Sprawdzenie przyczyny wycieku oleju z silnika?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kodek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Sprawdzenie przyczyny wycieku oleju z silnika?

Post autor: kodek » śr mar 14, 2007 09:35

Mam silnik 1,6 ABU. Wycielka mi olej z silnika. Nie jest to duży wyciek bo ubywa oleju niwiele ale denerwuje mnie. Wiem że powodów jest klika. Napewno:
1) czujnik ciśnienia oleju
2) uszczelka pod klawiaturą

i podejrzewam że mogą być simmeringi po prawej stronie silnika (podobno trzy tam są). Chciałbym te wszystjkie usterki usunąć ale nie wiem jak sprawdzić czy prze3cieka na simeringach. Silnik jest mokry z tametej strony ale tam cieknie też z czujnika i uszczelki pod klawiaturą. Czy można to jakoś w miarę łątwo sprawdzić? To jest zaraz przy pasku rozrządu i nie wiem czy kontrola nie wymaga zdjęcia paska?

kodek

arturo222
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturo222 » śr mar 14, 2007 09:59

musisz zdjac cala osłone paska rozrzadu i sprawdz czy pasek nie jestbrudny w olej. Olej pewnie ci sie pojawil miedzy osłaona paska i silnikime ja tak mialem u siebie, co do reszt wyciekow to sprwdz silnik caly do okola dokldnie jak puszca uszczelka z jednej strony to ttroche ci sie poci a duzo ci leci /? pokaz fotki jak mozesz

człowiek cieszy sie dwa razy jak kupi i jak sprzeda

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr mar 14, 2007 10:20

kodek pisze:Silnik jest mokry z tametej strony ale tam cieknie też z czujnika i uszczelki pod klawiaturą.
Jeśli zlikwidujesz te przecieki to będzie łatwiej zlokalizować inne.Od tego bym zaczął.

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr mar 14, 2007 10:26

najlepiej umyc silnik bezyna ekstrakcyjna i na swieze po przejazdzce zobaczyc, olej ma to do siebie ze na cieplym silniku sie bardzo ladnie rozplywa w wiele miejsc z ktorych niekoniecznie cieknie, ja u siebie wymienilem uszczelke pod klawiatura ale i tak troszke sie poci

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » śr mar 14, 2007 10:32

A ja myśle ,że wali ci z simeringów miałem niedawnoo robiony mały remoncik silnika i wymieniłem wszystkie uszczelki prucz simeringów. Efekt taki ,że teraz jest mokrry między osłoną paska rozrządu a silnikiem . A to że widzisz że jest mokry w iinnych miejscach to efekt podmuchu powietrza.

kodek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kodek » czw mar 15, 2007 07:25

No właśnie mam mokre między osłoną paska a silnkiem. Ale tam nie zajrzę jak nie zdejmę paska. Nic chyba będę musiał powymieniać wszystko co możliwe i jak będzie cieknąc to będą simmeringi.

kodek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”