Akumulator - czy wytrzyma
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
miś fazi pisze:a skoro auto stoi długo to lepiej odpiąć , no chyba że zrobisz próbe , zostawiając samochód na tydzie i wtedy zobaczysz czy akumulator znacznie osłabnie
ok. dzięki !bodzio_j pisze:Ta 0.01A którą pobiera to ustrojstwo nie będzie miała jakiegoś znaczącego wpływu na akumulator. Zakładam oczywiście , ze pobór bez niego to ok 0.02 - 0.03A. I caą sprawę należy zbadać doswiadczalnie; Podpiść urządzenie i zmierzyć prąd jaki pobiera cała instalacja. Wynik opublikować w tym poście i wtedy będziemy dalej radzić.
Juhas
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
Ja nie wiem nad czym tu deliberujecie???
10 mA to całe nic... Biorąc pod uwagę, że aku jest 55Ah to do pełnego rozładowania trzeba aż 229 dni to jest prawie 11 miesięcy. Więc jak postoi sobie tydzień czy nawet dwa nic się nie stanie. Kiedyś nie świadomy jeździłem z zapalonym światłem w bagażniku i też auto stało po tygodniu nawet i wszystko było OK.
Montuj i sobie nie zawracaj gitary czy się rozładuje czy nie... Gorsze jest odpalenie i podjechanie 2 kilometrów, zgaszenie i wieczorem znowu odpalenie 2 km i tak w kółko, bo bateria się nie doładowuje.
Woltomierze mają rezystancję mierzoną w Mega Ω a nawet Giga Ω.
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ja nie wiem nad czym tu deliberujecie???
10 mA to całe nic... Biorąc pod uwagę, że aku jest 55Ah to do pełnego rozładowania trzeba aż 229 dni to jest prawie 11 miesięcy. Więc jak postoi sobie tydzień czy nawet dwa nic się nie stanie. Kiedyś nie świadomy jeździłem z zapalonym światłem w bagażniku i też auto stało po tygodniu nawet i wszystko było OK.
Montuj i sobie nie zawracaj gitary czy się rozładuje czy nie... Gorsze jest odpalenie i podjechanie 2 kilometrów, zgaszenie i wieczorem znowu odpalenie 2 km i tak w kółko, bo bateria się nie doładowuje.
Woltomierze mają rezystancję mierzoną w Mega Ω a nawet Giga Ω.
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313