Gdzie sie podpiac (halogeny)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » pt lut 02, 2007 21:57

Oczywiście. Prawo mamy zakręcone :bigok: - bo jakie ma znaczenie to przeciwmgielne tylne na zakręconej drodze ...... ciekawe czy ktoś wie dlaczego tak to określono. Ale to już nie ten dział ;)

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 22:01

snowak pisze:bo jakie ma znaczenie to przeciwmgielne tylne na zakręconej drodze ...... ciekawe czy ktoś wie dlaczego tak to określono
No chyba takie, ze ktos moze za Toba jechac i mu w oczy dajesz jak nie ma mgly :-k

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » pt lut 02, 2007 22:22

Pewnie tak. Choć na takiej drodze hebel też się świeci cały czas :rotfl: Dobra dość tego offtopa.

Awatar użytkownika
Przybek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przybek » pt lut 02, 2007 23:42

zglupialem juz , dziwi mnie to ze jak puszcze halogenki na osobny przelacznik bez przekaznika to przelacznik nie bedzie palil stykow , przeciez to jest duzy pobor pradu , no ale moze sie myle.....

[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]

posiadam VAG jak cos sloze pomoca

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 23:45

Przybek pisze:zglupialem juz , dziwi mnie to ze jak puszcze halogenki na osobny przelacznik bez przekaznika to przelacznik nie bedzie palil stykow , przeciez to jest duzy pobor pradu , no ale moze sie myle.....
A fabryczny wlacznik to z kosmicznych materialow jest ? Jakos sie nie pali...

Awatar użytkownika
Przybek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przybek » pt lut 02, 2007 23:53

zazwyczaj przed wlacznikiem jest przekaznik a do tylnych przeciwmgielnych nie jest potrzebny bo tam jest maly pobor pradu , a po co jest przekaznik do swiatel mijania??

[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]

posiadam VAG jak cos sloze pomoca

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 23:55

Przybek pisze:a po co jest przekaznik do swiatel mijania??
Po to zeby byly mniejsze straty pradu. Zauwaz tylko ze fabrycznie w mk3 takowych nie ma.

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » sob lut 03, 2007 00:11

Zasada jest prosta - lepszy porządny przełącznik, niż marny przekaźnik i vice versa(l). Styki ulegają przepaleniu nie od zbyt dużego prądu, tylko od wydzielonego ciepła powodowanego przepływem prądu przez zbyt dużą rezystancję kiepskiego styku. I nie ma to znaczenia czy mowa o styku w przekaźniku, czy we włączniku. Jak styk jest kiepski to zawsze się zagotuje. A już napewno włącznik golfa 3 jest pod względem konstrukcji jak i jakości użytych materiałów lepszy od chińskiego przekaźnika za 2zł. Nie mówiąc o podstawkach tego samego pochodzenia :bigok:.

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alwarro » sob lut 03, 2007 12:54

ja dałem przekaźnik oryginalny vw audi , i jest dobrze, zresztą podgrzewanie tylnej szyby też ma przekaźnik co oznacza że jednak vw robi słabe włączniki, zresztą z przekaźnikiem zawsze jest bezpieczniej, zobaczcie ile ich jest w waszych włączników :)

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » sob lut 03, 2007 13:13

alwarro pisze:podgrzewanie tylnej szyby też ma przekaźnik co oznacza że jednak vw robi słabe włączniki
Bo jest pod linia X jak dmuchawa, sw. przeciwmglowe z reszta tez... Podczas rozruch linia X jest odcinana, a razem z nia w/w urzadzenia wiec tu dlatego musi byc przekaznik.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 03, 2007 13:34

snowak pisze:Zasada jest prosta - lepszy porządny przełącznik
poniekąd. W oryginale prąd idzie tak: aku-przekaźnik lini X-włącznik świateł - bezpiecznik- światła. Mało punktów do strat prądu? A ile kabla po drodze? Kto nie wierzy niech zapali długie światła i pociągnie wajchę do siebie. Światła robią sie wyraźnie jaśniejsze. Tylko dlatego że wtedy prąd nie leci przez główny wyłącznik.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » sob lut 03, 2007 17:19

To może ja coś od siebie dodam. Dzisiaj przerobiłem instalacje od halogenow (miałem na osobnym włączniku, a teraz mam na włączniku świateł) Poprzednio były na jakimś przedwojennym bezpieczniku i lutowane w n miejscach... Teraz dorwałem ładne kable i jest si. Co do poboru prądu to chyba niektórzy nie mieli w rękach miernika a piszą Bóg wie co, jeden halogen ciągnie ~5A co daje ~10A w komplecie. To jest dużo? Halogeny wciągają mniej prądu niż światła mijania (na 55W żarówkach ~12A, na 100W żarówkach 24A, mówie oczywyście o parze) .
A odnośnie cienkich kabli to ja u siebie zrobiłem na kablach 1,5mm i nic się nie grzeje i nie robi problemów. Podejrzewam że nawet na 1mm dało by rade bo robiłem mały teścik na 1mm i również nie było z tym problemu.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pn lut 05, 2007 09:00

Proponuję zamknąć temat bo zamiast o halogenach piszemy tutaj o teorii i praktyce elektroniki i przepływu prądu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”