Zmostkowanie radia 4x50W na 2x100W???
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Zmostkowanie radia 4x50W na 2x100W???
Witam!
Z góry chciałem przeprosić za ten temat ale nie daje mi spokoju
Wczoraj znajomy (elektronik) prubował mi sprzedać taką nowinę że skoro mam głośniki tylko z przodu (zasilane z radia niestety), to mam dwa wyjścia na głośniki tylne wolne. W takim razie mogę śmiało zmostkować 4 kanały z radia na 2 głośniki przednie z przyrostem mocy oczywiście!
Dodam że do radia mam podłączony dwu kanałowy wzmacniacz z subikiem, ale to jest chyba nieważne.
Czy wogóle jest możliwość zmostkowania radia na przewodach wychodzących z kostki???
Pytam bo nie wierze.
Dzięki
Z góry chciałem przeprosić za ten temat ale nie daje mi spokoju
Wczoraj znajomy (elektronik) prubował mi sprzedać taką nowinę że skoro mam głośniki tylko z przodu (zasilane z radia niestety), to mam dwa wyjścia na głośniki tylne wolne. W takim razie mogę śmiało zmostkować 4 kanały z radia na 2 głośniki przednie z przyrostem mocy oczywiście!
Dodam że do radia mam podłączony dwu kanałowy wzmacniacz z subikiem, ale to jest chyba nieważne.
Czy wogóle jest możliwość zmostkowania radia na przewodach wychodzących z kostki???
Pytam bo nie wierze.
Dzięki
Diesel Power!!!
Kupie dokładke GTI lub zamienie
Mój golficz - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91600
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=45
Kupie dokładke GTI lub zamienie
Mój golficz - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91600
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=45
ten gość nie jest elektrykiem, to jakiś rzeźnik !
nigdy nie rób takich rzeczy bo tylko ubijesz końcówke mocy !
nowsze radia mają wbudowaną funkcje, że jeśli nie są obciążane na któryś kanał to moc przechodzi jakoś, ale tylko słyszałem o tym - więc nawet tego nie potwierdze w 100%
ale nie mostkuj wyjść z radia !!!
nigdy nie rób takich rzeczy bo tylko ubijesz końcówke mocy !
nowsze radia mają wbudowaną funkcje, że jeśli nie są obciążane na któryś kanał to moc przechodzi jakoś, ale tylko słyszałem o tym - więc nawet tego nie potwierdze w 100%
ale nie mostkuj wyjść z radia !!!
Łuki, ma rację a tu cytat "Ze względu na to, że nowe radia mają zwykle końcówki pracujące w układzie mostkowym (wzmacniacze o mocy przekraczającej 7 W na kanał) nie wolno łączyć żadnego z kabli głośnikowych ze sobą albo też z zasilaniem lub masą. Takie połączenie grozi uszkodzeniem wzmacniacza mocy (a końcówki są drogie np. do przeciętnej Alpine to wydatek ponad 60 zł plus wymiana ponad 20 zł pod warunkiem, że nie jest uszkodzony laminat). Faktem jest, że producent układów obiecuje zabezpieczenie wzmacniacza przed takimi ewentualnościami ale zabezpieczenie działa kilka sekund (do czasu spalenia bezpiecznika lub stopienia ścieżek - prądy nawet kilkadziesiąt amperów). A więc jak ktoś lubi eksperymentować to proszę bardzo. A jeżeli przy okazji spali auto to jego problem. Dlatego nieużywane wyjścia głośnikowe starannie zaizolujmy (obciąć wystający przewodnik i zabezpieczyć rurką termokurczliwą)" tekst zaporzyczony z http://www.studio24.prv.pl/ dział kablomania - podstawy
pojedynczy kanał w radio to fizycznie dwa wzmacniacze podłączone w konfigurację mostkową.
Jak koledzy pisali nie można łaczyć mostkowo czegoś co już jest mostkowo połaczone.
Można natomiast łaczyć je róznolegle.
Wymaga to jednak dużego doświadczenia.
Pojawia się problem napiecia stałego na wyjściu wzmacniacza (problem dotyczy każdej końcówki ale w konfigu równoległym nabiera dodatkowego znaczenia) z którym walczy się stosując duzej mocy rezystory o małym oporze.
Temat jest trudny i w praktyce niekt z niego nie korzysta (no moze jedna firma amerykańska chyba).
Zreszta nawet gdyby ci sie udało podłączyć tak głosnik i nic byś nie spalił to ciezko mi jest wyobrazić sobie słyszalny zysk.
pozdrawiam
PS
w moim odczuciu jakikolwiek wzmacniacz tranzystorowy na elementach dyskretnych działa lepiej niż na scalaku. Z tego samego napiecia ma zawsze wiekszą moc. Dlatego scalaki w sprzecie audiota zadko sie stosuje.
Chyba jepeij kupis jakis nawet urzywany wzmacniacz niż eksperymentowac z radiem.
szkoda radia
Jak koledzy pisali nie można łaczyć mostkowo czegoś co już jest mostkowo połaczone.
Można natomiast łaczyć je róznolegle.
Wymaga to jednak dużego doświadczenia.
Pojawia się problem napiecia stałego na wyjściu wzmacniacza (problem dotyczy każdej końcówki ale w konfigu równoległym nabiera dodatkowego znaczenia) z którym walczy się stosując duzej mocy rezystory o małym oporze.
Temat jest trudny i w praktyce niekt z niego nie korzysta (no moze jedna firma amerykańska chyba).
Zreszta nawet gdyby ci sie udało podłączyć tak głosnik i nic byś nie spalił to ciezko mi jest wyobrazić sobie słyszalny zysk.
pozdrawiam
PS
w moim odczuciu jakikolwiek wzmacniacz tranzystorowy na elementach dyskretnych działa lepiej niż na scalaku. Z tego samego napiecia ma zawsze wiekszą moc. Dlatego scalaki w sprzecie audiota zadko sie stosuje.
Chyba jepeij kupis jakis nawet urzywany wzmacniacz niż eksperymentowac z radiem.
szkoda radia
boostertd, mozna to robić - nazywa sie to połaczenie równoległe.
W teorii powinno sprawiać ze moc wzrasta ale w praktyce...
...wymaga to włączenia w szereg rezystorów dużej mocy.
Dlatego jest to niespotykane w praktyce choć w teorii jak najbardziej.
Są gotowe scalaki (wzmacniacze jednokanałowe) umożliwiające sprzęganie w trybie master-slave 2 takich scalaków (TDA 729cośtam - nie pamietam dokładnie).
Ale do samochodu jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
I chyba jeszcze długo nie zobaczę
pozdrawiam
W teorii powinno sprawiać ze moc wzrasta ale w praktyce...
...wymaga to włączenia w szereg rezystorów dużej mocy.
Dlatego jest to niespotykane w praktyce choć w teorii jak najbardziej.
Są gotowe scalaki (wzmacniacze jednokanałowe) umożliwiające sprzęganie w trybie master-slave 2 takich scalaków (TDA 729cośtam - nie pamietam dokładnie).
Ale do samochodu jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
I chyba jeszcze długo nie zobaczę
pozdrawiam
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
opusc to sobie....koncowka mocy tego na 100% nie wytrzyma...a juz na pewno nie te montowane w radiach.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo