Finger86 po pierwsze dokręcając łozysko musisz obracać bębnem tak bu łozysko równo osadziło sie na piaście - po prostu musisz dokręcić je z czuciem nie za mocno bo uszkodzisz bieżnię łożyska i lekko poluzować na tyle żeby móc przesunąć podkładkę z lekkim oporem i koło powinno sie lekko obracać bez wyraźnych szumówFinger86 pisze:jak mocno dokręcać?
Wymiana łożyska koła tylnego - fotoporada by DZIEJO
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
...
Każdy mówi tutaj o "obracaniu podkładką" no ale w niej jest taka wypustka, która wchodzi do rowka w piaście przez co się nie da obracać. Więc jak tu niby sprawdzić metodą "obracania"?
Ja osobiście dokręciłem do oporu i popuściłem nakrętkę do tego stopnia kiedy już dało się bęben obracać bez żadnego oporu (po całkowitym dokręceniu był naprawdę wyczuwalny). Było to chyba pół obrotu nakrętką.
Ja osobiście dokręciłem do oporu i popuściłem nakrętkę do tego stopnia kiedy już dało się bęben obracać bez żadnego oporu (po całkowitym dokręceniu był naprawdę wyczuwalny). Było to chyba pół obrotu nakrętką.
Ostatnio zmieniony śr cze 04, 2008 22:21 przez gailbraith, łącznie zmieniany 2 razy.
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Co do dokręcania nakrętki:
W przypadku MK2 należy użyć klucza płaskiego nr 24. Należy napierać na klucz jednym palcem (bardzo mała siła) jednocześnie popukując bęben młotkiem w kierunku do wewnątrz auta aż do uzyskania niewielkiego, aczkolwiek wyraźnego oporu.. NIE WOLNO DOKRĘCAĆ ŁOŻYSKA DO KOŃCA, ponieważ w przypadku łożysk stożkowych już zniekształcimy rolki i za 2 miesiące łożysko będzie huczało. Łożysko w golfie musi pracować na luzie.
Osobiście polecam zestawy firmy SKF (49 zł), drogie, ale na tym nie opłaca się oszczędzać (podróbki kosztują po 25-30 zł).
W przypadku MK2 należy użyć klucza płaskiego nr 24. Należy napierać na klucz jednym palcem (bardzo mała siła) jednocześnie popukując bęben młotkiem w kierunku do wewnątrz auta aż do uzyskania niewielkiego, aczkolwiek wyraźnego oporu.. NIE WOLNO DOKRĘCAĆ ŁOŻYSKA DO KOŃCA, ponieważ w przypadku łożysk stożkowych już zniekształcimy rolki i za 2 miesiące łożysko będzie huczało. Łożysko w golfie musi pracować na luzie.
Osobiście polecam zestawy firmy SKF (49 zł), drogie, ale na tym nie opłaca się oszczędzać (podróbki kosztują po 25-30 zł).
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
Jak masz tarcze to musisz odkręcić jażmo zacisku a z tym jest ciężko przynajmniej u mnie.Tak więc wymieniłem tylko te łożyska na zewnątrz a za miesiąc będę robił cały zawias to dam to do mechanika niech się męczycowboy pisze:a jak jest tarcza z tyłu to łozysko jest w tarczy ?
bede zmieniał tarcze to chciałbym wymienić od razu łozyska..
było ciężko, złamałem koncówke ibusową w kluczach YATO$iwy pisze:Jak masz tarcze to musisz odkręcić jażmo zacisku a z tym jest ciężko przynajmniej u mnie.Tak więc wymieniłem tylko te łożyska na zewnątrz
ale ruska żabka dała radę tam są takie miękkie ale wytrzymałe śruby....
ja powtarzałem tą operację kilka razy aż się wszystko dobrze ułozyło...Ja osobiście dokręciłem do oporu i popuściłem nakrętkę do tego stopnia kiedy już dało się bęben obracać bez żadnego oporu
do nowej tarczy poszedł nowy simmering, nowe łożyska u kupa smaru do środka...
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
Tak tylko demontarz trudniejszy mi sie rozpadlo lozysko teraz kombinuje co zrobic... ale chyba dotocze cos i wycisne silownikiem bo 20-35 zl od lozyska to mnie nie cieszy aby zaplacic...misiek10111 pisze:sebal napisał/a:
z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną
i bez prasy da rade - wystarczy imadło
u mnie jak odkrecalem jarzma 3 imbusy zniszczylem dopiero obstukiwanie sruby i imbusy bahco daly radecowboy pisze:$iwy napisał/a:
Jak masz tarcze to musisz odkręcić jażmo zacisku a z tym jest ciężko przynajmniej u mnie.Tak więc wymieniłem tylko te łożyska na zewnątrz
było ciężko, złamałem koncówke ibusową w kluczach YATO
Ostatnio zmieniony śr lip 16, 2008 23:08 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
bede musial zamiast wybijania uzyc takiego imadlaw pracy na warsztacie mam nadzieje ze sobie da rademisiek10111 pisze:nie jest tak źleabrams pisze:Tak tylko demontarz trudniejszy mi sie rozpadlo lozyskospokojnie to wybijesz poprzez np. rurę o średnicy zbliżonej do łożyskaabrams pisze:teraz kombinuje co zrobic...
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
wlasnie na allegro znalazlem takie samo imadlo ktorych uzywamy na warsztaciemisiek10111 pisze:spokojnie da radęabrams pisze:bede musial zamiast wybijania uzyc takiego imadlaw pracy na warsztacie mam nadzieje ze sobie da rade
aukcja imadlo