Maglownica. Wymiana na inną - przypasowanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kowal_
- płk Gleba

- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Maglownica. Wymiana na inną - przypasowanie
Hej.
Moja maglownica ma luzy.
Moje autko ma silnik 1.3 MH '91. Maglownica bez wspomagania.
Upatrzyłem sobie maglownice w mieście obok. Sprzedający zapewnia, że jest sprawna, bez luzów. Wraz z drążkami. Rok 1987. Chcę zapytać o kompatybilność.
Zapytałem go o numer katalogowy i czekam na odpowiedź, ale chcę zapytać z wyprzedzeniem tutaj - czy maglownice bez wspomagania z różnych roczników czy silników się czymś różniły? Czy poprostu wszystko jest plug&play?
Oczywiście maglownicę sprawdzę jeszcze przed kupnem na luzy, ale tutaj przede wszystkim chodzi mi o to czy nie będzie probelmu z przełożeniem? Czy może coś nie pasować?
Moja maglownica ma luzy.
Moje autko ma silnik 1.3 MH '91. Maglownica bez wspomagania.
Upatrzyłem sobie maglownice w mieście obok. Sprzedający zapewnia, że jest sprawna, bez luzów. Wraz z drążkami. Rok 1987. Chcę zapytać o kompatybilność.
Zapytałem go o numer katalogowy i czekam na odpowiedź, ale chcę zapytać z wyprzedzeniem tutaj - czy maglownice bez wspomagania z różnych roczników czy silników się czymś różniły? Czy poprostu wszystko jest plug&play?
Oczywiście maglownicę sprawdzę jeszcze przed kupnem na luzy, ale tutaj przede wszystkim chodzi mi o to czy nie będzie probelmu z przełożeniem? Czy może coś nie pasować?
330KM/450Nm
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: Maglownica. Wymiana na inną - przypasowanie
ja coś to mam dobra tanio do sprzedania jak używałem nie było luzów nic sie z nią nie działo! Była w moim poprzednim 1.3(MH), do wymiany są tylko gumy osłaniające mój gg 2266755
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Hmm 1.3 MH z 91 roku??? a nie NZ? MH to gaźnik a NZ wielopunktowy wtrysk. Robili jeszcze w 91 MH?
Ostatnio zmieniony wt mar 13, 2007 19:19 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kowal_
- płk Gleba

