Znowu sprawa z olejem ..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Znowu sprawa z olejem ..
Witam, tym razem juz wiem jaki mam olej jest to jakis olej na T Turand czy Taurun czy cos tam o parametrach 15W40. Domyślam się ze to jest olej mineralny.
mam 230 tys. najechane, i myslalem zeby wlać pól syntetyka, ale nie wiedzialem jaki był lany, a teraz wiem, i troche sie boje wlać pół syntetyka....
Nic nie kopci, ani nie bierze oleju, ale ale Jak był taki lany, to chyba lepie j taki zalać. Doradzcie mi z tym. i doradźcie mi tez jak juz mineralny, to jakiej firmy najlepiej...Cena tu az takiej roli nie gra. Wkońcu to olej..
mam 230 tys. najechane, i myslalem zeby wlać pól syntetyka, ale nie wiedzialem jaki był lany, a teraz wiem, i troche sie boje wlać pół syntetyka....
Nic nie kopci, ani nie bierze oleju, ale ale Jak był taki lany, to chyba lepie j taki zalać. Doradzcie mi z tym. i doradźcie mi tez jak juz mineralny, to jakiej firmy najlepiej...Cena tu az takiej roli nie gra. Wkońcu to olej..
- Pablo p7777
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Pablo p7777
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jeśli za szkodę uważasz oczyszczenie silnika z nagaru, szlamu i syfu, którego nie powinno tam byc, to lej dalej mineralny...
Ostrożnie możesz wlac półsyntetyk 10W40 - mobil, castrol lub shell wedle upodobań i portfela ... warto spróbowac silniki VW od roku 1987 mają zalecane lanie półsyntetyka 10W40, a jeśli coś będzie ciekło - to nie ma się co oszukiwac po prostu było nieszczelne
Ostrożnie możesz wlac półsyntetyk 10W40 - mobil, castrol lub shell wedle upodobań i portfela ... warto spróbowac silniki VW od roku 1987 mają zalecane lanie półsyntetyka 10W40, a jeśli coś będzie ciekło - to nie ma się co oszukiwac po prostu było nieszczelne
TDPower
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tylko, że oczyszczenie silnika z nagarów może tutaj jak najbardziej zaszkodzić- przy silnikach z dużym przebiegiem nagromadzone nagary działają jak dodatkowe uszczelnienia które to uszczelnienia(nagary i szlamy) przez oleje półsyntetyczne które mają leprze własności myjące od mineralnych po prostu będą wymyte i co w ich miejsce-moto doctor???ppoll27 pisze:Jeśli za szkodę uważasz oczyszczenie silnika z nagaru, szlamu i syfu, którego nie powinno tam byc, to lej dalej mineralny...
dobrej klasy olej mineralny np.
zrobi swoją robotę, a co do ELFa to kiedyś widzieliśmy z kolegami po fachu zaszlamiony zatarty silnik który jeździł właśnie na oleju ELF i mamy zrazę-ale jak się niedawno dowiedziałem po prostu kiedyś ktoś wwiózł do kraju jakąś przeterminowaną czy przeznaczoną do utylizacji(nie trzymał parametrów chyba) partię ELFa- ale zraza nam już zostałaPablo p7777 pisze:CASTROL MAGNATEC
a co do filtrona- nie miałem jeszcze z nim problemów-zakładam każdemu komu zmieniam olej i nie słyszałem o problemach(od ciągników i maszyn rolniczych, przez osobówki po dostawcze)
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
Zostaw ten mineralny i nierób sobie niepotrzebnie dylematu. Jeździłeś na mineralnym, wszystko było dobrze, więc po co kombinować. Zasada jest że z olejem idzie się w górę a nie odwrotnie. Producent oleju nie będzie miał większego znaczenia. Ważne tylko żeby to była marka uznana na świecie. Tak jak padły już propozycje na CASTROL MAGNATEC
ja nie lałem, tylko kupiłem go i dzis zobacyzlem ze był taki lany....
A dylemat mialem, bo silnik chodzi wporządku, nie cieknie...wszytsko wporządku jak na taki przebieg..i myslalem nad tym pół syntetykiem.
Ale teraz wole nie ryzykowac. Dobry Mineralny zaleje i mam nadzieje ze to bedzie dobry wybór.
A dylemat mialem, bo silnik chodzi wporządku, nie cieknie...wszytsko wporządku jak na taki przebieg..i myslalem nad tym pół syntetykiem.
Ale teraz wole nie ryzykowac. Dobry Mineralny zaleje i mam nadzieje ze to bedzie dobry wybór.