Wycieraczka tylna - częśtotliwość pracy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podmeiniłem kondensator (prostopadłościennny) na ceramiczny 47nano farady i efekt jest taki, że wycieraczka w ogóle nie wchodzi w tryb pracy czasowej - tylko spryskiwacz działa przy dłuższym działaniu.
Mam jeszcze drugi przekaźnik, który wygląda inaczej niz ten na fotce - podmieniłem tam kondensator, który nie ma wspólnej nóżki z elektrolitycznym i wieczorem zobaczę jaki będzie efekt...
Mam jeszcze drugi przekaźnik, który wygląda inaczej niz ten na fotce - podmieniłem tam kondensator, który nie ma wspólnej nóżki z elektrolitycznym i wieczorem zobaczę jaki będzie efekt...
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Dokonałem kolejnej modyfikacji z przekaźnikeim widocznym na zdjęciu. Kondensator 47 µF wsadziłem na swoje miejsce, a zamiast 47nano wsadziłem 22nano. Jest prawie idealnie, tzn. wycieraczka uruchamia się co około 18 sekund, ale jest jedna wada: aby uruchomić wycieraczkę muszę przytrzymać dźwignię dłużej niż w oryginalnej konfiguracji,
danioo czy jak wsadziłeś kondensator 15nF, to zauważyłeś różnicę w długości przytrzymania dźwigni?
danioo, czy masz właśnie taki przekaźnik?
Wymieniłem zaznaczony zielonym kółkiem kondensator (z oryginalnych 103 na 473). Efekt taki, ze znowu nie mogę włączyć trybu wachnięć czasowych.
Jakby co:
Oznaczenie scalaczka z drugiego przekaźnika:
WW
N*ZW10
45A514
* - w miescu gwiazdki moze być jakiś znak (albo przedłuzenie litery N na M)... (nie widzę dokładnie)
danioo czy jak wsadziłeś kondensator 15nF, to zauważyłeś różnicę w długości przytrzymania dźwigni?
Mój drugi przekaźnik wygląda tak:danioo pisze:Zajrzałem do tego przekaźnika.
Problem zmiany czasu okazuje się błachy, kończy się to wymianą jednego kondensatora.
W moim przypadku był to kondek 10nF o oznaczeniu 103, zamieniłem go na 15nF (153)
i czas się wydłużył do ok 12-13 sekund.
Widzę, że przekaźnik na fotce kolegi Jaceklo nie jest taki sam jak mój. Może różnią się rokiem produkcji.
U mnie kondensator o którym mowa znajduje się mniej więcej tam gdzie napis R1.
Wymieniłem zaznaczony zielonym kółkiem kondensator (z oryginalnych 103 na 473). Efekt taki, ze znowu nie mogę włączyć trybu wachnięć czasowych.
Jakby co:
WW
N*ZW10
45A514
* - w miescu gwiazdki moze być jakiś znak (albo przedłuzenie litery N na M)... (nie widzę dokładnie)
mam taki sam przekaźnik, za duży kondek wlutowałeś i dlatego nie możesz trybu czasowego włączyć...Jaceklo pisze: Mój drugi przekaźnik wygląda tak:
Obrazek
Jakby co:
WW
N*ZW10
45A514
zresztą pisałem wyżej, że zwiększenie pojemności o 5nF zwiększa czas 2 razy
Ostatnio zmieniony czw sty 15, 2009 01:05 przez danioo, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
Co chcesz ominąć ?
zamiast 10nF wlutuj 15nF i czas Ci się dwukrotnie wudłuży
oznaczenia:
10nF - 103
15nF - 153
zamiast 10nF wlutuj 15nF i czas Ci się dwukrotnie wudłuży
oznaczenia:
10nF - 103
15nF - 153
Ostatnio zmieniony czw sty 15, 2009 10:40 przez danioo, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam do oceny mojego golfika:
danioo pisze:Co chcesz ominąć ?
Chodzi mi o to, zeby czas dało się wydłużyć do 40 sekund i dało się uruchomić wycieraczkę przechodząc w ten trybjaceklo pisze:Dokonałem kolejnej modyfikacji z przekaźnikeim (...) zamiast 47nano wsadziłem 22nano. Jest prawie idealnie, tzn. wycieraczka uruchamia się co około 18 sekund, ale jest jedna wada: aby uruchomić wycieraczkę muszę przytrzymać dźwignię dłużej niż w oryginalnej konfiguracji.
Mam 22nF i niecałe 18 sekund. (przy 10nF było 8 sekund).danioo pisze:zamiast 10nF wlutuj 15nF i czas Ci się dwukrotnie wudłuży