pompa wspoamgania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pompa wspoamgania
A teraz mi powiedzcie jak wymienić ten olej ?
W jaki sposób ?
Bo wczoraj zajrzałem do firmówki bo zameldowali ze wspomaganie miuńczy... Odkręcam zbiornik a tam sucho.
A wieczorem jedynie Mobila ATF 220 (czerwony) pod ręką miałem - lepszy taki niż wcale no to dolałem jakieś pół litra do stanu bo auto dziś rano w trasę startowało.
No i wypadałoby zmienić go teraz na tego zielonego Febi co właśnie mi przyjechał...
W jaki sposób ?
Bo wczoraj zajrzałem do firmówki bo zameldowali ze wspomaganie miuńczy... Odkręcam zbiornik a tam sucho.
A wieczorem jedynie Mobila ATF 220 (czerwony) pod ręką miałem - lepszy taki niż wcale no to dolałem jakieś pół litra do stanu bo auto dziś rano w trasę startowało.
No i wypadałoby zmienić go teraz na tego zielonego Febi co właśnie mi przyjechał...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- KamilP
- DieseL PoweR
pompa wspoamgania
Piasek, przy pompie wspomagania przewody trzeba chyba odłączyć, te dwa i poruszać kierownicą na max w prawo i w lewo żeby olej wyleciał, następnie założyć przewody, potem dolać płynu, pokręcić kierą (albo odpalić auto na chwilę) i tak kilka raz aż stan w zbiorniczku będzie max
pompa wspoamgania
Ważne chyba jest też czy jest to minerał czy tez syntetyk. Ostatnio ktos tu chyba opisywal jak to wlał syntetyka i zaczęły mu sie kłopoty.
- MlodyR1
- USA maniak
pompa wspoamgania
dokładnie odkrec jeden przewód z pompy poczym na odpalonym poruszaj kierownicą tylko nie zadługo zakrec przewód i wlej nowy i skrecaj na maksa aby odpowietrzyć układ na maksa az poczujesz ze silnik przygasa i tak kilka razy i powino byc ok
Mój kochany vw http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=446434" onclick="window.open(this.href);return false;
- KamilP
- DieseL PoweR
pompa wspoamgania
Na odpalonym? A nic mu nie będzie że przez jakiś czas pompa może bez oleju chodzić?MlodyR1 pisze: poczym na odpalonym
- Paweł Marek
- V.I.P.
pompa wspoamgania
ależ skąd, silnik odpalamy dopiero po zakręceniu obu przewodów i zalaniu nowego płynu. Każda chwila pracy pompy bez płynu jest da niej zabójcza Najbezpieczniej jest odpalić na jak najkrócej i zaraz zgasić, potem dopiero drugi raz odpalić i pokręcić parę razy kierownicą w obie strony od końca do końca, aż wspomaganie zacznie działać, zgasić i uzupełnić płynMlodyR1 pisze:odkrec jeden przewód z pompy poczym na odpalonym poruszaj kierownicą
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- KamilP
- DieseL PoweR
pompa wspoamgania
Paweł Marek, Właśnie mi też tak sie wydaje.. A ciekawe jakby pasek zdjąć i spróbować pokręcić kółkiem? Chociaż u mnie dziwna sprawa że jak tak kręcę to raz chodzi leciutko wgl bez oporu a raz czuję że ta pompa pracuje, ciężej chodzi. Nie wiem czemu tak się dzieje..
pompa wspoamgania
NO ja też słyszałem że nie robi się tego na pracującym silniku...
Najłatwiej na podnośniku, kiedy przednie koła są w powietrzu.
Kilka razy pokręcić od oporu do oporu i najwyżej poczekać aż się wszystko wykapie... Następnie skręcić wszystko, zalać nowy płyn i ponownie to samo - kilka razy od lewej do prawej po czy dopiero odpalić silnik, uzupełnić to co pompa wciągnęła i kilka razy na pracującym juz z olejem od oporu do oporu żeby całkowicie się odpowietrzył układ.
I tyle...
Najłatwiej na podnośniku, kiedy przednie koła są w powietrzu.
Kilka razy pokręcić od oporu do oporu i najwyżej poczekać aż się wszystko wykapie... Następnie skręcić wszystko, zalać nowy płyn i ponownie to samo - kilka razy od lewej do prawej po czy dopiero odpalić silnik, uzupełnić to co pompa wciągnęła i kilka razy na pracującym juz z olejem od oporu do oporu żeby całkowicie się odpowietrzył układ.
I tyle...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- MlodyR1
- USA maniak
Re: pompa wspoamgania
o tym samym myslałem ale sie nie dogadalismyPaweł Marek pisze:ależ skąd, silnik odpalamy dopiero po zakręceniu obu przewodów i zalaniu nowego płynu. Każda chwila pracy pompy bez płynu jest da niej zabójcza Najbezpieczniej jest odpalić na jak najkrócej i zaraz zgasić, potem dopiero drugi raz odpalić i pokręcić parę razy kierownicą w obie strony od końca do końca, aż wspomaganie zacznie działać, zgasić i uzupełnić płynMlodyR1 pisze:odkrec jeden przewód z pompy poczym na odpalonym poruszaj kierownicą
Mój kochany vw http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=446434" onclick="window.open(this.href);return false;
pompa wspoamgania
Pompa chodzi jak chodzila,gdzie polecilibyscie odnowe-regeneracje pompy wspomagania? wkurzajace jest to wycie pod obciezeniem i np czy ompa po swojej regeneracji bedzie chodziła ciszej? jaki to jest wydatek ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
pompa wspoamgania
diaksyn, pełna regeneracja pompy jest kompletnie niepłacalna wobec dużej ilości używek które dostaniesz z gwarancją rozruchową. Opłaca się tylko zmienić w pompie łożysko i simering, ale to może nie pomóc na wycie pompy. Taka zmiana łożyska jest opisana w FAQ, a jej koszt w serwisie specjalistycznym od pomp jakieś 120-150 zeta, plus montaż i demontaż pompy plus nowy olej. Pełna regeneracja pompy kosztowała by pewnie ze 4 stówki więc nikt tego nie robi.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: pompa wspoamgania
Fajnie wiedziec, oki tez tak myslalem ze nikt na szersza skale sie tym nie zajmuje.