Problemy z trakcją w MK.I

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

staszek1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wezyk po drodze

Post autor: staszek1 » ndz paź 30, 2005 13:50

wezykiem po drodze jezdza wszystkie mk1 z mocnymi silnikami , a przyczyna jest w mechanizmie roznicowym....przetestowane na mk1 abf , i mk1 gti 1.8 po lekkim modzie:P

Awatar użytkownika
GTO
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Re: wezyk po drodze

Post autor: GTO » ndz paź 30, 2005 18:41

staszek1 pisze:wezykiem po drodze jezdza wszystkie mk1 z mocnymi silnikami , a przyczyna jest w mechanizmie roznicowym....przetestowane na mk1 abf , i mk1 gti 1.8 po lekkim modzie:P

tego pierwszego sam testowałem i powiem ze NIE DA SIE GO UTRZYMAC PROSTO na pełnej piiiii.....

pozdro

DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85

605-443-665
GG: 2615761

darioD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: darioD » ndz paź 30, 2005 18:51

[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 17:52 ]
melon pisze:GTO ale mi chodzi o zmiane całego zawieszenia czyli:
piasty z łozyskiem do tego dochodzą inne drazki kierownicze i do tego mcpersony z mk2 ... to ze samego mcpersone sie zmieni i przerobi to wiem ale tu chodzi o cało zawrotnice...
Pojawiło się "światełko w tunelu..." szukając w necie informacji na temat ustawienia kąta wyprzedzenia natknąłem się na taki artykuł...

http://www.motofocus.pl/technika/technika_1150.php

Jutro będę tam dzwonił i się dowiadywał, jak już będę coś wiedział to napiszę.
Pozdro!

[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 18:09 ]
GTO pisze:
staszek1 pisze:wezykiem po drodze jezdza wszystkie mk1 z mocnymi silnikami , a przyczyna jest w mechanizmie roznicowym....przetestowane na mk1 abf , i mk1 gti 1.8 po lekkim modzie:P

tego pierwszego sam testowałem i powiem ze NIE DA SIE GO UTRZYMAC PROSTO na pełnej piiiii.....

pozdro
Podejrzewam że przyczyna nie leżała w mocnym silniku...no ale może się mylę...
pozdro

[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 18:17 ]
Nie rozumiem co ma z tym wspólnego skrzynia biegów...? Staszku mógłbys rozwinąć temat? dlaczego akurat skrzynia jest przyczyną złego prowadzenia się? U mnie siedzi skrzynia z Paska VR6...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
melon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: melon » pn paź 31, 2005 11:50

Troche nad tym siedziałem i doszedłem do pewnego wniosku...

Wkładajac zwrotnice od mk2 do mk1 i obojetnie jakiego mcpersona byle by mocowania pasowały (mcperson nie stanowi problemu) to wtedy zmieniamy kat wyprzedzenia na swozniu i dlatego auto myszkuje.Zwrotnica od mk2 ma jest bardziej wysunieta na zewnatrz przez co kąt miedzy wachaczem przy swozniu a kolumna zawieszenia jest mniejszy .
Podam taki przykład na rysunkach
Rys.1 to orginalne zawieszenia od mk1 gdzie auto prowadzi sie normalnie,a Rys.2 to juz zawieszenia ze zwrotnica od mk2.
Obrazek jest tylko przsykładem ja nie wiem jakie sa tam kąty w rzeczywistosci ,trzba zmierzyc jakie kąt jest orginalnie i jaki jest z zwrotnica od mk2 no i trzeba by to jakos przekosci zeby sie zgadzały ,a jak to zrobic to nie mam pojecia :okej:

spróbuj załozyc zwrotnice od mk1 gti tam tez sa duze hamulce a z mcpersoenm od gwitu trzeba by pokombinowac ..moze mocowanie da sie oderwac i przyspawac z mk1 ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
GTO
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: GTO » pn paź 31, 2005 12:00

melon pisze:Troche nad tym siedziałem i doszedłem do pewnego wniosku...

Wkładajac zwrotnice od mk2 do mk1 i obojetnie jakiego mcpersona byle by mocowania pasowały (mcperson nie stanowi problemu) to wtedy zmieniamy kat wyprzedzenia na swozniu i dlatego auto myszkuje.Zwrotnica od mk2 ma jest bardziej wysunieta na zewnatrz przez co kąt miedzy wachaczem przy swozniu a kolumna zawieszenia jest mniejszy .
Rys.1 to orginalne zawieszenia od mk1 gdzie auto prowadzi sie normalnie,a Rys.2 to juz zawieszenia ze zwrotnica od mk2.
Obrazek jest tylko przsykładem ja nie wiem jakie sa tam kąty w rzeczywistosci ,trzba zmierzyc jakie kąt jest orginalnie i jaki jest z zwrotnica od mk2 no i trzeba by to jakos przekosci zeby sie zgadzały ,a jak to zrobic to nie mam pojecia :okej:

spróbuj załozyc zwrotnice od mk1 gti tam tez sa duze hamulce a z mcpersoenm od gwitu trzeba by pokombinowac ..moze mocowanie da sie oderwac i przyspawac z mk1 ...

ja mam wlasnie mk1 gti i amory pasują z mk2 tylko trzeba lekko je zmodyfikować ( szerokosc mocowania calej piasty do MCPer. jest w mk2 szersza przez co jest ok 6mm luzzu i trzeba to jakos wypełnić ) , blaszki srodkowe ktore sa przyspawane do kolumny mozna oderwac i wstawić w kolumne mk2 i tak mam zrobione, otwory mocowania kolumny MCPers.. są troche o innym rozstawie ale to zwalczylem wiertarką (troszke podszlifowane) i wszystko jest cacy.

DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85

605-443-665
GG: 2615761

darioD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: darioD » pn paź 31, 2005 13:12

melon pisze:Troche nad tym siedziałem i doszedłem do pewnego wniosku...

Czyli można teoretycznie rozwiązać problem bez tego przegubu kulowego o przesunietej osi? (chodzi o tego z linka) Czy jak mam juz założony gwint i zwrotnicę z Mk.II to można to jakoś samemu zmodyfikować?
Pozdro
Pozdro

Awatar użytkownika
melon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: melon » pn paź 31, 2005 13:49

nie kumasz grrrr

to jest zwrotnica !!
Obrazek

zwrotnica czyli ten element na którym jest jarzmo z klockami ,tam sie tez tarcze porzykreca i w to wchodzi przegub i przykreca sie tam drazek kierowniczy i nakładasz to na swozen dolny wachacza a u góry pocujesz 2 srubami do mcpersona tego musisz sie pozbyc bo to wsztsko chrzani...musiasz załozyc taką zwrotnice od mk1 GTI bo ona tez ma duze hamulce i bedziesz musiał przerobic mocowanie mcpersona bo sie rozstaw srub nie zgadza i szerokosc.... nic w zwrotnicy nie przerabiaj tylko od gwintu mocowanie musisz przerobic

a to jest mcperson wraz ze amorkiem
Obrazek

na koncu ma takie mocowanie na 2 sruby rozstaw w swoim gwincie bedziesz musiał przerobic i szerokosc ten wneki jest inna nie pamietam czy szersza czy wezsza...

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » pn paź 31, 2005 15:17

[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 18:17 ]
Nie rozumiem co ma z tym wspólnego skrzynia biegów...? Staszku mógłbys rozwinąć temat? dlaczego akurat skrzynia jest przyczyną złego prowadzenia się? U mnie siedzi skrzynia z Paska VR6...
Pozdrawiam[/quote]

cos zmyslasz kolego z VR6 zadna skrzynie nie pasuje do 8v ani do 16V i na odwrót, zupełnie inna obudowa i inne punkty mocowania.
no i pewnie masz ją zrobiona na linkę :bajer:

www.vrservice.pl

darioD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: darioD » pn paź 31, 2005 16:57

melon pisze:nie kumasz grrrr

to jest zwrotnica !!
Obrazek

zwrotnica czyli ten element na którym jest jarzmo z klockami ,tam sie tez tarcze porzykreca i w to wchodzi przegub i przykreca sie tam drazek kierowniczy i nakładasz to na swozen dolny wachacza a u góry pocujesz 2 srubami do mcpersona tego musisz sie pozbyc bo to wsztsko chrzani...musiasz załozyc taką zwrotnice od mk1 GTI bo ona tez ma duze hamulce i bedziesz musiał przerobic mocowanie mcpersona bo sie rozstaw srub nie zgadza i szerokosc.... nic w zwrotnicy nie przerabiaj tylko od gwintu mocowanie musisz przerobic

a to jest mcperson wraz ze amorkiem
Obrazek

na koncu ma takie mocowanie na 2 sruby rozstaw w swoim gwincie bedziesz musiał przerobic i szerokosc ten wneki jest inna nie pamietam czy szersza czy wezsza...
Nie mam zamiaru nic przerabiać....i nie chcę też stracić możliwości zamontowania zacisków z VR6 z tarczami 280mm, które już mam zresztą zamontowane...Pomierzymy rozstawy przedniej osi i porównamy z rozstawem na tylnej, bo zachodzi podejrzenie że poprzez zmianę zwrotnic te rozstawy są różne...Całkiem możliwe że poprzez założenie podkładek na tylnej osi zniweluje się te różnice. Następnie założymy stabilizatory z GTI ponieważ moja jedynka ich nie miała...seryjnie było to 1.5. Jeżeli to nie pomoże to będziemy się męczyć dalej aż do skutku. Widziałem jedynki 300 konne robiące 11 sec. na ćwiartkę, i nie wierzę że źle się prowadzą...musi być jakiś sposób. Jakie są największe tarcze dostępne w Mk.I GTI 239mm? to stanowczo za mało jak na auto robione pod większe moce..;-)

[ Dodano: Pon Paź 31, 2005 15:59 ]
Borys pisze:[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 18:17 ]
Pozdrawiam
cos zmyslasz kolego z VR6 zadna skrzynie nie pasuje do 8v ani do 16V i na odwrót, zupełnie inna obudowa i inne punkty mocowania.
no i pewnie masz ją zrobiona na linkę :bajer:[/quote]

no żebyś wiedział że na linkę, niedowiarkom mogę załączyć fotkę...

Pozdro

Awatar użytkownika
Koolas
GolF UseR
GolF UseR
Kontakt:

Post autor: Koolas » pn paź 31, 2005 17:46

skoro Borys mowi ze sie nie da to sie nie da ;)
poka poka co tam masz - wrzuc foty :)

[url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp][img]http://r3.fodey.com/16ca283f31d0e4e2bb49d6596ec5f09b4.1.gif[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=129724]JETTA[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=31624&postdays=0&postorder=asc&start=0]Golf 2[/url]

Awatar użytkownika
Arthur
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arthur » pn paź 31, 2005 22:26

Ciekawe :) ze wina lezy w mechanizmie różnicowym.... to co bedzie jak zalozymy
tzw. szpere ?????? a moze jeszcze przyczyna zlego prowadzenia jest powietrzu w kolach,bo nie zmienilismy go na zimowe :hmm: :grin:
A tak powaznie to skrzynia biegow jest na duzym dyfrze i na linkach,i wszystko pasuje
wkrotce pojawi sie opis auta w projektach i beda fotki :chytry:

Awatar użytkownika
Apsik