głosniki?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

deeluks
Nowicjusz
Nowicjusz

głosniki?

Post autor: deeluks » wt sie 03, 2010 20:00

A coś z tańszych wersji tego Pioneera? Od biedy nie musi być USB, byle był czytnik płyt MP3, bo niestety na allegro używek tego co podałeś nie ma, a za nówkę 300zł nie dam - bo nie mam.. Cena głośników w miarę na moją kieszeń, jednak w zestawie głośniki + radio to trochę jednak już pójdzie po kieszeni biednego studenta :smoke: ..
Dlatego chciałbym usłyszeć konkretnie - najpierw dystans (jaka cena wyjdzie za 2 ? Bo mam też głośniki w tylnich drzwiach i jeszcze dwa nad deską rozdzielczą) i do tego lepsze radio czy głośniki ? Bo wydaje mi się, że jednak radio + dystans może poprawić wystarczająco sprawę, a nowe głośniki przy tym mizernym radyjku i tak nie dadzą z siebie zbyt wiele... Dobrze rozumuje ? W jakiej cenie się zamknę mniej więcej ? Przepraszam, że tak drążę ale wolę zapytać kogoś kto ma o tym pojęcie, a przy okazji samemu dojść do pewnych wniosków niż wyrzucić pieniądze w błoto, pozdro :)

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

głosniki?

Post autor: k0nr4d » wt sie 03, 2010 20:11

Głośniki w tylnych drzwiach są niepotrzebne, bo i tak ich nie słychać. Dystanse kosztują bodajże 30 - 35 zł za dwie sztuki. Te w desce rozdzielczej to głośniki wysokotonowe i je zostaw w spokoju na miejscu. Co do pytania 'lepsze radio, czy głośniki?' odpowiadam: i to, i to. Nie da się niestety za grosze zrobić dobrego audio. Jak kupisz jedno dobre, a drugie badziewne, to w sumie wyjdzie i tak badziewie. Za 150 zł może uda Ci się wyrwać dobre radyjko, ale na pewno stan wizualny będzie niezbyt dobry. Na początek kup dystans, bo to i tak musisz zrobić. Zamontuj, posłuchaj, a potem się zastanawiaj nad dalszymi krokami, bo na razie porywasz się z motyką na słońce mając malusieńki budżet.

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: głosniki?

Post autor: bogib184 » wt sie 03, 2010 20:43

No chyba na radio wyskrobiesz ze 200 PLN, bo taniej to niewiele można znaleźć, np. http://allegro.pl/item1166383917_pionee ... g_jvc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
takie miałem i jest ok i pasuje do Gofra http://allegro.pl/item1162595085_pionee ... ancja.html" onclick="window.open(this.href);return false;
taki Kenwood może być tani http://allegro.pl/item1168290780_super_ ... kazja.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest tego od groma i trochę i powiem tylko tyle, że takie Dalco to prze takich radyjkach nawet nie leżało. Poszukaj jakiejś firmówki i załóż dystanse, które kosztują max 50 PLN, delikatnie wygłusz drzwi i załóż jakieś wooferki w drzwi niedrogie, możesz coś wybrać z tego co podałem i już zobaczysz różnicę. Zresztą pod firmowym radiem i fabryczne głośniki na pewno lepiej zagrają.

deeluks
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: głosniki?

Post autor: deeluks » śr sie 04, 2010 09:48

Dzięki na pewno skorzystam z porad :bajer: .
Podsumowując - wystawiam moje cudowne Dalco na sprzedaż i zaraz po tym kupuje jakiegoś Pionka i postaram się zamontować dystanse, a z przypływem gotówki zakupie nowe głośniki i wygłusze drzwi...

PS
http://allegro.pl/item1122666699_dystan ... _lodz.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Czy takie dystanse będą odpowiednie ?

Na tej aukcji jest napisane coś takiego -
(normalnie głosniki do golfa 3 przykręca się do tapicerki i nie potrzeba żadnych dystansów, ale jeżeli ktoś chce założyć dobre mocne głośniki ze sporym magnesem i o dużej wadze to musi mieć takie dystanse, bo mu się urwie tapicerka)
Jak się do tego odniesiecie ?

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

głosniki?

Post autor: k0nr4d » śr sie 04, 2010 13:29

Odniosę się tak, że gościu wie, że gdzieś dzwonią, ale nie wie, w którym kościele. Byłem w ich sklepie i średnio orientują się w temacie. Wiedzą tylko, że zestaw odseparowany jest lepszy od współosiowego (ale nie wiedzą dlaczego). Dystans jest potrzebny do tego, żeby głośnik siedział sztywno zamontowany i aby ruchy membrany nie wprawiały w rezonans tapicerki.

Obrazek

deeluks
Nowicjusz
Nowicjusz

głosniki?

Post autor: deeluks » śr sie 04, 2010 14:36

A czy te dystanse, które oferują nadadzą się do mojego Golfa ? Tzn. są to odpowiednie "modele" dystansów, czy może jakieś nadadzą się lepiej ?

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

głosniki?

Post autor: k0nr4d » śr sie 04, 2010 15:01

To są dystanse pod mk3, więc pasują do Twojego. Są z MDFu, zaimpregnowane, tyle wystarczy.

Obrazek

deeluks
Nowicjusz
Nowicjusz

głosniki?

Post autor: deeluks » śr sie 04, 2010 15:13

Wielkie dzięki za pomoc!
Szkoda, że nie ma opcji "podziękuj", bo na pewno posypałoby się ich kilka :).

deeluks
Nowicjusz
Nowicjusz

głosniki?

Post autor: deeluks » pt wrz 03, 2010 21:56

Takie głośniki do Golfa mam okazję kupić za 80zł... Opłacalny to biznes ? Będzie to dobrze grało pod radyjkiem z Clariona DB538RMP ?
Proszę o pilną odpowiedź!

http://allegro.pl/glosniki-alpine-spe-1 ... 75691.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”