poza tym zaraz po zapaleniu rano lampka od ciśnienia gaśnie wiele szybciej (im zimniej, tym większe różnice - przy ujemnych temperaturach rzędu -10 nie oglądam migania 20 sek. tylko mignie 4 razy i koniec)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
możesz przejść spowrotem, tylko nie zamieniaj go przy każdej wymianiePrzewodnik pisze:Czy waszym zdaniem po przebiegu 8 tys mozna spowrotem przejsc na 10 w czy lepiej pozostac na tym.
niee no teraz to ci się wyrwało...SouleR pisze:i nie katuj silnika mineralem. znajomym mozesz fuc.k you pokazac za takie rady.
tak, ale tylko idiota odpala diesla i odrazu pedał w podłogę (w takiej sytuacji żaden olej mu nie pomoże)Waluch pisze:minerał szybciej i bardziej gęstnieje zimą .... co jest nie zdrowe dla silnika, i w większości przypadków jest zabójcze dla turbiny
weź dopłać 20 PLN i zamień ten syf na lepszy olej (Shell Helix Diesel - 72 PLN 5L )Przewodnik pisze:A ja jeżdze na lotosie
ja wymieniam co 7500 olej i co 7500 filtr ( mialem napisane w książce filtr co 15000)Slavio pisze:A tak przy okazji co ile km zmieniacie olej, bo mam książkę tłumaczoną z francuskiego niby i wydawca był chyba pijany- w jednym miejscu piszą że zmiana ma być co 7500 km w td a w drugim że co 15000. Dla spokoju wymieniam co 12000
wydaje sie ze nie, a jednak? zauważ że na forum wiekszość ludzi odradza Lotosa, gadałem z kilkoma mechanikami, i każdy mówił ze do swojego by tego nigdy nie wlał. sam widzisz ze gorzej zapala, kontrolka oleju dłużej mryga, coś w tym musi byc.zakrzes pisze:Czy mozliwe jest, ze oleje tej samej klasy gestosci tak roznie zachowuja sie przy niskich temepraturach?? Jesli tak to nigdy w zyciu nie zaleje juz Lotosa. Ach, filtr oleju to Mann.
Poprzednio mialem Filtrona. Na poprzednim zestawie filtr/olej po odpaleniu kontrolka oleju migala tylko 3 razy - teraz czasami nawet 6 razy.
Na nowym oleju (Lotos) mam zrobione teraz okolo 2tys km i nie wykluczone, ze wkrotce wroce na Mobil SuperM Diesel 15W40 (mineralny oczywiscie).
całkiem niezłe, warte poczytaniainek01 pisze:Ostatnio czytalem cos takiego na temat olejow - http://www.passat.garbatabaza.info/plik ... /oleje.pdf
Prawda, czy nie, ocence sami.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 14 gości