przy porannym odpalaniu miga cisnienie oleju,po zagrzaniu ok
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
bongo, wczytaj sie dokladnie w moja i twoja fotke, i kiedy i jakie oleje są sugerowane.
A i jeszcze jedno, u Ciebie są popychacze hydrauliczne czy nie ?
A i jeszcze jedno, u Ciebie są popychacze hydrauliczne czy nie ?
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 16:56 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.
no i zgadza sie, optymalnym olejem bedzie 10w40 i na takim w naszym klimacie powinno sie jezdzic,(mowa o prostych silnikach) najlepiej jakby to byl olej polsyntetyczny, bo ma wieksza wytrzymalosc na sciskanie warstwy smarujacej ( rozrywanie filmu olejowego), te tansze 10w40 to sa oleje mineralne hydrokrakowane, HC-oil, sa to modyfikowane oleje mineralne, duzo lepsze niz prosty olej mineralny.
olej 15w50 oferowany np przez firme Motul ( sam uzywam i sobie chwale, mam na mysli sama firme, bo olej mam 10w40 ) jest olejem polsyntetycznym. Oleje mineralne oprocz tego ze sa tanie nie maja zadnych zalet.
[ Dodano: 07 Sty 2009 16:00 ]
olej 15w50 oferowany np przez firme Motul ( sam uzywam i sobie chwale, mam na mysli sama firme, bo olej mam 10w40 ) jest olejem polsyntetycznym. Oleje mineralne oprocz tego ze sa tanie nie maja zadnych zalet.
[ Dodano: 07 Sty 2009 16:00 ]
w 1.6 TD mk2 sa hydrauliczne popychaczechosen pisze:u Ciebie są popychacze hydrauliczne czy nie ?
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 16:56 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.
chosen, ja widze co jest napisane,silnik z doładowaniem musi mieć olej który spełnia normę VW 505 00
A wszystkie obecnie produkowane oleje je spełniają.
Co do popychaczy,są.Przejechane prawie 250kkm bez remontów,pali od kopa przy - 20st.
Oczywiście nie jestem fanatykiem minerała i do nowego auta bym go nie wlał,lecz do mojego blisko 20letniego golfa jest w sam raz
Zresztą 20 lat temu co wynika z książki oleje 15W40 były bardzo nowoczesne 
Co do popychaczy,są.Przejechane prawie 250kkm bez remontów,pali od kopa przy - 20st.
Oczywiście nie jestem fanatykiem minerała i do nowego auta bym go nie wlał,lecz do mojego blisko 20letniego golfa jest w sam raz
bongo pisze:Co do popychaczy,są.Przejechane prawie 250kkm bez remontów,pali od kopa przy - 20st.
no silniki VW z tych sa bardzo wytrzymale i potrafia wybaczyc swojemu panu ze zalewa je mineralem, aczkolwiek na pewno dluzej taki silnik posluzy na polsyntetyku i nie ma co do tego zadnych watpliwosci. A roznica miedzy mineralnym a polsyntetykiem to hmm 50zl na calej wymianie, a czy za 50zl cokolwiek naprawisz? Niebongo pisze:Oczywiście nie jestem fanatykiem minerała i do nowego auta bym go nie wlał,lecz do mojego blisko 20letniego golfa jest w sam raz
i 20lat temu po 200kkm robiono remonty i dalej smigano, dlatego teraz wciaz panuje mit ze jak silnik ma 200kkm to juz trzeba go remontowac.bongo pisze:Zresztą 20 lat temu co wynika z książki oleje 15W40 były bardzo nowoczesne
Olej mineralny ludzie wlewaja do samochodu, nie dlatego ze lepszy, tylko dlatego ze tanszy i koniec kropka.
Panowie
Napisalem ze VW robil mocne silniki ktore wytrzymuja duze przebiegi, a piszac o tych 200kkm mialem bardziej na mysli silniki benzynowe, ktore maja mniejsza zywotnosc niz diesle ktorego masz przyjemnosc uzytkowac. Poza tym sama lepkosc oraz rodzaj oleju bazowego to nie wszystko.. zreszta przeczytaj moze ten artykuł :bongo pisze:Czyli mój silnik jest już do dupy bo na mineralu przejechał 250kkm,bez remontu
http://hein-podesty.pl/oleje.pdf
Ciekawy artykuł.haps pisze:czytaj moze ten artykuł :
http://hein-podesty.pl/oleje.pdf
Może mi się to wydaje,ale artykuł jakby troche tendencyjny-brzmi troche jak reklama LM ??
no zgadza sie, troche denerwujace, ale nie zmienia to faktu ze ta firma jest naprawde dobra, podobnie jak motul, zreszta warto spojrzec na ich produkty i co wazne ich produkty nie sa rozlewane w polsce, podobnie motul. a niestety mobil/castro i inne popularny firmy maja swoje rozlewnie u nas w kraju.jendrol pisze:Może mi się to wydaje,ale artykuł jakby troche tendencyjny-brzmi troche jak reklama LM ??