Czy częste ładowanie akumulatora nie zniszczy go ???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob sty 14, 2006 07:04

SCRASH pisze:Nie ma. Jestr tylko czerwona dioda a na przodzie tego prostownika jest duzy napis 4A
Amperomierz nie jest konieczny, choć pomaga ocenić stan naładowania. Te 4A to max prąd ładowania który może dać prostownik ( napisałem 3A-pomyliłem się tylko o 1 :) ).
Doładowuje Ci aku bez problemu bo przecież nigdy nie jest rozładowany do zera. Tak więc ładując go przez np. 10h prądem 4A dostarczasz ok 40Ah., czyli praktycznie "do pełna". A ładowanie prądem o połowę mniejszym niż 10cio gdzinny jest korzystne.

[ Dodano: Sob Sty 14, 2006 06:05 ]
Dioda informuje o pracy prostownika. Poczytaj info z linku który podałe, myślę, że dowiesz się wszystkiego jak dbać o aku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SCRASH » sob sty 14, 2006 10:24

bodzio_j pisze: Poczytaj info z linku który podałe, myślę, że dowiesz się wszystkiego jak dbać o aku.
Czytalem to wczoraj.Jest tam duzo przydatnych informacji.Dzieki.
Pozdrawiam

Byl Golf MK1 1.6 B+G pozniej Golf MK1 1.6 diesel
teraz jest Vectra 1.8 B+G

Awatar użytkownika
kesier
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kesier » sob sty 14, 2006 13:25

bodzio_j pisze:
kesier pisze:no raczej tak skoro napisali ze do 50 ah a Ty masz 71 no to lipa jest za cienki do twojego akuma
Nieprawda. Naładuje bez problemu, tyle, że potrwa to nieco dłużej. Podana informacja dotyczy ładowania prądem dziesięciogodzinnym dlatego napisałem o 5A. Podczas ładowania aku w miarę upływu czasu i zwiększenia stopnia naładowania prąd samoczynnie zmniejsza sie.
nie o to mi chodzilo tylko czy nie uszkodzisz przez to prostownika?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob sty 14, 2006 14:12

A dlaczego miałby uszkodzić? Prostownik da tylko 4A i tyle.Nic się nie uszkodzi. Dowód? ładował i nic się nie dziej

Awatar użytkownika
kesier
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kesier » sob sty 14, 2006 14:44

no to pewnie sie wymadrzam ale skoro tak to po co na urzadzeniach sa tabliczki znamionowe i okreslone dane techniczne przeciez ktos to obliczyl i po to napisal ze od takiego zakresu do takiego

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob sty 14, 2006 14:56

Nie wynądrzasz się, to jest dyskusja, każdy z nas być może dowie się czegoś pożytecznego.
Prostownik o którym mowa nie ma amperomierza, więc dość tryudno określic czy aku już jest naładowany. Max prąd który może dać to ok 4A. Ogólna zasada mówi, że ładujemy prądem 10ciogodzinnym, czyli 1/10 poj aku ( chyba 20 raz to piszę). Skoro prąd max to 4A to naładuje aku ok 40Ah, no....może 50 ( czas 10h). Tym samym w tym czasie może nie naładować aku o poj 70Ah., musi to potrwać dłużej. Prostownikowi nie stanie sie nic. To mniej więcej tak jakby ładował 2 aku 40Ah jeden po drugim, czyli będzie pracował przez 20 h.

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SCRASH » sob sty 14, 2006 17:40

Mam ten prostownik od ok roku i czesto ladowalem nim swoj aku.Byl prostownik taki sam jak moj ale do aku o wiekszej pojemnosci.Byl drozszy a ja nie mialem przy sobie tyle kasy wiec wzialem tanszy.Mozliwe ze moglo sie cos z nim stac ale dziala.Tez na poczatku jak go pierwszy raz podlaczylem to sie balem ze sie spier..li.Dzieki za rady i nie kloccie sie panowie.

:foch: :okej: [-(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”