AIRBAG!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 09, 2007 20:57

AD6, schemat jest w jez. angielskim :bajer: Olej sensory i zapalniki bocznych.

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » pt lut 09, 2007 21:06

inek01 pisze: schemat jest w jez. angielskim
wiem wiem tylko zacząłem szukać na stronce schematu a ona jest po rusku

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt lut 09, 2007 21:25

Witam.
Co do czujników pod maską, to w Golfie są początki VW poduszek i nei jest to rozwiązanie zbyt doskonałe, ale się jakoś sprawdza. Nowsze samochody już te czujniki mają, przy czym decydujący sygnał o wyzwoleniu łądunku wydaje sterownik z czujnikiem wewnątrz samochodu (te 2 na podłużnicach pełnią rolę informującą o początku zderzenia, czy porównawczą jeśli poduchy są 2 stopniowe.
Poza tym w MK3 mamy Eurobagi, o pojemności ponad polowę mniejszej niż SRS Full Size Bag stosowane od dwana w USA (dlatego trzeba mieć łebek na wprost kierownicy :bigok: ), a u nas wprowadzone przez Opla w 2 połowie lat 90, i chyba Mercedesa.
Tu macie do MK3 Obrazek
Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi, o sterownik to po BOOM jest tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Nigdy nie wolno kupować używki, większość producentów nawet zaleca wymianę po KAZDEJ kolizji niezależnej od odpalenia poduch, (Mercedes zalece dopiero po 3 stłuczkach), a Opel po jednej (każdej).
Skąd masz pewność, że używany sterownik nie upadł na posadzkę (wartość opóźnien większa niż przy kolizji, bo nic nie spowalnia prędkości zderzenia, lecz zatrzymuje się momentalnie, a pamiętajmy to czujniki bezwładnościowe).
Sterownik op odpaleniu poduszek nie będzie nigdy działał.

Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”