problem z abs-em

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » wt maja 15, 2007 21:52

lukGT,
Proszę napisz dokładnie w jaki sposób diagnozujesz pracę ABSu podczas jazdy.
Piszesz trochę niejasno i oględnie , stąd te uwagi dotyczące jazdy. :bigok:

143@318 / 170@384 by Diagtronik

lukGT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukGT » śr maja 16, 2007 18:04

ok postaram się jaśniej

jak włącze zapłon nie zapala się wogóle kontrolka od ABs-u !!! wogóle nie widziałem jeszcze żeby ona świeciła (może się spaliła kontrolka)

jak rozpędze auto powidzmy do 100 i nacisne hamulec z całej siły abs odbija i nie pozwala się zatrzymać koła w miejscu

problem się zaczyna przy spokojnym hamowaniu wtedy na suchym asfalcie niepotrzebnie bije w pedał tuż przed zatrzymaniem

jak przejerzdrzam po dziurach albo przejeździe kolejowym wtedy słychać jak pracuje pompa od absu

co można z tym zrobić??

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » śr maja 16, 2007 22:23

No nareszcie rozjaśniłeś :wink:
ale niestety wiadomości są złe :cry:
wygląda to na głupiejący sterownik ABSu
uszkodzony czujnik lub przewód powodował by wyłączenie ABSu
a on niestety włącza się sam i jak piszesz bez potrzeby , stąd dedukuję uszkodzenie sterownika.
Wydaje mi się że samodzielnie nie poradzisz sobie z tym tematem , proponuję udać się jednak do fachowca.
A dlaczego ?
-zdobycie odpowiedniego i 100% sprawnego sterownika może być kłopotliwe i kosztowne.
-prawidłowy montaż i uruchomienie wymaga doświadczenia i narzędzi.
-może się okazać że wymiana nie jest konieczna bo winą jest zaśniedziała kostka lub zimny lut :bajer:

143@318 / 170@384 by Diagtronik

lukGT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukGT » czw maja 17, 2007 08:21

Wiesz co jeszcze mam jedno pytanie , jak kupiłem golfa był po wypadku , poskładałem go i jak otworzyłem drzwi zaczynały migać kierunki , tak samo jak włączyłem zapłon

i doszedłem była jakaś centralka wpięta za licznikiem , wypiołem ją i awaryjne przestały się włanczać

żałuje tylko że nie sprawdziłem przed wypięciem tego czy abs działa poprawnie

dzisiaj popołudniu wrzuce foto tego sterownika , pisze coś na nim po niemiecku , może dojdziecie czy jest to tylko imobilaizer czy może mieć to wpływ na abs

[ Dodano: 18 Maj 2007 22:05 ]
nie mam w tej chwili aparatu żeby zrobić foto tej skrzynki

ma napis VW RDW
i wtyczki w jednej 10 pinów w drugiej 6 pinów

z tego co wiem to seryjny alarm czy imobilaizer

co do absu to narazie pal licho mam więkrzy problem
nie mam w tej chwili ładowania
czy może być winą wypięcia tej skrzynki RDW to że abs źle dziąła i że mi teraz szlak trafił ładowanie??

wyjołem skrzynke jakieś 2 tyg temu przejechałem ok 1500km i było dobrze, dzisiaj mi szlak trafił ładowanie

Jutro zabieram się za to ale na elektronice to się zabardzo nie znam , na mechanice to co innego

prosił bym o odp w poście i jeśli się ktoś na tym dobrze zna to numer tel na priva to bym jutro dzwonił bo mechanicy to ładnie kroją

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”