[mk3] Montaż kół zebatych ze skrzyni KBL lub LBQ do skrzyni ASD

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
indigo1975
Użytkownik
Użytkownik
Auto: vw golf 3 gtd/vw scirocco

[mk3] Re: Montaż kół zebatych ze skrzyni LBQ do skrzyni ASD

Post autor: indigo1975 » sob sie 09, 2025 16:02

Skrzynia LBQ ma tylko 3 i 4 bieg inny niz KBL piatka jest identyczna w tych skrzyniach. W mojej [kbl] tylko 2 bieg mnie drazni bo jest jakby za krotki dla mnie. Gdyby bylo inne przelozenie to wymienilbym na LBQ a tak to nie ma sensu.Na KBL mam bardzo male spalanie i czuc ze jest troche zamulony ale cos za cos.Moc jest zrobiona na 190 km no i dwumase lekko slychac po roku od wymiany ale ogólnie przyjemnie się jeździ,przy normalnym użytkowaniu zmiana biegu przy 2.5 tys obr tak że cisza w budzie no i biegi super wchodzą(wybierak audi a3)

indigo1975

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[mk3] Re: Montaż kół zebatych ze skrzyni KBL lub LBQ do skrzyni ASD

Post autor: Bednarus » ndz sie 10, 2025 23:57

Z wszystkich tutaj przytaczanych skrzyń, skrzynia ASD ma najdłuższe przełożenie drugiego biegu. Pytanie, czy można koła zębate drugiego biegu ze skrzyni ASD, zamontować w skrzynia KBL lub LBQ, skoro wszystkie te skrzynie biegów są tego samego typu czyli 02A?

Awatar użytkownika
indigo1975
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indigo1975 » pn sie 11, 2025 09:55

Kbl to typ 0A4 bo taki symbol mam na skrzyni mojej KBL. Nie ma czujnika prędkości (bierze prędkość z ABS) i nie pasuje na mocowanie łapy jak w golfie 3 TDI. Do bloku pewnie podejdzie. A środek to nie wiem czy jest taki sam , być może tak .

indigo1975

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pn sie 11, 2025 13:26

Mój błąd, Chodziło mi o skrzynię LBQ, która jest typu 02A.

Awatar użytkownika
indigo1975
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indigo1975 » pn sie 11, 2025 22:48

Lepiej przełóż całą skrzynie, w skrzyniach tych ciężko się wyciąga niektóre elementy trzeba by mieć ściągacze odpowiednie no i regulacja mechanizmu z dobieraniem grubości podkładek itd. widziałem jak mechanik robił. No chyba że masz pojęcie o tym i dostęp do odpowiednich narzędzi to możesz się pobawić w to. Montując całą skrzynie trzeba jeden odlew zeszlifować bo łapa będzie krzywo i gwint w jednym otworze trzeba zrobić w tych 02a i pasuje.W Kbl nie ma jak łapy przykręcić trzeba by jakiś inny uchwyt dorobic. No i brak impulsatora w skrzyni ja mam sygnał predkosci z ABS . Silnik i skrzynia wisi na podłużnicach to i inna kultura- praktycznie brak wibracji na budzie a wcześniej były bardzo denerwujace

indigo1975

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”