Palące sie żarówki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Palące sie żarówki
Witam kupiłem 2 komplety imitacji xenonow (tych białych żarówek) i każda para wytrzymała mi góra 2 miesiące. Co może być tego przyczyna?! czy te żarówki maja taka żywotność?! p.s. w skrzynce bezpiecznikowej miałem bezpieczniki o innych wartościach niż powinny być np zamiast 10A miałem 15A itp Już pozamieniałem na takie jakie powinny być....
---------- Passat -----------
ok spoko może inaczej - jak wiadomo w instalacji elektrycznej sa wachania napięcia przez co chronią nas bezpieczniki kiedy załozymy na odbiornik słabszy bezp wtedy się spali jak wiadomo, ale kiedy załozymy mocniejszy to odbiornik padnie to poprostu chciałem zsugerowac ze należy stosować bezpieczniki o prawidłowej wartości natęzenia ( A)
Nawet gdyby były włożone bezpieczniki 30A na obwód lamp to nie ma to absolutnie żadnego wpływu na żywotność żarówek. Bezpieczniki służą do zabezpieczenia obwodów przed skutkami zwarć lub lub przeciążeń. Po prostu palą się przy przekroczeniu pewnej wartości natężenia prądu przez nie płynącego.
A że powinny być włożone o odpowiedniej wartości to niezaprzeczalny fakt, ale to już zupełnie inna bajka
.
A że powinny być włożone o odpowiedniej wartości to niezaprzeczalny fakt, ale to już zupełnie inna bajka
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
bezpieczniki czy 10A czy 15A czy 20A nie mają znaczenia, Takie żarówki mają krótszą żywotność niż normalne (nawet markowe o zwiększonej jasności np. philips GT150 żyje znacznie krócej niż normalny), masz diesla więc drgania są większe niż w benzynie, masz twardsze zawieszenie niż w benzynie i to wszystko wpływa na żarówki.buxi pisze:Witam kupiłem 2 komplety imitacji xenonow (tych białych żarówek) i każda para wytrzymała mi góra 2 miesiące. Co może być tego przyczyna?! czy te żarówki maja taka żywotność?! p.s. w skrzynce bezpiecznikowej miałem bezpieczniki o innych wartościach niż powinny być np zamiast 10A miałem 15A itp Już pozamieniałem na takie jakie powinny być....
Jeszcze ciekawe jakie masz napięcie ładowania i jakie masz napięcie na żarówkach. Może być też wytarty włącznik/przełącznik świateł i iskrzenie na stykach może niszczyć żarówki