Problem z zimnym silnikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Krzysiek86

Problem z zimnym silnikiem

Post autor: Krzysiek86 » czw mar 08, 2007 22:18

Witam!
Chciałem sie zwrócic z pomocą do Was poniewaz posiadam od tygodnia VW jette z silnikiem 1,6D (bez rewelacji) i zaraz jak kupiłem spotkałem że jest mało płynu chłodzacego i troszke oleju na bloku silnika. Oczywiscie wszystko skorygowałem i po przejechaniu kilku kilometrów ( ok. 3) płyn jest w normie a oleju nie ma na bloku, osadu białego na korku wlewu oleju do silnika tez nie.
A problem mam nastepujacy: Gdy silnik jest zimny i chce go uruchomić to muśze go bardzo długo "chychłać" zanim zaskoczy a jak zaskoczy to ma bardzo nierówna prace i szybko gasnie. Nie reaguje na dodanie gazu. Po okołu 5 minutach odpalania i nadwyrężania akumulatora i rozrusznika zaczyna pracowac normalnie i w czasie jazdy żadnych problemów w całym zakresie obrotów. Podejrzewam że może to jedna z 4 świec żafrowych odmawia piosłuszeństwa bo w czasie jazdy czasem zapaliła sie kontrolka sygnalizujaca prace świec czy nagrzewnicy i zapalała sie gasła nieraz tylko migła. Jęsli by to była świeca żarowa to mogę wymienic tylko ta uszkodzona czy musze wszystki? A kolejne pytanie: jaki jest koszt świec i jakie polecacie no i ewentualna wymiana ile kosztuje. No i jak sprawdzić która jest uszkodzona czy jak która jest dobra???
Bardzo prosze o pomoc ponieważ sie martwie a to jest mój pierwszy samochód i nie jestem zorientowany w temacie :crazy:
Pozdrawiam i licze na odpowiedź.
Nie mogłem znaleźć pasującego tematu. Obrazek
Ostatnio zmieniony sob mar 10, 2007 21:56 przez Krzysiek86, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » czw mar 08, 2007 22:55

zacznij od wykręcenia świec i ich sprawdzenia - ja wymieniałem zawsze kompletami nigdy pojeduńczo - koszt nie jest duży więc po co rozbierać za jakiś czas???

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw mar 08, 2007 23:07

greg pisze:zacznij od wykręcenia świec i ich sprawdzenia
A po co wykręcać? Wystarczy zdjąć mostek i sprawdzić dotykając do każdej sondą amperomierza DC o zakresie 20A+ bezpiecznik 20A podłączonymi do + aku. Ma być około 17A na każdej pojedynczej świecy.Jeżeli świece są ok, szukaj dalej, tzn. najpierw sprawdź czy dochodzi napięcie na mostek.

greg

Post autor: greg » czw mar 08, 2007 23:11

stonefree pisze:A po co wykręcać?
bo ma grzać cała a nei kawałek - juz różne rzeczy widziałem ze swiecami

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw mar 08, 2007 23:12

Świece wymień wszystkie - koszt do 80 zł, ludziska polecają BERU, jeśli cię nie stać, zmień sobie jedną lub dwie...

Migająca kontrolka może oznacvzać, że coś się dzieje z przekaźnikiem.Jeżeli świeczki okażą się dobre, a napiecia nie będzie to spróbuj pożyczyć przekaźnik od kogoś i zobacz czy bedzie ok.

Aha, no iużywaj "ssania" do rozruchu na zimnym.

[ Dodano: Czw Mar 08, 2007 22:14 ]
greg pisze:bo ma grzać cała a nei kawałek - juz różne rzeczy widziałem ze swiecami
A to sorry,nie wiedziałem. Ale prawdopodobieństwo takiej usterki jest jakie?

Krzysiek86

problem odpalania

Post autor: Krzysiek86 » sob mar 10, 2007 17:06

Witam wszystkich!

Chciałem bardzo podziekować za pomoc. Dzisiaj kupiłem i wymieniłem 4 świece żarowe. Kupiłem firmy NGK (Made in Japan) po 32zł za sztuke. Samochód jest sprawny i wydaje mi sie że inaczej pracuje silnik. Tak jakby spokojniej ale możo to tylko złudzenie.
A moze ktoś spotkal sie z awaria świateł cofania?? Bo mam temn problem. Żarówki sa dobre bo sprawdzałem. Jaki olej polecacie do silnika??

Zainwestowałem w ta książke:)
http://www.motoksiazki.pl/sklep,300,1,2 ... 266,1.html

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob mar 10, 2007 17:36

Krzysiek86, Brak światła cofania może być spowodowany awarią wyłącznika (jest w skrzyni biegów).
Książka wygląda nieźle, tam chyba coś o olejach też jest.

greg

Post autor: greg » sob mar 10, 2007 22:10

Krzysiek86 pisze:Zainwestowałem w ta książke:)
ale przeciez to nie do diesla...

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn mar 12, 2007 16:20

http://www.motozakupy.com.pl/index.php? ... 0-a5-litry

[ Dodano: Pon Mar 12, 2007 15:20 ]
http://www.motozakupy.com.pl/index.php? ... 0-a5-litry O ile nie bierze oleju...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”