Wszystko zaczelo sie w polowie sierpnia `04. Sprzedalem wtedy swojego Gofera MK2 GTD, ktorym smigalem juz od ponad 4 lat i poswiecilem mu sporo pracy i czasu

W dniu sprzedazy mk2 wygladalo tak:

Zaraz po sprzedazy mk2 wyruszylem w Polske a pozniej do Niemiec na poszukiwania upragionej mk3

Mimo kiepskich zdjec i sporej odleglosci od mojego domu (ponad 1100 km w jedna strone) postanowilem zabrac kase do kieszeni, miernik lakieru do plecaka, troche prowiantu i pojechac po furaka

Mial to byc czarny MK3, model 93, w wersji GT Special, z doscy bidnym wyposazeniem (tyle co w Specialu - central, wspoma, felgi bbs, szyber, miekka decha, MFA i z ospoilerowaniem oryginalnym - dodatkowo auto mialo posiadac pakiet skorzany)
Na miejscu, po pozytywnym zweryfikowaniu prawdziwosci tych zapewnien, wyplacilem kaske wlascicielowi, wykupilem tablice i wrocilem brzydkim kaczątkiem do domu

Pierwszym krokiem ktory poczynilem to zakup sportowego zawieszenia. Byl to kit Supersporta -60/tyl regulowany w zakresie -20-60. Dolozylem rowniez grill bez znaczka, wydech KM'a oraz blnedy z halogenami..

Nastepnie zaczalem eksperymentowac z oswietleniem. Na pierwszy rzut poszla czarna hella na przod oraz srebrne helle na tylek

Koncepcja tych lamp jednak szybko mi sie znudzila - stwierdzilem ze poprostu to nie pasuje do tego auta - wymienilem wiec calosc:
- na przodzie znalazly sie Angel's Eyes z FK, na tyle zawitaly bialo/czerwone clary

Przyszla wiosna, na aucie zawitaly felgi Azev A 7,5"/16" przod i 9"/16" tyl, z wypolerowanymi rantami...

Tak przekulalem sie cala wiosne i lato i ostatnio wraz z zmiana opon na zimowe powrocily bbsy, zostaly dolozone rozporki zawieszania przedniego (gorna i dolna), wydech KM'a posypal sie, wiec zagoscil narazie seryjne wydech, nastapila znow zmiana oswietlania glownego - zalozylem spowrotem Helle, tyle ze tym razem srebrne.. FK po pol roku smigania, mimo ze kupione nowe - zaczely troche przeciekac, do tego jakosc wykonania jednak pozostawiala wiele do zyczenia

Tak wiec do wiosny auto posiada setup zimowy

Co do wnetrza, zmiany sa rowniez dosyc ostrozne..
Na dzien dobry wygladalo ono tak:

Czyli jak wspominalem, seria z GT Speciala..
Zmienilem jedynie podswietlanie (przyciski, pzrelaczniki na czerwien - wszystko oryginal z mk3 cabrio - zegary na niebiesko - zimna katoda), zamiast polkubelkow VW zawitaly kubly Recaro z GTI-Edition, zniknely takze korby z drzwi

Obecnie zagoscila rowniez sport kiera 30 cm Victor
Jeszcze tej samej zimy na chwilke zalozylem ponownie Angel's Eyes - tym razem srebrne:

Im blizej wiosny tym wieksze zmiany sie pojawialy

M.in. lampy in.pro R32 Look

Nadszedl nowy sezon - auto wyladowalo u lakiernika. Polakierowalem zderzaki (w przednim zostaly zaspawane oryginalne otwory na kierunki i halogeny), nastapila ogolna kosmetyka lakieru. Felgi ktore zalozylem to nowki ATS model Q..

Nastepny wiekszy zakup do instalacja zarnikow xenonowych w soczewce - zestaw Helli

Kolejny zmiany jakie nadeszly, to wywalenie tych baloniastych opon i zapakowanie 195/45/15

Za dlugo jednak w takiej konfiguracji nie pojezdzilem.. Dla mnie syzybka decyzja byl zakup felg 3-czesciowych BBS RS 001 jak tlyko dostalem informacje o nich.. Ranty odrazu wypolerowalem i szybkie wstawienie na auto:

Nastepne zmiany to czysta kosmetyka.. Pojawily sie czerwone paski, ktore troszke "ozywily" czarnucha

Jako ze mocy robilo sie ciagle stanalem nad ciezka decyzja.. Sprzedac Gofera i kupic innego z wiekszym motorem, czy tez moze zaswapowac do tej budy ktora mam.. Stwierdzilem jednak, ze skoro buda zdrowa to projekt ciagniemy do konca

Tak wiec zakupilem dawce z pieknym 2.0 16V ABF pod maska i zaczela sie zabawa na nowy sezon:

Wyjmowanie zagazowanego ABS'a

Do "nowego" silnika podpialem stara skryznke na wodizki z ABS'a - odrazu trafilo tej lzejsze kolo zamachowe w 1.8

Po wlozeniu i uruchomieniu motoru, oczywiscie autko odrazu wyladowalo na hamowni:

Jak na serie wyszlo calkiem zgrabnie

Pozniej byly mody by g-lab.pl - wygladzony wykres, kilka gratisowych Nm i KM

W kwietniu tego roku autko dostalo jeszcze wieksza glebe:
http://raj.vwgolf.pl/storm/gleba_kwiecien/

W pozniejszym czasie pojawil sie znaczek 16V na atrapie oraz emblematy GTI Edition na listwach. Z tylu auta bezpowrotnie zniknal znaczek GT

Stan na sierpien 2007: PROJEKT uwazam za zakonczony. Auto niebawem dostanie seryjne zawieszenie i bedzie sluzylo jako zwykly dupowoz dla mojej Pani

Na koniec cos zabawnego

Maly filmik z jednego z setupow mojego auta sklecony przez mojego znajomego - ogladac koniecznie z dzwiekiem (calosc dzieje sie na autostradzie w DE - na aucie byly pozyczone Dezenty C 15/7)
http://storm.vwgolf.pl/storm/storm.wmv
Dziekuje za uwage