Nowy pasek nie gwarantuje tego, że jest dobrze naciągnięty. To, że się nie ślizga na kole o niczym nie świadczy - najlepiej zdejmij pasek i obejrzyj je dokładnie - spróbuj je ścisnąć, bądź rozszerzyć (rękami, z każdej strony) - nie powinno się wcale poddawać. Pasek klinowy nie może wchodzić w te kółko za głęboko - jego powierzchnia powinna mniej więcej zrównać się z krawędzią kółka pasowego. Przy okazji obejrzyj też pozostałe koła pasowe, od pompy wody i na wale korbowym.chosen pisze:Lipek81 napisał/a:
- naciąg paska klinowego;
- pasek nowy mam bo stary sie urwał moje nie dopatrzenie ..
Lipek81 napisał/a:
- stan kółka pasowego alternatora (czy jest mocno wytarte, czy pasek przypadkiem za głęboko w nie nie wchodzi itp.)
Koło jest wporządku, nic sie nie ślizga na kole.
- mi chodziło o to, czy zapala się przed uruchomieniem silnika? To, że nie świeci przy pracującym silniku o niczym nie świadczy.chosen pisze:lampka od ładowania sie nei swieci na chodzącym silniku
Jeżeli stwierdzisz, że wszystko co wymieniłem jest na pewno ok, to trzeba będzie wymontować altka....
A mierzyłeś napięcie na klemie + aku i przy altku podczas pracy silnika? Duża różnica jest?
[ Dodano: Czw Paź 25, 2007 22:57 ]
Sorki, że się może tak upieram przy tym, ale miałem bardzo podobną sytuację i niepotrzebnie altka wymontowywałem...