MK4: Jak zrobić kolorowe paski na naszej tapicerce?
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
Wczoraj robiłem u sibie przymiarke. Z braku czasu i potrzebnych komponentow wykorzystałem izolacje ze starego grubego kabla miedzianego. jedyny problem na jaki natrafiłem to to ze kabel nie ma tej płaskiej strony tak jak biza i nie ma jak wcisnąc .
W chwili obecnej mam tylko paski w tylnych drzwiach i zamontowane na razie bez uzycia kleju.
A wyglada to tak :
W chwili obecnej mam tylko paski w tylnych drzwiach i zamontowane na razie bez uzycia kleju.
A wyglada to tak :
-
- Nowicjusz
I ja stałem się posiadaczem czerwonych pasków na drzwiach. Wprawdzie o różnych metodach montażu już co nieco koledzy pisali ale myślę, że takich informacji nigdy za wiele.
Swój montaż przeprowadzałem bezpośrednio w samochodzie bez zdejmowania boczków. Rozpocząłem go od tylnych drzwi gdyż w nich biza po odpowiednim przycięciu utrzymuje się praktycznie bez naszego udziału (można w ten sposób sprawdzić efekt bez przeprowadzania klejenia) . Dodatkowo tapicerka tylnych drzwi nie posiada łuków (poza zakończeniami) i zagłębień co zdecydowanie ułatwia robotę komuś kto bierze się za to po raz pierwszy. Po założeniu na sucho byłem bardzo zadowolony z efektu wizualnego dlatego zabrałem się za klejenie. W tylnych drzwiach zastosowałem przezroczysty silikon uniwersalny. Efekt jest zadowalający chociaż klejenie silikonem było czasochłonne i wymagało (w moim przypadku) dodatkowo wielu minut czyszczenia aby pozbyć się silikonu, który wypłynął i błyszczał.
Ponieważ drzwi przednie mają łuki i biza w nich nie trzyma się samodzielnie odrzuciłem z miejsca silikon zastępując go kropelką. Kropelkę polecał Dzigit84 z zaznaczeniem, że przy niej nie ma miejsca na błędy i poprawki. Ja próbnie zacząłem kleić od strony zawiasów gdyż w razie wtopy te miejsca nie są widoczne po zamknięciu drzwi. Okazało się, że klej błyskawiczny (super glue, kropelka itp.) jest strzałem w dziesiątkę i paska przednich drzwi bez jego użycia nie zrobimy (jeśli nie ściągamy tapicerki). Po szybkim załapaniu techniki pracy z tym klejem jedne drzwi wykonuje się w maksymalnie 10 minut. Należy tylko pamiętać, że na łukach trzeba nacinać/wycinać "płetwę" bizy oraz aby po każdym nałożeniu kleju naciągać bizę w momencie przykładania. Kleje cyjanoakrylowe nie dają możliwości poprawki po przyłożeniu a bez naciągania mogą się z bizy zrobić nieładne fale (przekonałem się na własnej skórze a właściwie drzwiach). Ostatnia ważna rzecz - klej (kropelkę dosłownie) nakładamy tylko od góry na bizę - gwarantuje nam to, że klej nie ścieknie robiąc trudne do usunięcia brzydkie ślady.
Powodzenia
Swój montaż przeprowadzałem bezpośrednio w samochodzie bez zdejmowania boczków. Rozpocząłem go od tylnych drzwi gdyż w nich biza po odpowiednim przycięciu utrzymuje się praktycznie bez naszego udziału (można w ten sposób sprawdzić efekt bez przeprowadzania klejenia) . Dodatkowo tapicerka tylnych drzwi nie posiada łuków (poza zakończeniami) i zagłębień co zdecydowanie ułatwia robotę komuś kto bierze się za to po raz pierwszy. Po założeniu na sucho byłem bardzo zadowolony z efektu wizualnego dlatego zabrałem się za klejenie. W tylnych drzwiach zastosowałem przezroczysty silikon uniwersalny. Efekt jest zadowalający chociaż klejenie silikonem było czasochłonne i wymagało (w moim przypadku) dodatkowo wielu minut czyszczenia aby pozbyć się silikonu, który wypłynął i błyszczał.