Golf ogólnie był sprowadzony do PL w 1994 roku. Buda jest na pewno 91. Silnk - nie wiem dokładnie. Ale najpewniej przed '89 bo zegary do niego mam na dwie wtyki. Albo był jakiś wypadek albo poprzedni padł lub jakaś inna przyczyna. Jeśli chodzi o kwestie wypadku - oglądałem go dokładnie z mechanikiem i ani nie był malowany, ani pokrzywionych podłużnic czy jakichś spawów. W każdym bądź razie jest prosty.Ryś Stepowy pisze:Hmm 1.3 MH z 91 roku??? a nie NZ? MH to gaźnik a NZ wielopunktowy wtrysk. Robili jeszcze w 91 MH?
Mam mocne puki gdy jadę. Byłem na stacji i diagnosta powiedział drążek albo maglownica, ale oczywiście gumy nie ściągnął żeby sprawdzić dokładnie. Pojechałem do wujka na kanał (jest mechanikiem przy okazji) i po sprawdzaniu określił że jest to maglownica.misiek10111 pisze:a pewny jesteś że ma luzy? może wystarczy wyregulować luż na niej śrubą od tego (foto), u mnie powodem stuków dochodzących z układu kier. był łącznik pomiedzy kolumną a przekładnią (wieloklin na nim), wystarczyło go wymienić (koszt 50 zł na szrocie)
Przykręcił mi na tej śrubie ale wtedy wyjechałem i okazało się, że kierownica bardzo cieżko chodzi. Powiedział mi, że chciał zlikwidować luz, ale zaczęła kierownica bardzo ciężko chodzić to odkręcił.
Powiedział też, że jest to luz w maglownicy na zębach (chyba wyrobione (?))
330KM/450Nm
- robal264
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
misiek10111 z ta regulacja to trzeba uwazac bo jak sie zle to zrobi to istnieje ryzyko ze podczas szybkiego pokonywania luku badz energinczego wykonywania ruchow kierownica, zablokuje sie i bedzie kraksa
a co do tego czy pasuje czy nie to mi sie wydaje ze te ze wspomaganiem nie pasuja, one sa chyba z deka dluzsze ( moge sie mylic)
a ile ten koles chce za uzywke ?
ja ostanio zmienialem u siebie w mk2 kupilem podrobke wloskiej firmy z koncowkami drazkow i dalem 280zl troche sie obawialem ze bedzie szajs za ta cene ale kurde przy sport zawiasie nie tlucze sie ani grama, a wczesniej mialem tak ze np przy jezdzie po kostce byly takie luzy ze myslalem iz zaraz kolo odpadnie, tak samo przy przekroczeniu 100km/h az strach bylo jezdzic.
Reasumujac moze warto poszukac nowej w sklepie jak np typ bedzie chcial 200zl
a co do tego czy pasuje czy nie to mi sie wydaje ze te ze wspomaganiem nie pasuja, one sa chyba z deka dluzsze ( moge sie mylic)
a ile ten koles chce za uzywke ?
ja ostanio zmienialem u siebie w mk2 kupilem podrobke wloskiej firmy z koncowkami drazkow i dalem 280zl troche sie obawialem ze bedzie szajs za ta cene ale kurde przy sport zawiasie nie tlucze sie ani grama, a wczesniej mialem tak ze np przy jezdzie po kostce byly takie luzy ze myslalem iz zaraz kolo odpadnie, tak samo przy przekroczeniu 100km/h az strach bylo jezdzic.
- Kowal_
- płk Gleba

To, że magiel ze wspomaganiem nie podejdzie to wiem. Szukam bez wspomagania. Znalazłem, ale pytam się wlasnie o tą kompatybilność bo jak na razie znalazłem kilka numerów katalogowych. Sam nie wiem jeszcze jaki u mnie jest, ale to postaram się sprawdzić.robal264 pisze: a co do tego czy pasuje czy nie to mi sie wydaje ze te ze wspomaganiem nie pasuja, one sa chyba z deka dluzsze ( moge sie mylic)
Gościu chce za magiel 100zł. Razem z drążkami. Maglownica ponoć w bdb stanie, drażki również jeszcze pojeżdżą (bede miał 2 swoje w razie czego na wymiane). Odpadają koszty przesyłki itp. bo to jest 15km odemnie.
Pytanie czy w ciemno mi to będzie pasować? Cały czas czekam na odpowiedź w której będzie podany numer katalogowy tej maglownicy.
Widziałem w opisach różnice w zębach na przykład. To chyba nie da się tego tak zamieniać.
Co do nówki ze sklepu - myślałem na tym, z jednej strony co nowe to nowe, ale też wydatek ok 400zł, zbieżność, coś wujkowi postawić za wymianę.. boje sie, że będzie zamiennik mało trwały... a co oryginał to oryginał.. mętlik ogólnie.
330KM/450Nm
- robal264
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
Widziałem w opisach różnice w zębach na przykład. To chyba nie da się tego tak zamieniać.
chodzi o zeby na wieloklinie,w miejscu poloczenia z kierownica, w niektorcyh modelach ten wieloklin ma tylko 17 naciec a w niektorych jest drobniutki i juz sama polowa jego srednicy ma ich chyba wiecej niz 17. Proponuje zadzwonic do sklepu albo i kilku, niby ze chcesz kupic, podac typ auta i oni katalogowo powinni dobrac taka jaka powinna byc, spytasz czy jest szeroki czy waski bo sam nie wiesz i czy to ma np wplyw na cene ( wiesz jakis bajer abys dowiedzial sie tego co potrzebujesz)
pozdro
- Kowal_
- płk Gleba

