Leje sie woda z wydechu, olej smierdzi benzyna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Moim zdaniem to ciśnienie było by w normie gdyby wszędzie było jednakowe lub prawie jednakowe np. 12, 12, 13, 12, a po próbie olejowej 13, 13, 14, 13. Przy takiej rozbierzności powinien zrobić drugi pomiar z próbą olejową i porównać. Na pierwszy rzut oka na tych cylindrach co masz po 9, to są wytarte pierścienie, a właśnie próba olejowa by to potwierdziła.
Co do kompa to możesz podjechać i sprawdzić dawkę i nastawy.
Pytania:
-Mechanik ciśnienie mierzył na ciepłym silniku, czy zimnym?
-Jak długie trasy robisz? Tzn. dziennie dojeżdżasz do pracy 2km i z powrotem, czy jeździsz gdzieś dalej?
-Ile Ci to autko pali?
Co do kompa to możesz podjechać i sprawdzić dawkę i nastawy.
Pytania:
-Mechanik ciśnienie mierzył na ciepłym silniku, czy zimnym?
-Jak długie trasy robisz? Tzn. dziennie dojeżdżasz do pracy 2km i z powrotem, czy jeździsz gdzieś dalej?
-Ile Ci to autko pali?
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Słuchaj. Próba olejowa to jest coś takiego:
-mierzysz ciśnienie sprężania pierwszy raz i masz powiedzmy Twój wynik 13, 10, 9, 9.
-znaczy to, że coś jest nie tak
-bierzesz strzykawkę, nalewasz do niej ok. 1 do 1,5 cm3 czystego oleju silnikowego, wstrzykujesz to do cylindra przez otwór na świecę
-mierzysz ciśnienie sprężania drugi raz i otrzymujesz wynik np.: 14, 13, 14, 14.
Wniosek:
Olej spowodował uszczelnienie pierścieni tłokowych na 2, 3 i 4 cylindrze, czyli dół silnika do remonu, a konkretnie pierścienie.
-gdybyś otrzymał drugi wynik np.: 14, 15, 10, 10, to do roboty masz i dół i górę silnika. Pierwszy cylinder ok., drugi pierścienie, a trzeci i czwarty zawory.
Kapujesz?
-mierzysz ciśnienie sprężania pierwszy raz i masz powiedzmy Twój wynik 13, 10, 9, 9.
-znaczy to, że coś jest nie tak
-bierzesz strzykawkę, nalewasz do niej ok. 1 do 1,5 cm3 czystego oleju silnikowego, wstrzykujesz to do cylindra przez otwór na świecę
-mierzysz ciśnienie sprężania drugi raz i otrzymujesz wynik np.: 14, 13, 14, 14.
Wniosek:
Olej spowodował uszczelnienie pierścieni tłokowych na 2, 3 i 4 cylindrze, czyli dół silnika do remonu, a konkretnie pierścienie.
-gdybyś otrzymał drugi wynik np.: 14, 15, 10, 10, to do roboty masz i dół i górę silnika. Pierwszy cylinder ok., drugi pierścienie, a trzeci i czwarty zawory.
Kapujesz?
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2007 16:31 przez AFN140KM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
To już musisz sam przekalkulować. Wiem jedno, jeśli chcesz tym autkiem jeździć, to po remoncie wiesz co masz, a po sprzedaży można się wpakować w nowe g.... .RzEsKi_STG pisze:Jeśli okaże sie ze to pierscienie to warto to robić czy lepiej wymienić olej i sprzedać golfika ??
[ Dodano: 30 Lip 2007 16:38 ]
Zgadzam się. Wartości były dla zobrazowania problemu nie wiedzy mechanikaJacenty85 pisze:te silniki AEX są tak nieudane i nietrwałe, że ciśnienie takie jak podałeś 12, 12, 13, 12 trafialo się tylko przy nowych egzemplażach. Tu wystarczy żeby było po 10 na każdym ale równo. Ja po remoncie miałem badane to wyszło 12,6;12,7;12,5;12,8 i to jest poprawna wartość
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Może sam sobie zmierzę to ciśnienie, będę wtedy przynajmniej pewnien na czym stoje. Gdzie można kupić ten cisnieniomierz ?? Jsli wartości będą takie same po zmierzeniu przeze mnie i próbie olejowej, to niestety ale bede musiał sprzedać dziada...
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2007 16:43 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Witam ponownie...
Byłem dopiero teraz u innego mechanika, zmierzył mi ciśnienie i wyszło zupełnie inaczej niż poprzednio 10, 12, 12, 12 i mówił ze próby olejowej nie ma tu sensu robić bo silnik jest jak talala a to ze na jednym jest torche mniej to nic.
Podobno w każdym benzyniaku olej śmierdzi benzyna i jesli jego poziom nie rośnie to wszystko jest w porządku. Ustawił mi zapłon taką suszarka:P, wymienił olej, filtr i jeżdze dalej.
Chyba będzie dobrze co ??
Byłem dopiero teraz u innego mechanika, zmierzył mi ciśnienie i wyszło zupełnie inaczej niż poprzednio 10, 12, 12, 12 i mówił ze próby olejowej nie ma tu sensu robić bo silnik jest jak talala a to ze na jednym jest torche mniej to nic.
Podobno w każdym benzyniaku olej śmierdzi benzyna i jesli jego poziom nie rośnie to wszystko jest w porządku. Ustawił mi zapłon taką suszarka:P, wymienił olej, filtr i jeżdze dalej.
Chyba będzie dobrze co ??
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
gratulacje dla mechanika...ustawiać zapłon "suszarką" (lampą stroboskopową) w układzie bosch motronic. Do czasu aż nie odejdą na emeryturę Ci, którzy uczyli się na Fiatach 125p do wtedy będą robili taką fuszerę. W silniku AEX wielop należy zapłon ustawiać poprzez wprowadzenie auta w nastawy podstawowe (komputerem). Pracujący silnik osiągnie wówczas prędkość obrotową około 1500obr/min i wtedy dopiero suszarka i można robić. Co do ciśnienia to też jest w miarę ok. Ta róznica na jednym cylindrze nie jest tak wcale bez znaczenia. Co do oleju śmierdzącego benzyną...ciekawe dlaczego u mnie nie śmierdzi?? Ale co tam pan mechanik wie wszystko...ciekawe tylko dlaczego jak do takich zaprowadzi się auto to więcej rzeczy popsują niż naprawią?