czy wie ktos czemu ma słuzyc ta jeb.... kontrolka od swiec..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jezeli silnik ma ponizej ok. 5st C. to swiece sie grzeja tzn. przekrecasz kluczyk kontrolka sie zapala (np jest 5 st pali sie 4 sek, jest -5st pali sie 7sek.) i gasnie.to jest info dla szofera ze moze zapalac silnik. jezeli nie zapalisz silnika to kontrolka sie juz nie swieci a one nadal sie grzeja dopoki nie uslyszysz tykniecia z przekaznikow. zadne zamykanie drzwi nie uruchamia grzania swiec:) to tyle. jaki jest sens: odp. kontrolka sie zapala zebys wiedzial ze zaroweczka sie nie spalila. a to czy sie grzeja czy nie to zalezy od dlugosci swiecenia. i wydaje mi sie ze jak juz jedna swiece miales spalona to powinienes to odczuc bo przez chwile auto kopcilo Ci inaczej niz zwykle i moglo nie pracowac rowno. dziwie sie ze miales spalone wszystkie.napisz jak to sprawdziles. Jak jestes upierdliwy to Ci tego nikt nie wytlumaczy. Jest kontrolka i koniec. takie auto kupiles. trzeba bylo kupic cos innego bez kontrolki od swiec...pzdr
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf 7 Variant
- Kontakt:
Kolego, po prostu masz walniety czujnik temperatury. Zmienil on swoja charakterystyke pradowo-temperaturowa. "Oszukuje" on sterownik podajac niewlasciwe napiecie przy danej teperaturze. Silnik jest juz cieply ale z czujnika wychodzi sygnal, ze jest jeszcze zimny. Wymien ten czujnik (15 pln) a pokico zapalaj cieply silnik bez grzania swiec bo je popalisz.
w TDi na cieplym silniku niegrzeja,ani umnie ani w 3 innych bo sprawdzalem...kontrolka sie zapala ale i tak nie grzaja...grzeja tylko na zimnym,mozna to sprawdzic bardzo latwo,jak bedziesz mial rozgrzany silnik wez zarowke z kablami zdejm jedna fajke ze swiecy wluz kabel a drugi podlacz do masy i wlacz zaplon to se zobaczysz ze nie grzeja...
[ Dodano: Czw Sty 19, 2006 18:34 ]
watpie zeby wszytskie mialy zepsute czujniki...
Golf III GTI 20 JAHRE AFN+0.216+chips niehamowany jeszcze.
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Uruchamia, ale nie w TDI, tylko w D i TDbogus_z pisze:zadne zamykanie drzwi nie uruchamia grzania swiec:)

http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?37,0
W D i TD po odpaleniu swiece przez trzy minuty dogrzewają komory wstępne.
czlowieku Ty zdrowy jestes?? pisze Ci ze kontrolka nawet jak sie nie grzeja swiece to sie zapala.Tak ma byc Jest dobrze. szkoda miejsca na tym forum na takie *#cenzura#* gadki. Jak nie chcesz zrozumiec to nikt Ci tego nie wytlumaczy. nie wiem jak inni ale mnie juz to irytuje.marcinvw pisze:w TDi na cieplym silniku niegrzeja,ani umnie ani w 3 innych bo sprawdzalem...kontrolka sie zapala ale i tak nie grzaja...grzeja tylko na zimnym,mozna to sprawdzic bardzo latwo,jak bedziesz mial rozgrzany silnik wez zarowke z kablami zdejm jedna fajke ze swiecy wluz kabel a drugi podlacz do masy i wlacz zaplon to se zobaczysz ze nie grzeja...
sorry ale niezauwazylem twojego postu,i nie goraczkuj sie tak odrazu,jak sprawdzilem to ze swiece mi niegrzaly,normalnie probowką,sciagasz fajeczki ze swiec bierzesz byle zarowke z 2 kablami jeden dotykasz do swiecy drugi do plusa i jak sie swieci tzn ze swieca dobra,umnie nie swiecila zadna to wykrecilem i sprawdzalem na krotko wszytskie zimne,zapodalem nowe i jest ok,a ze mi niegrzaly to wiem stad ze jak zapalalem i był zimny to wiadomo co sie dzieje silnikiem zatrzepie ostro i tyle,bo nie lapie odrazu na wszytskie cylindry...zadnego kopcenia niebylo tylko to...
-
- Ma gadane
Analiza schematu.. Dioda świeci tak długo, jak świece grzeją. Napięcie od świec jest odłaczane jak czujnik wykryje odpowiednią temperaturę (?? zero informacji w książce..)
Czyli.. Albo masz spalone wszystkie świece (ale jak wtedy odpalić toto zimą?), albo uszkodzony czujnik (akumulator powinien zdychać z częstotliwością 50Hz, bo grzeje cały czas
), albo (co najbardziej prawdopodobne) po prostu zwarcie do diodki źle podłączoną diodę (niebiesko-zielony kabelek do bezpieczników, powinien być B6).
Czasy grzania mogą być bardzo różne.. Zależy to od wielu czynników: temperatury silnika, napięcia (i stanu) akumulatora, rozmiaru i stanu świec.
U mnie świece są 9A-owe (0.3m komplet) i grzeją 30s! Tragedia..
ps. Kabelki i punkty oczywiście mogą być różne (tak jest w moim passku).
Czyli.. Albo masz spalone wszystkie świece (ale jak wtedy odpalić toto zimą?), albo uszkodzony czujnik (akumulator powinien zdychać z częstotliwością 50Hz, bo grzeje cały czas

Czasy grzania mogą być bardzo różne.. Zależy to od wielu czynników: temperatury silnika, napięcia (i stanu) akumulatora, rozmiaru i stanu świec.
U mnie świece są 9A-owe (0.3m komplet) i grzeją 30s! Tragedia..
ps. Kabelki i punkty oczywiście mogą być różne (tak jest w moim passku).
w TDI grzeja szybciej wiem jak grzeja w 1,6 bo mialem mk2 GTD,a w TDI kontrolka nie gasnie kiedy pzrestaja grzac swiece tylko wczesniej,bo najpierw ona gasnie a po chwili slychac jak stycznik rozlancza prąd,to na zimnym silniku,a na goracym kontrolka zapala sie na chwile ale swiece niegrzeja, to tylko taka preforma...
[ Dodano: Czw Sty 19, 2006 21:09 ]
swiece mialem spalone wszytskie ale jakies 2 tygodnie temu wymienilem...i wszytsko mi działa chodzilo mi tylko o ta nieszczesna kontrolke czemu ona ma sluzyc skoro swieci i tak zzawsze tylko dluzej lub krocej w zaleznosci od temperatury silnika,a jej swiecenie w rzeczywistosci ma niewiele wspolnego ze swiecami...pozdrowka...
[ Dodano: Czw Sty 19, 2006 21:09 ]
swiece mialem spalone wszytskie ale jakies 2 tygodnie temu wymienilem...i wszytsko mi działa chodzilo mi tylko o ta nieszczesna kontrolke czemu ona ma sluzyc skoro swieci i tak zzawsze tylko dluzej lub krocej w zaleznosci od temperatury silnika,a jej swiecenie w rzeczywistosci ma niewiele wspolnego ze swiecami...pozdrowka...