ECU do 1Z ???

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

ECU do 1Z ???

Post autor: Tajny » śr mar 14, 2007 20:23

Witam!

Golf TDI 94r, zamontowany jest w nim sterownik o numerze 028 906 021 C i w sterowniku tym tkwi tzw. "CHIP" którego ja poprostu nie chce, pytanie jaki moge założyć sterownik w zamian tego, tak aby było wszystko OK ?
Na alledrogo znalazłem tylko coś takiego ale na końcu jest 'B' zamiast 'C' może byc taki ?

Samochód kupiłem w " Faterlandzie" w briefie wpisana adnotacja ( tłumaczenie) '... zwiększenie mocy przez zmiane sposobu pracy, znak urządzenia sterującego Hardware nr 248, Software nr 8945/8946 i Chip 8945K, 8946T, po czym skreślona jest moc 60 Kw a wpisana nowa wartość 80 Kw..) po tym jak szwaby zdemontowali komputer to odechciało mi sie tego ECU więc szukam seryjnego żeby mieć z głowy. Czy auto jest bardzo mocne tego nie moge powiedzieć bo nie mam porównania, ale napewno pali więcej ( jest to mój pierwszy golf z silnikiem TDI), dopuszczam też taką opcje żeby sprawdzić czy to co tam pozmieniene jest w ECU jest w miare bezpieczne dla silnika ale nie wiem zabardzo gdzie i podejrzewam że wiązałyby się z tym dosyc duże koszta w stosunku do nieruszanej używki ECU.

Troszke przydługawy ten mój problem ale jesli ktoś pomoże to będe bardzo wdzięczny :pub:

[ Dodano: 14 Mar 2007 19:24 ]
silnik to oczywiście 1Z
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » śr mar 14, 2007 21:00

rozkrec obudowe kompa i zobacz czy kosci masz na podstawkach, jesli tak to mozesz wsadzic nowe z ori softem (da sie zalatwic) a te komus sprezentowac :D i nie bedziesz musial wymioeniac kompa

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Tajny » śr mar 14, 2007 21:06

Hmm.. pomysł całkiem całkiemi chyba tak zrobie ale.. no własnie czy moge sobie poprostu odłączyc aku i wypiąc kompa pózniej spowrotem popodłączac ? gdzies tam wyczytałem że niby trzeba po odłączeniu ECU podbić z VAG'iem do furki co by dobrze chodziła :chytry: ale już w końcu sam nie wiem jak to z tym jest ](*,)

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr mar 14, 2007 21:07

czy moge sobie poprostu odłączyc aku i wypiąc kompa pózniej spowrotem popodłączac ?
tak
wyczytałem że niby trzeba po odłączeniu ECU podbić z VAG'iem do furki co by dobrze chodziła
nie

daj mu tylko chwile spokojnie popracować żeby połapał wszystkie czujniki.

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
uysy
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: uysy » śr mar 14, 2007 21:29

Tajny pisze:jesli ktoś pomoże to będe bardzo wdzięczny
Pójdziesz do sklepu z elektroniką, zanabędziesz drogą kupna 2szt 27c512 (ca. 20zł szt.)
poszukasz kogoś z programatorem - dobry serwis GSM, kumaty elektronik (zreszta prawie każdy zaprogramuje ten typ pamięci) Wepchniesz w kostki pliki z załącznika. I masz gotowe do podmianki (myślę, że w sterowniku będą podstawki)
Możesz od razu zgrać u magika ten tuning i posłać mi to ci powiem co jest wart.

Aha, 021B to ster z passata - może robić problemy z czujnikiem pedału hamulca (nie mam tu schematów więc nie powiem na 100%
Mam gdzieś 021C nietknięty jeśli nie chce Ci się bawić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Tajny » śr mar 14, 2007 22:01

uysy, pozwole sobie zapytać ile bym musiał wykręcic z kiesy za ten "..nietkniety.." ?

I ewentualnie czy dałbyś rade przygotowac same kości jesli cena za caly sterownik byłaby dla mnie nie do przyjęcia?

Awatar użytkownika
uysy
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: uysy » śr mar 14, 2007 22:06

Tajny pisze:uysy, pozwole sobie zapytać ile bym musiał wykręcic z kiesy za ten "..nietkniety.." ?
stówę i oddasz stary ster jak założysz mój :)
50,- za ori kostki (cena pamięci i przesyłki) - sprawdź najpierw czy masz podstawki, chyba, że się nie boisz lutownicy

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Tajny » śr mar 14, 2007 23:28

No to nie pozostało mi nic innego jak rozbebeszyc kompa :hehe: Dzieki wielkie za pomoc!

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » śr mar 14, 2007 23:39

no a o mnie zapomnieli :D sorry za spam :P

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

ODPOWIEDZ