Ponieważ drzwi przednie mają łuki i biza w nich nie trzyma się samodzielnie odrzuciłem z miejsca silikon zastępując go kropelką. Kropelkę polecał Dzigit84 z zaznaczeniem, że przy niej nie ma miejsca na błędy i poprawki. Ja próbnie zacząłem kleić od strony zawiasów gdyż w razie wtopy te miejsca nie są widoczne po zamknięciu drzwi. Okazało się, że klej błyskawiczny (super glue, kropelka itp.) jest strzałem w dziesiątkę i paska przednich drzwi bez jego użycia nie zrobimy (jeśli nie ściągamy tapicerki). Po szybkim załapaniu techniki pracy z tym klejem jedne drzwi wykonuje się w maksymalnie 10 minut. Należy tylko pamiętać, że na łukach trzeba nacinać/wycinać "płetwę" bizy oraz aby po każdym nałożeniu kleju naciągać bizę w momencie przykładania. Kleje cyjanoakrylowe nie dają możliwości poprawki po przyłożeniu a bez naciągania mogą się z bizy zrobić nieładne fale (przekonałem się na własnej skórze a właściwie drzwiach). Ostatnia ważna rzecz - klej (kropelkę dosłownie) nakładamy tylko od góry na bizę - gwarantuje nam to, że klej nie ścieknie robiąc trudne do usunięcia brzydkie ślady.
Powodzenia
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
Od siebie moge dodac ze ta biza jest sama w sobie taka twarda i mało elastyczna , ja zakładajac ja, reszte połozyłem na desce i swieciło na nia słonce i kiedy sie nagrzała była bardzo elastyczna i łatwo było ja dopasowac.
Ostatnio zmieniony czw cze 17, 2010 13:04 przez gregoryb1, łącznie zmieniany 1 raz.
18" totalne minimum...
Moje oczko w głowie MK4: viewtopic.php?f=89&t=318940" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje oczko w głowie MK4: viewtopic.php?f=89&t=318940" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: MK4: Jak zrobić kolorowe paski na naszej tapicerce?
Witam,odświeżając temat mam pytanie? a nie da się wcisnąć bizy bez klejenia? na przykład zostawiając dłuższy pasek? kto próbował pociągnąć ją przez cały kokpit? może jakieś fotki?? pozdro.
by METAL http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=426617" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Możesz spróbować W drzwiach z tyłu u mnie się trzyma...jedynie na początku i na końcu jest kropelka kleju. W drzwiach z przodu już nie bardzo chce się trzymać.mand pisze:nie da się wcisnąć bizy bez klejenia?
mi się nie podoba, widziałem w kilku autach...nie ma większych przeszkód żeby samemu spróbować, przecież tą bizę kupuje się na kilometrymand pisze:kto próbował pociągnąć ją przez cały kokpit?
ja mam jasną zieleńlukanek90 pisze:a co powiecie o czyms takim? troszke cos innego niz tylko czerwony
Znalazłem firmę która robi bizy w różnych kolorach ale sprzedają tylko całe szpule po 250 metrów za 18gr. mb. + przesyłka. mi chodzi o niebieską jeśli zebrało by się kilku chętnych na ten kolor można by kupić, pociąć i podzielić są zainteresowani??
by METAL http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=426617" onclick="window.open(this.href);return false;
mand, kilku
250 mb to jest dla 50 osób na całe auto
250 mb to jest dla 50 osób na całe auto
to kosztuje 18gr. m. wiec jak by się uzbierało z 10 osób to by starczyło, bo z sumie najdroższe będą przesyłki. :/
- dragsterdh
- Nowicjusz
Witam. W swoim gofrze mam beżową tapicerkę i dość długo nie mogłem znaleźć bizy/kedry odpowiedniego koloru, a miał to być brąz
znalazłem na allegro takie coś:
http://allegro.pl/biza-kedra-i2226576079.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest tylko jeden problem: te ZĄBKI. Czy to podejdzie pod sposób montażu podany wyżej? Pomóżcie, bo kolor i faktura są idealne, a nie chcę wyrzucać kasy w błoto.
znalazłem na allegro takie coś:
http://allegro.pl/biza-kedra-i2226576079.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest tylko jeden problem: te ZĄBKI. Czy to podejdzie pod sposób montażu podany wyżej? Pomóżcie, bo kolor i faktura są idealne, a nie chcę wyrzucać kasy w błoto.