Wymiana przełącznika do podnoczenia szyb

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

greg

Post autor: greg » śr lip 12, 2006 18:36

JayT pisze:Dzięki greg za "idealnie" - takie słowo strasznie podbudowuje człowieka i dzień od razu wydaje się jakiś taki... lepszy
nie rozumiem sarkazmu - robiłem wczoraj rozpiskę dla kogoś innego - dostał przez gg - więc dzisiaj mogłem porównać czy to samo.

[ Dodano: Sro Lip 12, 2006 6:43 pm ]
a rozpiskę robiłem nie ze schematu tylko rozebrałem tapicerkę - co by nie było że na rysunku inaczej a w instalacji inaczej

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » śr lip 12, 2006 23:08

greg pisze:nie rozumiem sarkazmu - robiłem wczoraj rozpiskę dla kogoś innego - dostał przez gg - więc dzisiaj mogłem porównać czy to samo.
Jakiego sarkazmu? Nie było żadnego sarkazmu - wręcz przeciwnie! Ja się po prostu cieszę, że ktoś docenia moje wysiłki (tym bardziej, że pisałem w pracy, a szef chodził mi za plecami)! Przepraszam Cię greg, jeśli wyraziłem się niejasno w poprzednim poście :pub:

BTW: Wyjąłem z ciekawości mój przełącznik i wszystko się zgadza - jest identycznie tak, jak u Ciebie greg, czyli zgodnie ze schematem.
Przy okazji zastanowiłem się nad metodą sprawdzenia, który przewód do czego (to tak na wypadek, gdyby mar_male miał jednak inne kolorki, niż my):
1) 2 przewody (u nas brązowe) powinny mieć masę ZAWSZE (jeden od sterowania szyb, drugi od podświetlenia) - czyli bierzemy omomierz, jeden kabelek do przewodu, drugi do klemy "-" akumulatora i powinno być 0Ω (najlepiej przy odłączonej klemie oczywiście - tak dla pewności, żeby nie zrobić zwarcia)
2) napięcie na przewodzie zasilającym oświetlenie włącznika (u nas szaro-zielony) powinno zmieniać się po przesunieciu "ściemniacza" (o ile jest) - czyli voltomierz i sprawdzamy. Druga opcja to dobrać się do włącznika świateł i znaleźć przewód odpowiadający za włączenie oświetlenia wnętrza (u mnie bodajże szaro-niebieski) - i omomierzem sprawdzamy, czy jest 0Ω (tu też zalecam odłączenie akumulatora dla pewności). Trzecia opcja: powinno być to samo napięcie, co na 1 pinie włącznika od prawej szyby (w drzwiach pasażera)
3) przewód "+" do zasilania szyb (u nas czerwono-żółty) - voltomierz: tam powinno być stale napięcie identyczne, jak na 3 pinie włącznika od prawej szyby (wg schematu są połączone)
4) zostały 2 przewody od sterowania szybą lewą (u nas biało czerwony) i prawą (u nas brązowo-niebieski) - na razie brak pomysłu, ale to można na czuja: po prostu podłączyć do dwóch pozostałych pinów i jeśli zagra, to ok; jeśli nie i lewy przycisk otworzy prawą szybę i vice versa - trzeba będzie je zamienić :-)

Tyle na szybko wydumał elektryk-amator :grin: Jeszcze tego nie sprawdzałem w praktyce, ale na moje oko powinno zadziałać :chytry:

greg

Post autor: greg » czw lip 13, 2006 16:10

JayT, czyli ja nie do końca zrozumiałem o co Ci chodziło. - :pub:
Pomysł z ustaleniem który kabel jest który jest świetny

mar_male
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mar_male » pt lip 14, 2006 07:36

JayT pisze:
greg pisze:jak u Ciebie greg, czyli zgodnie ze schematem.
Przy okazji zastanowiłem się nad metodą sprawdzenia, który przewód do czego (to tak na wypadek, gdyby mar_male miał jednak inne kolorki, niż my):
:
Wielkie dzieki za informacje. Wlasnie zamowilem wtyczke i jak tylko ja dostane to zaczne sie tym bawic.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » ndz lip 30, 2006 02:06

I co mar_male - zrobione? Wtyczka zamontowana? Wszystko działa? Jestem ciekaw, czy nasze porady pomogły, czy też były całkowicie do chrzanu :chytry:

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

mar_male
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mar_male » czw sie 03, 2006 12:56

JayT pisze:I co mar_male - zrobione? Wtyczka zamontowana? Wszystko działa?:
Witam
Od razu chcialem podziekowac za pomoc. Wlasnie dzis bede to robic. Nie bylo mnie teraz 3 tyg i nie mialem czasu tego dotknac.
Jak zrobie to napisze co i jak.
Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”