Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Ile wam pali diesel?
O kolega też ma ATD :]
Da się tu wkleić tabelkę z Excela ? To bym Wam pokazał moje spalania ;D
Da się tu wkleić tabelkę z Excela ? To bym Wam pokazał moje spalania ;D
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
Odp: Ile wam pali diesel?
Jak dzisiaj jechalem autostrada swoim golfem 6 1.6 tdi bluemotion to spalanie przy predkosci 195km wynosilo 13 litrow
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Ile wam pali diesel?
Odnośnie ASB to wczoraj właśnie kolega wrócił z tygodniowego objazdu całych Tatr dookoła. Auto to Passat B6 kombi 2.0TDI 170KM z DSG.
2 osoby + bagaże, namiot, śpiwory. W tamtą i po górach zmieniał biegi manualnie, prędkości do 130km/h - Pasek spalił 5,3/100km. Mniej więcej w połowie trasy zmienił na AUTO i skrzynia sama pracowała, podobny dystans, podobne obciążenie, podobne prędkości i 6,1/100 średnie...
Jednak w trybie auto są dużo wyższe obroty silnika - zwłaszcza obciążonego, w wielu przypadkach zupełnie niepotrzebne bo max momentu obr jest tam "pi x oko" w okolicach 2 tys obr, podczas gdy skrzynia kręci silnikiem dygajacym pod górkę na 2800 i więcej obr...
2 osoby + bagaże, namiot, śpiwory. W tamtą i po górach zmieniał biegi manualnie, prędkości do 130km/h - Pasek spalił 5,3/100km. Mniej więcej w połowie trasy zmienił na AUTO i skrzynia sama pracowała, podobny dystans, podobne obciążenie, podobne prędkości i 6,1/100 średnie...
Jednak w trybie auto są dużo wyższe obroty silnika - zwłaszcza obciążonego, w wielu przypadkach zupełnie niepotrzebne bo max momentu obr jest tam "pi x oko" w okolicach 2 tys obr, podczas gdy skrzynia kręci silnikiem dygajacym pod górkę na 2800 i więcej obr...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Czyli mniej więcej o tyle samo co mnie Większe obroty może nie, ale na pewno więcej paliwa podaje Ja np używam D od 1 do 3 bo na sekwencji żeby wbić 3 muszę mieć o 300 obrotów więcej niż to robi D i trochę to brutalne mi się wydaję a tak sekwencja robi to płynnie. Potem daje sekwencje i od 4 do 5 tak go kulamPiasek pisze:Odnośnie ASB to wczoraj właśnie kolega wrócił z tygodniowego objazdu całych Tatr dookoła. Auto to Passat B6 kombi 2.0TDI 170KM z DSG.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Ile wam pali diesel?
ta a swistak siedzi i zawija sreberka 170ps i dsg i 5,3l/100km buahahahhahahahaaaaaPiasek pisze:W tamtą i po górach zmieniał biegi manualnie, prędkości do 130km/h - Pasek spalił 5,3/100km.
Poniżej spalanie mojej Borki od początku jak ją mam (7 kolumna od lewej):Jaworess pisze:Też mi się nie wydaje, szczerze mówiąc żeby spalił 5,3l
Poniżej spalanie mojej Fabki (7 kolumna od lewej) - manuala z identycznym silnikiem ATD:
To jak badanie krwi u człowieka - monitorujesz często Jak sie sypie spalanie to wiesz, że już coś niedobrego się dzieje z silnikiem np. :] Nawyk z motocyklajhosef pisze:mssg1, że Ci się chce...
To ja mam turbo ? o_OBaryla pisze:mssg1, a że się tak spytam, geometria w turbo jeszcze pracuje?
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Ile wam pali diesel?
Można obliczać prościej, muszę wytestować:
https://play.google.com/store/apps/deta ... o.motostat" onclick="window.open(this.href);return false;
https://play.google.com/store/apps/deta ... o.motostat" onclick="window.open(this.href);return false;
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Prościej niż Excel to nie ma ;D
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Ile wam pali diesel?
Tak,ale to sobie systematycznie będę robił przy tankowaniu, a tak zazwyczaj zapomnę
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Ja spisuję przebieg na rachunku za paliwo, a przy podsumowaniu miesiąca wbijam do Excela ;D Właściwie to do Libre, ale uprośćmy schemat