golf IV 1.9tdi 2003r opuszczaja sie szyby i otwieraja sie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ja tak pewnego czasu miałem zimą, zamek kompletnie zgłupiał auto samo z siebie sie otwierało opuszczało szyby itp. Wyciągnełem wkładke od zamka od strony kierowcy wypsikałem silikonem/telfonem i auto ucichło przyczyną mogła być woda która sie tam dostała, a to że lampki nie świecą to może być mikrostyk albo też coś z komfortem, brat tak ma w A4 coś nie tak z komfortem jest i lampki sie nie zapalają w bagażniku czy w aucie
w zamku klapy masz mikrostyk, który daje sygnał (masę) dla lampki w bagażniku, dla komfortu (alarm) i dla licznika - albo woda załatwiła mikrostyk albo przerwane przewody w przelotce. Mikrostyk w zamku to nie to samo co mikrostyk opisany tu
bo ten jest na przedłużeniu bębenka gdzie wkładasz kluczykgrg474 pisze: spotkałem 2 rodzaje zamków tylnej klapy - jeden tylko mechaniczny a drugi mechaniczno/elektryczny z mikrostykami odpowiedzialnymi za otwieranie całego auta - gdyby np była druga wersja i tam mikrostyk odpowiedzialny za otwarcie był ciągle zwarty
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: golf IV 1.9tdi 2003r opuszczaja sie szyby i otwieraja si
kazde drzwi po otwarciu, lampki sie swieca. od bagaznika tylko nie swieci. A mozna jakos sprawdzic czy przez wkladke zamka sie to dzieje? bo ten od kierowcy gdy wkladam kluczyk w ogole sie nie kreci ani w prawo ani w lewo.Antonioo pisze:Ja tak pewnego czasu miałem zimą, zamek kompletnie zgłupiał auto samo z siebie sie otwierało opuszczało szyby itp. Wyciągnełem wkładke od zamka od strony kierowcy wypsikałem silikonem/telfonem i auto ucichło przyczyną mogła być woda która sie tam dostała, a to że lampki nie świecą to może być mikrostyk albo też coś z komfortem, brat tak ma w A4 coś nie tak z komfortem jest i lampki sie nie zapalają w bagażniku czy w aucie
skoro wymieniałeś zamek kierowcy to wyjmowałeś wkładkę .. to chyba proste że ją usunąłeś zanim zdemontowałeś zamek bo inaczej się nie da - wystarczy otworzyć drzwi, śrubokrętem torx poluzować śrubkę blokującą wkładkę i wyciągnąć wkładkębosse pisze: A mozna jakos sprawdzic czy przez wkladke zamka sie to dzieje?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Dzis chcialem sprawdzic co tam sie z ta klapa podzialo jak ja zalalem woda. I gdy sciagnalem obudowe klapy z tylu, zobaczylem ze na zamku klapy luzem wisiala tak jakby "wtyczka" podpieta na 3 kable. gdy przytrzymalem taka malutka wajche od tej wtyczki w prawo to wszystkie drzwi sie otwieraly i szyby tez, natomiast w lewo wszystko sie zamykalo. Moze to cos miec wspolnego z tym otwieraniem?