Zwichrowane tarcze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zwichrowane tarcze
Witam!
Mam zwichrowane tarcze w moim MK3.Objawia sie to pulsowaniem hamulca przy delikatnym hamowaniu z malej predkosci.Zarowno tarcze jak i klocki sa w dobrym stanie Teraz pytanie czy mozna z tym jezdzic, czy moze to miec zly wplyw na inne podzespoly zawieszania czy samego ukladu hamulcowego?Czy moze lepiej dla bezpieczenstwa zmienic klocki i tarcze?
Pytanie drugie: czy w MK3 wyposazonych w ABS byly montowane zwykle tarcze hamulcowe czy tylko wentylowane?Bo ja wlasnie mam zwykle a mam ABS i troche mnie to zastanawia czy nie powienienem miec wentylowanych?
Auto to Golf 3 1.6 ABU 93r. (modelowy 94r.)
Z gory dzieki za pomoc!
Mam zwichrowane tarcze w moim MK3.Objawia sie to pulsowaniem hamulca przy delikatnym hamowaniu z malej predkosci.Zarowno tarcze jak i klocki sa w dobrym stanie Teraz pytanie czy mozna z tym jezdzic, czy moze to miec zly wplyw na inne podzespoly zawieszania czy samego ukladu hamulcowego?Czy moze lepiej dla bezpieczenstwa zmienic klocki i tarcze?
Pytanie drugie: czy w MK3 wyposazonych w ABS byly montowane zwykle tarcze hamulcowe czy tylko wentylowane?Bo ja wlasnie mam zwykle a mam ABS i troche mnie to zastanawia czy nie powienienem miec wentylowanych?
Auto to Golf 3 1.6 ABU 93r. (modelowy 94r.)
Z gory dzieki za pomoc!
krzywe tarcze, przy wiekszej predkosci moga to byc zle wywazone kola albo tak jak kolega pisal luzy na drazkach kierowniczychJacenty80 pisze:a jak szrpie przy większych prędkościach???(tak ponad 70km/h)
[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 5:00 pm ]
oczywiście przy hamowaniu
[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]
- Paweł Marek
- V.I.P.
Pewnie mnie wyśmiejecie, ale ja już trochę km starymi vw zrobiłem i wiem że czasem zwichrowaną tarcże można "naprawić" robiąc kilka porządnych hamowań z maksymalnej prędkości pod rząd, tak żeby je rozgrzać do czerwoności. Rok temu kupiłem jakieś niefirmowe wentyle do mojego Vento, i po miesiącu się zwichrowały. Przejechałem się na autostradę pod Kraków, rozpędzilem się 4 x pod rząd do 200/h i 4 ostre hamowania. Problem znikł jak na razie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Pewnie nie...Paweł Marek pisze:Pewnie mnie wyśmiejecie
cos w tym jest, w Audi zwichrowałem na 10 km zjeździe (nowiutkie Brembo), ale po przejechaniu na takich lekko zwichrowanych 8 tys km jest juz lepiej.Paweł Marek pisze:czasem zwichrowaną tarcże można "naprawić" robiąc kilka porządnych hamowań z maksymalnej prędkości pod rząd,
Teraz audi bardzo mało jeżdzę, 200 km w tamtym roku zrobiłem, dalej je mam.
Pozdrawiam.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No wlasnie z kierownica nic sie nie dzieje, zarowno przy malych jak i duzych predkosciach jest wszystko ok.Problem pojawia sie prz hamowaniu przy malych predkosciach np. gdy hamujemy przed swiatlami i za chwile samochod calkiem sie zatrzyma to czuc takie pulsacyjne hamowanie.Przy hamowaniu z duzych predkosci i z wieksza sila tego pulsowania nie ma i auto hamuje wzorowo...jeanks5t pisze:Jeżeli szarpie wam kierownicą przy małych prędkościach...
Wie ktos moze jak to jest z tymi tarczami do ukladow z ABS?Bo jak narazie to nie moge znalesc tarczy pelnej do ABS, tylko wentylowane, a u mnie sa wlasnie pelne...
Wybierajac miedzy Brembo a ATE ktore tarcze byscie wybrali?