[MK3] klima w upalne dni;]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Pozwole sie podłączyć do tematu.
Mam pytanie do was bo ja sie tak dobrze nieznam na tych sprawch technicznych.
Chciał bym założyć zwykłą klime do swojego mkIII 1.8 90PS i chodzi mi oto czy jakieś przeróbki są wymagane w aucie jeśli samochód fabrycznie został wypuszczony bez klimy, czy nagrzewnica i chłodnica jest taka sama czy też trzeba zmienić ją na inną.
Powiedzcie mi co trzeba kupic co zrobić albo co przerobić aby mieć zwykłą klimatyzacje manualna w tym moim aucie.
Będe wdzięczny za każdą pomoc i prosze was nie punktujcie mnie odrazu bo moja wiedza tech. jak wspomniałem jest słaba.
P.S.
A te upały są niedowytrzymania
Pozdrawiam
Paweł
Pozwole sie podłączyć do tematu.
Mam pytanie do was bo ja sie tak dobrze nieznam na tych sprawch technicznych.
Chciał bym założyć zwykłą klime do swojego mkIII 1.8 90PS i chodzi mi oto czy jakieś przeróbki są wymagane w aucie jeśli samochód fabrycznie został wypuszczony bez klimy, czy nagrzewnica i chłodnica jest taka sama czy też trzeba zmienić ją na inną.
Powiedzcie mi co trzeba kupic co zrobić albo co przerobić aby mieć zwykłą klimatyzacje manualna w tym moim aucie.
Będe wdzięczny za każdą pomoc i prosze was nie punktujcie mnie odrazu bo moja wiedza tech. jak wspomniałem jest słaba.
P.S.
A te upały są niedowytrzymania
Pozdrawiam
Paweł
- Paweł Marek
- V.I.P.
chłodnica i pas przedni inne. mocowanie sprężarki z alternatorem inne, bebechy w srodku deski inne, dziury w blasze grodziowej brak, kółko pasowe do pompy wody będzie inne. Jednym słowem brać wszystko w komplecie z rozbieranego golfa albo od razu dać sobie spokój, a najlepiej kupić inne auto z klimą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
O kurcze chyba mnie jednak wyleczyłeś juz z tej klimy, dziękuje Ci bardzo za pomoc.
Za dużo tego wszystkiego i faktycznie koszta wyjdą ogromne, w kazdym mąć razie nie tyle co ja myślałem. Najleprzym pomysłem to chyba jednak inne auto z klima, ale narazie trzeba bedzie wytrzymać bez klimy
Dziękuje raz jeszcze.
Paozdrawiam Paweł
Za dużo tego wszystkiego i faktycznie koszta wyjdą ogromne, w kazdym mąć razie nie tyle co ja myślałem. Najleprzym pomysłem to chyba jednak inne auto z klima, ale narazie trzeba bedzie wytrzymać bez klimy
Dziękuje raz jeszcze.
Paozdrawiam Paweł
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wcale cię nie chcę leczyć z pomysłu, raczej uświadomić ilość problemów. Ja również nie lubię zmieniać samochodów i poważnie się nad dołożeniem klimy zastanawiam. Tyle że obawiam się, że przyjdzie zima, a ja zacznę planować webasto. Pozdrowka.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
tyle tylko ze do tego jest potrzebny jeszcze czujnik wilgotnosci - którego Conrd nie sprzedaje - sam check temp jest firmy In.Pro i tam by go trzeba bylo zamówic ( wiem bo mam - bez czujnika .Paweł Marek pisze:Chodziłoby o to żeby sie dowiedzieć jak to naprawdę ma być. W moim przypadku idzie mi o to, że można by łatwo ukladzik elektroniczny podłączyć bazujący na jakimś termistorze, który by włączał i wyłączał klimę w zależności o od temperatury wnętrza. Są nawet gotowe specjalnie do golfa takie bajery (ze sklepu Conrad Check-Temp)
sama klima manualna nie wyłacza sie w zaleznosci od temp wnetrza (moim zdaniem) i nie jest tak ze po przekreceniu temp np. na połowe bedzie sie załczac w zaleznosci od temp wew - tak działa climatronic , a manualna to zwykły freezer. Mysle ze wyłacznie sprezarki ma zwiaek z technologia pracy klimy - np. mi sprezarka wyłacza sie na niskich obrotach (bieg jałowy) ale tylko wtedy gdy klima juz jakis czas działa - byc moze ma to zwiazek z chlodzeniem wymiennika ciepła (jak sie stoi to nie chłodzi - a przeciez jest umiesczony przed chłodnica)
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- Paweł Marek
- V.I.P.
No tak zgadza się wszystko. I właśnie czemu nie zrobić elektronicznego włącznika który będzie włączał i wyłączał klimę w zależności od temperat7ury. Co do pracy na postoju: przecież klima chłodzi na postoju. Włączają się od razu wentylatory chłodnic na drugim biegu i działa.
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 6:33 pm ]
Byłaby to namiastka oczywiście ale może byłoby to lepsze niż sam manual, ktoś z forum nosił się z zamiarem założenie Checktempa jakiś rok temu i miał potem napisaś o efektach, ale milczy jak dotąd.
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 6:33 pm ]
Byłaby to namiastka oczywiście ale może byłoby to lepsze niż sam manual, ktoś z forum nosił się z zamiarem założenie Checktempa jakiś rok temu i miał potem napisaś o efektach, ale milczy jak dotąd.
sam juz nie wiem jak to jest ale na 100% pyka jakis przekaznik jak auto zchodzi z obrotów - chyba ze to załaczaja sie biegi wentylatora - jak bede miał czas to sie przzyjrze bo puki co strach wychodzic z autaPaweł Marek pisze:Co do pracy na postoju: przecież klima chłodzi na postoju.
Ja mam go załozonego - jako termometr bo brakuje czujnika wilgotnosci, który jest mu niezbedny zeby dziłała funkcja termostatu - oczywiscie jest to prymitywna namiastka bo moze on tylko załaczac i wyłaczac klime - nie bedzie sterował nawiewami jak climatronic i dlatego ja sobie odpuszcze rozbudowanie go o te funkcje.Paweł Marek pisze:Byłaby to namiastka oczywiście ale może byłoby to lepsze niż sam manual, ktoś z forum nosił się z zamiarem założenie Checktempa jakiś rok temu i miał potem napisaś o efektach, ale milczy jak dotąd.
Pozdor
u mnie popompuje po wlaczeniu obroty silnika wzrastaja, zalacza sie pompa, slychac ze sie troche pomeczy, robi psiii, obroty spadaja i jest jakis czas cisza... wentylator na chlodnicy nie wlacza sie wraz z klima, tylko po zlapaniu temperatury silnika niezaleznie od klimy... klima chlodzi caly czas, nie wylacza sie zaleznei od polozenia pokretla... przez rok spadla wydajnosc klimy niestety, i pewnie na wiosne trza bedzie naladowac ponownie... w zeszlym roku mialem dmuchawe na 2 i ustawione na norm, a teraz juz jest za cieplo, i w rzucam max, ale znowu przykrecam troche nawiewy bo chlodnawo