Ogrzewanie Climatronic

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: bongo » pt lut 10, 2012 18:40

grg474 pisze:hmm dziwne - u mnie na nogi - sięgnij ręką nad pedał gazu jak dasz na full
No to ustaw nadmuch na nogi i na oczy jednocześnie i zobaczysz gdzie będzie bardziej dmuchało :chytry:
guziolek pisze:bongo, biednemu zawsze wiatr w oczy :los2:
Prawdę prawisz :pub:

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: grg474 » pt lut 10, 2012 23:00

bongo pisze:No to ustaw nadmuch na nogi i na oczy jednocześnie i zobaczysz gdzie będzie bardziej dmuchało
bongo, czy ty nie rozumiesz ze jedna klapa reguluje czy na nogi czy na twarz? Jeśli wiec tą klapę ustawisz na nogi dmucha mocno na nogi i siła wydmuchu jest większa niż przez 4 kratki przy przestawieniu na twarz. Ponieważ jest to climatronik to nie możesz sobie ręcznie ustawić czy klapka ma być bardziej skierowana do dmuchania na nogi czy na twarz i widocznie konstruktor ustawił programowo tak że ustawienie klapy będzie bardziej na twarz czyli większość wydmuchiwanego powietrza poleci na twarz.
Natomiast porównując siłę wydmuchu - nastawienie na twarz lub nastawienie na nogi uważam że wrażenie jest mocniejszego wydmuchu na nogi ze względu na wielkość wylotów.
Natomiast chcąc czuć lepsze ciepło w kabinie ustawiaj na nogi a nie na twarz - bo po 1 więcej zimna czujesz nogami niż gębą, po drugie - owiewające powietrze nie wysusza oczu.

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: bongo » pt lut 10, 2012 23:56

grg474 pisze: Ponieważ jest to climatronik to nie możesz sobie ręcznie ustawić czy klapka ma być bardziej skierowana do dmuchania na nogi czy na twarz i widocznie konstruktor ustawił programowo tak że ustawienie klapy będzie bardziej na twarz czyli większość wydmuchiwanego powietrza poleci na twarz.
No toć chyba trzeci raz pisze, że przy jednoczesnym ustawieniu nadmuchu na twarz i nogi, bardziej dmucha w twarz :bajer:
I to ja nie rozumie :jaja:
Kolego, autor postu napisał:
Chodzi o to że zawsze jak ustawię na "twarz" i nogi leci tylko na "twarz" na nogi nie. Vag nie pokazuję błędów na climatronicu. Prośba o pomoc bo zimnooo ;p
A ty mi tutaj opowiadasz że jak dam full na nogi to bedzie wiało :bajer:

szczyku

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: szczyku » sob lut 11, 2012 14:56

u mnie czy dam na nogi (reszta wyłączona), czy na oczy (reszta wyłączona), czy na szybę (reszta wyłączona) daje bardzo mocno, ale przecież wiadomo że jak puszcze na nogi i oczy jednocześnie to "ciśnienie-wiatr" które wytwarza dmuchawa zostaje rozdzielone i już nie będzie rwało głowy czy ściągało trampki :kac:

do tego dochodzi przekrój wydmuchów :jezor: "wiatr" bardziej woli wykorzystać dużą rurę niż tą mneijszą :helm:

dziki83
Nowicjusz
Nowicjusz

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: dziki83 » wt lut 14, 2012 09:43

Sorki dawno nie zaglądałem bo jeździłem tylko służbowym, golfik miał wolne w największe mrozy ;p
A wracając do tematu to każdy z Was miał chyba rację tzn.
Może być słaby wentylator i po prostu tak słabo odczuwalny jest w takim ustawieniu dmuchawa na nogi, jak dam na maksa wiaterek ;p i ręcznie zamknę kratki to coś tam leci. Znaczy że z klapką(twarz, nogi) wszystko ok.
Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
jacekratownik
Mały gagatek
Mały gagatek

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: jacekratownik » pn lip 09, 2012 23:18

zobacz, bo z tego co wiem na nogi regulowane jest podcićsnieniem. zobacz czy niue spadł wezyk podcicnienia który prowadzi ci przekazniczków podcicnienioaych klimy które sa ukrtye pod schowkiem. Tak miałem w MK3. Wszystko działało, brak błedów na VAG a na nogi ni cholery nie dmuchało. A powód był prosty. Wszystko elektroniczne działało ok ale spadł wezyk od podciśnienia. przekopałem pół auta a to wezyk od pompy waku piwinien byc załozony tam gdzie wchodza rurki od nagrzewnicy przez sciane grodziowa od strony silnika. Drógim problemem u mnie było to ze słao na szybe dmuchało mimo ustawienia tylko na szybe, ale okazało sie ze skruszała i posybała sie gabka uszczelniajaca to co idzie z nagrzewnicy itp na szybe. Tam powinna byc gabka uszczelniajaca a ja szlak trafil, wiec wyciołem a takiego materaca, uszczelniłem i jest rewelka. przepraszam za lterówki ale mam reke w gpsie i wiadomo jak to sie pisze. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Ogrzewanie Climatronic

Post autor: Qto » pn lip 09, 2012 23:34

jacekratownik, widziałeś datę ostatniego posta ?? Poza tym temat dotyczy mk4, gdzie nie ma sterowania podciśnieniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”