Chrobotanie podczas ruszania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lenczus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lenczus » czw maja 12, 2005 09:43

Tu nie ma zależnosci od tego ile stoi bez ruchu. chrobot jest zawsze kiedy zgaszę auto i ponownie zapalę i ruszam niezależnie od kierunku jazdy (przód w wstecz). Jak juz ten raz zachrobocze to później podczas jazdy jest cały czas ok (nawet podczas ruszania). Wystarczy że zgaszę i od razu odpalę i wtedy znów po przejechaniu kilku metrów następuje to chrobotanie (dźwiek jakby zębatka po zębach dostawała) i tylko pprzy pierwszym ruszeniu od odpalenia auta to sie dzieje, później już nie.

R.L.

Awatar użytkownika
Goofol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Goofol » czw maja 12, 2005 16:03

panowie mam to samo i naprawde ZWROCCIE UWAGE ZE KOLEGA PISZE ZE TO WYSTEPUJE TYLKO PO PIERWSZYM RUSZENIU ZARAZ PO ODPALENIU!!! KAZDE KOLEJNE RUSZENIE JEST OK!!! czytam to i czekalem kiedy kolega napisze ze ma ABS :) Tez mam ABS i to jest chyba od tego.... pewnie jakis test ABS, czy cos..... bo kontrolka po zapaleniu silnika kontroluje tylko polaczenia chyba.... kazdy Golf z ABS-em ma to... chyba....:) hehheeh pzdr

Awatar użytkownika
pw524
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pw524 » czw maja 12, 2005 21:50

lenczus pisze:sprawdziłem w kanale co jest grane, podniosłem przód do góry i ruszałem. Okazuje się że nie chrobocze nic. Problem w tym że tylko koło od drążka napędowego się obracało. Więc teraz zaczynam podejrzewać mechanizm różnicowy , bo cóż innego to by mogło być??
A co ma być słychać jak wszystko jest lużne bo wisi!? :grin: :grin: .Sprawdż jeszcze górną poduszkę amortyzatora może masz wybite łożysko,będzie wtedy występował ten efkt.Jest słyszalny raz bo się układa.

Awatar użytkownika
Goofol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Goofol » pt maja 13, 2005 12:38

pw524 pisze:
lenczus pisze:sprawdziłem w kanale co jest grane, podniosłem przód do góry i ruszałem. Okazuje się że nie chrobocze nic. Problem w tym że tylko koło od drążka napędowego się obracało. Więc teraz zaczynam podejrzewać mechanizm różnicowy , bo cóż innego to by mogło być??
A co ma być słychać jak wszystko jest lużne bo wisi!? :grin: :grin: .Sprawdż jeszcze górną poduszkę amortyzatora może masz wybite łożysko,będzie wtedy występował ten efkt.Jest słyszalny raz bo się układa.
nic sie nie uklada!!! stojac gaszac silnik nic nie ruszajac odpalasz i masz to samo....!!!!!!

lenczus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lenczus » pt maja 13, 2005 14:51

No w końcu znalazł sie ktos kto wie o co mi chodzi :bigok: Ja też podejrzewałem układ hamulcowy myśląc o ABS, to musi mieć związek z hydrauliką, bo nie widzę innego związku z załączaniem i wyłączaniem auta. Ten zgrzyt jest dość ostry i słychać go bardzo blisko deski rozdzielczej z przodu a więc w okolicy układu hamulcowego (pompa, układ wspomagający, zespół hydrauliczny). Może pompa hamulcowa nawala...Rozumiem że nie naprawiałeś tego?

R.L.

Awatar użytkownika
Goofol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Goofol » sob maja 14, 2005 19:31

Nie naprawiam bo to ABS na 100%
dzis to sprawdzilem
Stary Odpal samochod jedz i jadac zgas silnik!!! niech sie auto toczy i odpal!!! Jak odpalisz to obserwuj kontrolke ABS-u w chwili zgasniecia uslyszysz to chrobotanie!!! to test ABS-u!!! Ale to tylko moje odczucia wiec!!!!

Awatar użytkownika
domin
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: domin » śr cze 01, 2005 07:25

Hej,

Ja mam podobną zagadkę, wymieniłem tłumik środkowy w warsztacie, przyglądałem się jak to robią, coś gostek wspominał że w TDI "nie zawsze im się udaje dobrze pospawać (bez naprężeń(?))".
Połączyli ten środek z przednim i tylnym wsuwając rurkę w rurkę + jakiś niemiecki klej do tłumików + obejma. Skręcili kluczem i......

...od następnego dnia podczas ruszania, przy pewnych obrotach, normalnie słychać stukanie, połączone z trzeszczeniem. Tego nie było wcześniej więc jest coś nie halo, ale co?
Podejrzane są luzy gdzieś w wydechu, ale nie wiem czy za słabo skręcili obejmy czy na gumach się poluzowało....
Ma ktoś jakiś pomysł??

pozdrawiam
DomiN
TDI GT 90KM
MaZuRy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”