Wyłączanie radia w momencie wyciągnięcia kluczyka

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » czw wrz 22, 2011 18:28

No nic mówi się trudno :) Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz gru 09, 2012 12:53

odkopuje :)

Czy radia alpine mają funkcję włączania i wyłączania po włożeniu kluczyka? tzn mam ten dodatkowy kabelek w stacyjce, ale wiem że nie można go podłączyć od razu pod radio- więc jak? przez przekaźnik??? Chciałbym żeby radio się włączało i wyłączało po włożeniu i wyjęciu kluczyka ale żeby była możliwość włączenie go bez kluczyka....da rade? :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 10, 2012 00:06

funkcję włączania po włożeniu kluczyka to ma każde radio, a konkretnie jeśli wyjmując kluczyk masz radio włączone to po włożeniu kluczyka się włączy, ale niestety kabelek brązowo czerwony o którym piszesz musisz mieć podłączony do radio jako "plus po zapłonie" żeby tak to działało. Większość ludu tak ma i wcale nie jest tak źle z tym stykiem w stacyjce żeby się miał zaraz upalić. A jeśli się tego obawiasz to musisz użyć zwykłego typowego przekaźnika. Tniesz przed wtyczką radio ten kabelek i koniec od strony stacyjki wpinasz w styk 85, styk 86 do masy (masz ją w wiązce do radio). Styki robocze 30 i 87 wpinasz w plus stały (np od zapalniczki już zabezpieczony bezpiecznikiem 21) oraz w kabel plusa po zapłonie od radio. Biegunowość wpięcia w przekaźnik dowolna.
W kwestii tego żeby radio działało bez kluczyka to trochę więcej komplikacji, ponieważ nie możesz raczej zostawić " na stałe" plusa do kabla po zapłonie z radia - prowadzi to często do rozładowania aku po dłuższym postoju- chociaż niekoniecznie zależy to od marki radia ile będzie ciągnęło prądu. Lepiej to odpuść bo jeśli jesteś w aucie i możesz słuchać muzy to możesz kluczyk włożyć - tak praktycznie to wygląda.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » pn gru 10, 2012 19:12

Co to kluczyka to ja akurat takie małe wiertełko w schowku miałem które akurat pasuje w miejsce kluczyka w stacyjce(1.5 mm chyba...), więc takie coś moze zastąpić kluczyk i radio gra (oczywiście ostrożnie wkładać trzeba żeby tam nic nie uszkodzić) :hmm:
Co do tego styku w stacyjce to mnie to wkurza bo szczególnie na zgaszonym silniku lekko głośniej i z większym basem i radio mi się resetuje... :grrr: A sprzęt grający mam marny, 2 głośniczki 80W MAX....
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2012 19:17 przez KamilP, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”