucie jest zastosowany.
Ale co by nie pisac 1,9 TDI PD jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.