hehe ciekawy patent. Jutro postaram się spisać numery z mojego magiela i dowiedzieć się w ten sposób jaki mam wieloklin. A do sklepu się przejaderobal264 pisze:Widziałem w opisach różnice w zębach na przykład. To chyba nie da się tego tak zamieniać.
chodzi o zeby na wieloklinie,w miejscu poloczenia z kierownica, w niektorcyh modelach ten wieloklin ma tylko 17 naciec a w niektorych jest drobniutki i juz sama polowa jego srednicy ma ich chyba wiecej niz 17. Proponuje zadzwonic do sklepu albo i kilku, niby ze chcesz kupic, podac typ auta i oni katalogowo powinni dobrac taka jaka powinna byc, spytasz czy jest szeroki czy waski bo sam nie wiesz i czy to ma np wplyw na cene ( wiesz jakis bajer abys dowiedzial sie tego co potrzebujesz)
pozdro
330KM/450Nm
to jest zrozumiałe ze trzeba to robić z głowąrobal264 pisze:misiek10111 z ta regulacja to trzeba uwazac
u mnie było tak ze wymieniłem tez maglownicę (stwierdził mech. luzy na przekładnija ostanio zmienialem u siebie w mk2 kupilem podrobke wloskiej firmy z koncowkami drazkow i dalem 280zl troche sie
- Kowal_
- płk Gleba

Panowie dostałem odpowiedź:
Bo nigdzie nie potrafie znaleźć tego numeru katalogowego. W ETCE jeśli chodzi o przekładnie niezmiernie niezależnie od roku pokazuje nr 191 419 063B ewentualnie na końcu C.
Swojego numeru nie sprawdziłem. Niestety od góry nie da rady. Jutro się wczołgam po auto i spiszę numery. Sam nie wiem co o tym myśleć teraz.. muszę z tym gościem pogadać chyba jakby co czy byłaby możliwość oddania przekładni gdyby nie pasował ten wieloklin..
Jego jest z 1987.. do 1989 chyba MH produkowali.. powinno pasować co?
Teraz mam problemWWO GERMANY 191 419 105 6a
Swojego numeru nie sprawdziłem. Niestety od góry nie da rady. Jutro się wczołgam po auto i spiszę numery. Sam nie wiem co o tym myśleć teraz.. muszę z tym gościem pogadać chyba jakby co czy byłaby możliwość oddania przekładni gdyby nie pasował ten wieloklin..
Jego jest z 1987.. do 1989 chyba MH produkowali.. powinno pasować co?
330KM/450Nm
- Kowal_
- płk Gleba

jest mozliwosć określenia typu wieloklina bez demontażu maglownicy?misiek10111 pisze:mkowalm generalni do mk2 są dwa tupy maglownic, różnią sie tylko wieloklinem na nich (ilością zębów)
Dziwi mnie ta sprawa z tymi wieloklinami. W etce, ani w sklepie ( http://automotosklep.pl/witryna_in.htm ) nie ma żadnego rozgraniczenia na wielokliny, numer katalogowy magiela gościa nie istnieje...
Napisałem do gościa czy umozliwiłby mi zwrot w razie różnicy w wieloklinach. Jest to chyba jedyna możliwość bo magiel mogę zobaczyć przy kupnie, daleko nie mam, nie kupie na allegro z przesyłką bo nie chce potem zamieszania, a na żadnej aukcji nie pisze jaki jest wieloklin..
Co gorsza w sklepie też na tą chwilę nie wiedziałbym co powiedzieć
330KM/450Nm
jest, trzeba tylko odpiąć łącznik od maglownicy i spr. jaki wieloklin tam jest, u mnie było tak ze akurat udało sie z magazynu własciwą zamówicmkowalm pisze:jest mozliwosć określenia typu wieloklina bez demontażu maglownicy?
[ Dodano: 07-03-14, 19:22 ]
w sklepach też nie wiedzą jaki wieloklin tam jestmkowalm pisze:Co gorsza w sklepie też na tą chwilę nie wiedziałbym co powiedzieć