greg pisze:nie rozumiem sarkazmu - robiłem wczoraj rozpiskę dla kogoś innego - dostał przez gg - więc dzisiaj mogłem porównać czy to samo.
Jakiego sarkazmu? Nie było żadnego sarkazmu - wręcz przeciwnie! Ja się po prostu cieszę, że ktoś docenia moje wysiłki (tym bardziej, że pisałem w pracy, a szef chodził mi za plecami)! Przepraszam Cię
greg, jeśli wyraziłem się niejasno w poprzednim poście
BTW: Wyjąłem z ciekawości mój przełącznik i wszystko się zgadza - jest identycznie tak, jak u Ciebie
greg, czyli zgodnie ze schematem.
Przy okazji zastanowiłem się nad metodą sprawdzenia, który przewód do czego (to tak na wypadek, gdyby
mar_male miał jednak inne kolorki, niż my):
1) 2 przewody (u nas brązowe) powinny mieć masę ZAWSZE (jeden od sterowania szyb, drugi od podświetlenia) - czyli bierzemy omomierz, jeden kabelek do przewodu, drugi do klemy "-" akumulatora i powinno być 0Ω (najlepiej przy odłączonej klemie oczywiście - tak dla pewności, żeby nie zrobić zwarcia)
2) napięcie na przewodzie zasilającym oświetlenie włącznika (u nas szaro-zielony) powinno zmieniać się po przesunieciu "ściemniacza" (o ile jest) - czyli voltomierz i sprawdzamy. Druga opcja to dobrać się do włącznika świateł i znaleźć przewód odpowiadający za włączenie oświetlenia wnętrza (u mnie bodajże szaro-niebieski) - i omomierzem sprawdzamy, czy jest 0Ω (tu też zalecam odłączenie akumulatora dla pewności). Trzecia opcja: powinno być to samo napięcie, co na 1 pinie włącznika od prawej szyby (w drzwiach pasażera)
3) przewód "+" do zasilania szyb (u nas czerwono-żółty) - voltomierz: tam powinno być stale napięcie identyczne, jak na 3 pinie włącznika od prawej szyby (wg schematu są połączone)
4) zostały 2 przewody od sterowania szybą lewą (u nas biało czerwony) i prawą (u nas brązowo-niebieski) - na razie brak pomysłu, ale to można na czuja: po prostu podłączyć do dwóch pozostałych pinów i jeśli zagra, to ok; jeśli nie i lewy przycisk otworzy prawą szybę i vice versa - trzeba będzie je zamienić
Tyle na szybko wydumał elektryk-amator

Jeszcze tego nie sprawdzałem w praktyce, ale na moje oko powinno zadziałać