Miedziana uszczelka pod głowice
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Jak ktoś umie czytać ze zrozumieniem to niech przeczyta pierwszego posta i spróbuje odpowiedzieć na te trzy pytania. Jak będę chciał, to sobie założe uszczelke z papieru toaletowego.
Gwoli ścisłości - nie chodzi mi o stalową w miedzi tylko miedzianą. Uszczelka wycięta na zamówienie z jednego kawałka blachy o grubości 0,6 mm na wzór fabrycznej.
Jeśli ktos zna odpowiedź na jedno z trzech pytań z pierwszego posta to niech napisze.
"Specjalistom" od polerowania kolektorów już dziekuję...
Gwoli ścisłości - nie chodzi mi o stalową w miedzi tylko miedzianą. Uszczelka wycięta na zamówienie z jednego kawałka blachy o grubości 0,6 mm na wzór fabrycznej.
Jeśli ktos zna odpowiedź na jedno z trzech pytań z pierwszego posta to niech napisze.
"Specjalistom" od polerowania kolektorów już dziekuję...
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Miedziana uszczelka pod głowice
BMBL pisze:Witam
Niedługo zabiorę się za wymianę uszczelki pod głowicą. Chciałem sobie zapodać uszczelkę miedzianą ponieważ jest trwalsza... Uszczelka miałaby grubość 0,6 mm. Tutaj moje pytania:
1. Jaką grubość ma seryjna uszczelka do golfa mk2 1.6 PN (przynajmniej jakaś orientacyjna wartość)
2. Ile można splanować najwięcej głowicę?
I chyba najważniejsze pytanie: Czy przy tak cienkiej uszczelce ( 0,6 mm ) i przy najmniejszym liźnięciu tylko głowicy tłok w GMP nie spotka sie z którymś zaworem ??? W książce serwisowej nie znalazłem takich parametrów. Może ktoś już miał jakieś przygody z tymi sprawami to niech pisze
Pzdr.
ad1 jakies ~1.5mm
ad2 planowali po 1.7 mm i na dobre to nie wyszło (w silniku bardzo podobmyn do PN)
ad3. nie nie powinno się spotkać, mzoesz przeprowadzic próbe, a jak będzie spotkanie to zawsze mozna podciąć tłok, (takie rozwiązanie widziałem w jednym MKI do KJS, silnik 1.5 na gaźniku)
satysfakcjonuja cie takei odpowiedzi?
Bo ja jako "specjalista" od polerowania kolektora (bo aluzja chyba była do mnie) wiecej danych nie posiadam
www.vrservice.pl