Mieszanie olejów mineralnych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ano z 10W czy 0w czy 15w okresla temperatyre płynięcia i to jak zmieia sie indeks lepkosci wraz z temperaturą i tak np 15W ma temp płynięcia -20stC a 10W juz -25 0W juz ponizej -35stC itd drugi parametr 20-60 okresla jak sie zachowuje olej w wys temperaturach i im on jest wyzszy tym lepiej znosi ekstremalne warunki(w wys temp jest bardziej lepki i ma lepsze własciwości smarne)
Nie nalezy jednak mylic jednej zeczy. Mianowicie nie nalezy przypisywac ze 15W tominerały 10W to semisyntetyki a 5W i 0W to syntetyki!! Tak jest w 90% ale są dzisiaj technologie (np Texaco/Chevron) które z minerała sa w stanie zrobic olej w klasie 0W z indeksem lepkosci na poziomie 125V.I. Pracowałem pare lat w rafinerii to sie najadłem takich tematów
Pozdrawiam!
Nie nalezy jednak mylic jednej zeczy. Mianowicie nie nalezy przypisywac ze 15W tominerały 10W to semisyntetyki a 5W i 0W to syntetyki!! Tak jest w 90% ale są dzisiaj technologie (np Texaco/Chevron) które z minerała sa w stanie zrobic olej w klasie 0W z indeksem lepkosci na poziomie 125V.I. Pracowałem pare lat w rafinerii to sie najadłem takich tematów
Pozdrawiam!