potwierdzam u mnie dokładnie taka sama historiasebastian1901 pisze:sprzęgło Wam się kończy Panowie a nie synchronizatoryZanim zabrałem się za wymianę sprzęgła to również wymieniłem olej w skrzyni na Castrol TAF-X 75W90 i nic to nie pomogło. Oprócz tego, że piszczało to po rozgrzaniu silnika ciężko wchodził 1 bieg.
Dwumas miał luz po okręgu ok 2cm a tarczy sprzęgła prawie nie było. Do tego tarcza zaczynała trzeć o skrzynię. Głównie pisk był przy redukcji z 4 na 3 i powiedzmy z 1 na 2 w górę i mocnym dodaniem gazu. Przy pisku było odczuwalne dziwne drganie na drążku zmiany biegów. Po wymianie sprzęgła na jednomas wszystkie objawy minęły
zgrzyt przy puszczaniu sprzegla podczas zmiany biegow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re:
bercik2, ale na każdym biegu czy tylko tak jak u mnie z 3na4 i raz się zdarzyło jak redukowałem z 3 na 2 ...
U mnie zazwyczaj przy redukcji z 4 na 3 przy dużych predkościach obrotowych i skręcie w prawo.
jak by nie było będzie bardzo miło :P
- acid85
- Nowicjusz

- Kontakt:
U mnie w dalszym ciągu się to czasami zdarza. Nie jest to zbyt często a od dwóch lat nic się nie stało, więc przestałem na to zwracać uwagę. Jakby się nasiliło, albo sprawiało by inne problemy to bym sie temu przyjrzał bliżej.
-
Everesteam
potwierdzam że objawy mnie bardzo martwiły i ciągle martwią
ale wystepują bardzo różnie i to mnie dziwi
czyli reasumując sprzęgło się kończy albo nity na tarczy sprzęgła albo poziom oliwy w skrzyni?
ale wystepują bardzo różnie i to mnie dziwi
czyli reasumując sprzęgło się kończy albo nity na tarczy sprzęgła albo poziom oliwy w skrzyni?
- ciachotdi
- diesel m@ster

- Auto: Seat mii
odkurzę temat
w tamtym tygodniu w aucie miałem jeszcze dwumasa - problem występował
zmieniłem na sztywne koło wszystko nowe - problem jak występował znowu występuje czyli nie jest to zależne sprzęgła.
wydaje mi się to że zależne od paska alternatora bądź rolka ale w najbliższym czasie zrzucę pasek i opiszę wrażenia.
w tamtym tygodniu w aucie miałem jeszcze dwumasa - problem występował
zmieniłem na sztywne koło wszystko nowe - problem jak występował znowu występuje czyli nie jest to zależne sprzęgła.
wydaje mi się to że zależne od paska alternatora bądź rolka ale w najbliższym czasie zrzucę pasek i opiszę wrażenia.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
- slawko333
- Forum Master

- Kontakt:
Re:
u mnie rzadko ale czasem zapiszczy, z reguly na zimnym, ostatnio nawet na zakrecie i z reguly przy wbijaniu 3 biegu, olej zmienialem na oryginalny 2 lata temu, stan okfleshu pisze:heeh > synchronizatory w skrzyni.
Piszczło wam w zakręcie przy redukcji?
Prawie na bank tak.
Silnik przesówa się na poduchach w zakręcie i linki niby sztywne ale zmieniają pozycję wbicia biegu.
Dźwięk praktycznie ustąpi jeżeli w skrzyni będzie właściwy stan oliwy > zobaczcie ile macie > ja mam do wymiany uszczelniacze półosi > oraz dodatkowo przegub na półosi od strony kierowcy ociera mi o skrzynię > dodam że tylko czasami > to jest dopiero zagadka! Po zdjęciu przegubu, kielich na łączeniu przegubu ze zskrzynią, wcale nie chce się dać przesówać na boki> więc z jakiej przyczyny ociera?
A nie jest to szarpnięcie paska od pompy wspomagania, która w zakręcie dostaje większe obciążenie? 
- slawko333
- Forum Master

- Kontakt:
no raczej nie, bo ten pisk wystepuje rzadko, z reguly przy wlaczaniu 3 biegu i na zimnym, i nie jest to pisk jakby pasek sie sliznal, jest to pisk jakby metal wzgeldem metalu sie przemiescil, trwa to ok pol sekundy
- slawko333
- Forum Master

- Kontakt:
wyelimnowal ktoś ten problem do końca? u mnie teraz coraz częściej się ten pisk,zgrzyt zdarza, raz dziennie a nawet dwa razy, robie ok 50km dziennie, z reguly z redukcji z 4 na 3 i z 3 na 2 bieg i prawie zawsze jeśli robie to na zakrecie w prawo