Gdzie sie podpiac (halogeny)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw lut 01, 2007 22:17

marek2907, moze alwarro pracowal w VW, wyrzucili go i teraz sie msci ;)

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

halogeny

Post autor: alwarro » pt lut 02, 2007 09:59

Weżcie sobie wyjmijcie jeden halogen i podłączcie cienkimi przewodami do akumulatora i się mocno zdziwicie

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt lut 02, 2007 12:04

Pytanie tylko po co to robić? Skoro instalacja jest fabrycznie i wystarczy ją tylko przedłużyć do samych halogenów.

Proponuję zapoznać się ze schematami elektrycznymi.

Już nie jeden samochód jeździ z halogenami podpiętymi tą metodą i jakoś nikomu nic się nie dzieje. Sam mam tak zrobione w jednym golfie, teraz będę podpinał do drugiego i nie widzę żadnych problemów.

Chyba że do podłączenia halogenów używasz kabelków od słuchawek z walkmana :-)

Awatar użytkownika
Przybek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przybek » pt lut 02, 2007 13:16

RYDZU wedlug twojej fotoporady wyciagam plusik z tej okraglej wtyczki , a powiedz jeszcze gdzie
dochodzi ten kabel od wtyczki do kabiny ? czy konczy sie w puszce z bespiecznikami ?
bo ja mam przelacznik do swiatel z opcja jednostopniowego wyciagniecia (do tylnych przeciwmgielnych)
w puszce z przekaznikami jest tam chyba tylko mostek czy sie myle ? jesli nie to musze tam zalozyc jakis przekaznik i z puchy dac kabel na wlacznik do halogenow ?
Pozdrawiam

[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]

posiadam VAG jak cos sloze pomoca

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt lut 02, 2007 13:33

Przewód dochodzi do skrzynki bezpieczników i dalej przez mostek do włącznika świateł. Przekaźnik nie jest konieczny.

Oryginalnie jest tam mostek i przekaźnik jest raczej żadko spotykanym rozwiązaniem w oryginalnej instalacji halogenów (kiedyś wysnuliśmy razem na forum hipotezę, że chyba w samochodach z org. hakiem tak było).

Jeśli chcesz użyć przełącznika z opcją tylko na tylne przeciwmgielne to niestety musisz wypiąć przewód z włącznika świateł i zrobić osobny włącznik, ponieważ w innym wypadku będzie ci świecił przód razem z tyłem.

Awatar użytkownika
Przybek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przybek » pt lut 02, 2007 13:51

to ze beda swiecic razem to chyba nie robi problemu a instalacja sie nie zjara ,?
czyli wystatczy z tej okraglej wtyczki wyciagnoc plusik , minus dac z akumlatorka i wsio , dobrze zrozumialem ?

[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]

posiadam VAG jak cos sloze pomoca

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt lut 02, 2007 14:27

Tak to
Przybek pisze:wsio
i instalacja się nie zjara. Jeździ takich golfów i vento kilka po kraju i jeszcze nikt nie narzekał. Mój też świeci jak nic.

[ Dodano: Pią Lut 02, 2007 1:28 pm ]
Przybek pisze:to ze beda swiecic razem to chyba nie robi problemu
Może dla ciebie nie jest to problem, ale podczas badania technicznego (czyt.przeglądu) może to być problemem.

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alwarro » pt lut 02, 2007 16:38

Weźcie sobie halogen dwa przewody i podłączcie bezpośrednio do akumulatora, i zobaczycie,jak możecie mówić że halogen będzie chodził bez przekażnika przecież to nie logiczne

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » pt lut 02, 2007 17:55

alwarro pisze:Weźcie sobie halogen dwa przewody i podłączcie bezpośrednio do akumulatora, i zobaczycie,jak możecie mówić że halogen będzie chodził bez przekażnika przecież to nie logiczne
a czemu niby ma nie swiecic? Ja mam halogeny podpiete tak jak wszyscy tu radza, zrobiłem juz z właczonymi mase kilometrów i nic sie nie zjarało. Wydaje mi sie ze wiesz ze gdzies dzwoni ale do konca nie wiesz gdzie i w jakim celu zastosowac ten przekaznik

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 18:04

rydzu pisze:Chyba że do podłączenia halogenów używasz kabelków od słuchawek z walkmana
:rotfl: Dobre :pub:
alwarro pisze:Weźcie sobie halogen dwa przewody i podłączcie bezpośrednio do akumulatora, i zobaczycie,jak możecie mówić że halogen będzie chodził bez przekażnika przecież to nie logiczne
Moze byc wyjasnil dlaczego niby nielogiczne zamiast tylko to pisac. Mamy Ci uwierzyc na slowo, choc wszystko swiadczy przeciw Twojej teorii :bajer:
No prosimy.

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » pt lut 02, 2007 18:51

rydzu pisze: [ Dodano: Pią Lut 02, 2007 1:28 pm ]
Przybek pisze:to ze beda swiecic razem to chyba nie robi problemu
Może dla ciebie nie jest to problem, ale podczas badania technicznego (czyt.przeglądu) może to być problemem.
Przecież świateł przeciwmgielnych (czy to przednich, czy tylych), używa się w warunkach ograniczonej widoczności. Więc jeśli warunki są takie, że trzeba użyć tylnego, to i używanie przednich jest dozwolone i uzasadnione. Ja tu nie widzę żadnego problemu.

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 19:53

snowak pisze:Przecież świateł przeciwmgielnych (czy to przednich, czy tylych), używa się w warunkach ograniczonej widoczności. Więc jeśli warunki są takie, że trzeba użyć tylnego, to i używanie przednich jest dozwolone i uzasadnione
Kodeks Drogowy
Rozdział 5
Oddział 3
Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.
Pkt. 5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

W tym przypaku mozliwosc oddzielnego wlaczenia przodu jest potrzebna :bajer:

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » pt lut 02, 2007 20:32

"Problemem" było to, że jak załącza się tylne to i przednie się palą ;). Obydwaj wiemy, że można (w g3) załączyć sam przód lub przód z tyłem :bajer:

[ Dodano: 02 Lut 2007 19:35 ]
No tak, teraz zatrybiłem, że ma to być podpięte pod zwykły wyłącznik - zakręcone te wypowiedzi :axe:

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt lut 02, 2007 21:18

snowak pisze:No tak, teraz zatrybiłem, że ma to być podpięte pod zwykły wyłącznik - zakręcone te wypowiedzi
No widzisz. Jak mozna wlaczyc tyl (nie technicznie, tylko przepisowo), to i przod, ale na odwrot nie zawsze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”