Temperatura otwarcia termostatu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
w mk2 często jest tak, że wskaźnik jest powyżej połowy skali a temperatura w rzeczywistości jest dobra (sam tak miałem w moim poprzednim mk2) Najlepiej kup termostat na którym pisze że temp otwierania to 85st bedziesz miał swoistego rodzaju "pewność" że wskaźnik wskaźnikiem a auto się faktycznie nie przegrzewa... Aha!! Jeżeli termostat to tylko firmy WAHLER!!! Porządna niemiecka firma inne to są już w fabryce wadliwe. Pozdro!
MÓJ MKIII GTI :
Link: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2676008#2676008
Link: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2676008#2676008
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Wnioskuje że oryginalnie montowali termostaty na 87* które zaczynają się otwierać w tej temperaturze, w książce o której wspominałem kolo napisał z palca, że ma się zacząć otwierać w 85* (pełne otwarcie 105*) a firma meyle (też niemiecka) produkuje tyle różnych termostatów na różne temperatury do takich samych silników bo ma takie widzimisie i nie ma to znaczenia czy to disel czy benz?
Wnioskuje że oryginalnie montowali termostaty na 87* które zaczynają się otwierać w tej temperaturze, w książce o której wspominałem kolo napisał z palca, że ma się zacząć otwierać w 85* (pełne otwarcie 105*) a firma meyle (też niemiecka) produkuje tyle różnych termostatów na różne temperatury do takich samych silników bo ma takie widzimisie i nie ma to znaczenia czy to disel czy benz?
termostat możesz sobie kupić (chyba) na jaką temperaturę zażyczysz, ostatnio wymieniałem u siebie bo mój org. np. za szybko się otwierał i złapać 70 stopni to trzeba było trochę poszaleć (silnik 1.0) a z racji że auto używam na krótkich odcinkach dla mnie nie było to komfortową sytuacją- wymieniłem na termostat który otwiera się przy 84 stopniach i już problem z dogrzewaniem znikł, nie mam problemu z przegrzewaniem jakby kto pytał
Spalanie spadło oczywiście.
Najlepiej to wsiąść termostat na wymówienie i sprawdzić ze swoim starym w jednym baniaczku z wodą na palniku który szybciej się otworzy, zdarza się często że parametry jaki podał producent nie zgadzają się z rzeczywistością.
Spalanie spadło oczywiście.
Najlepiej to wsiąść termostat na wymówienie i sprawdzić ze swoim starym w jednym baniaczku z wodą na palniku który szybciej się otworzy, zdarza się często że parametry jaki podał producent nie zgadzają się z rzeczywistością.