Pytanie w sprawie układu kierowniczego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie w sprawie układu kierowniczego
Witam
Ostatnio byłem w Norauto na darmowym przeglądzie zawieszenia i tamtejsi fachowcy powiedzieli mi że mam do wymiany końcówki drążków kierowniczych, same drążki oraz jakieś gumy na wahaczach.
Z tego co kolega z forum mi mówił to same drążki wymienia się tylko gdy jest uszkodzony samochód po jakimś wypadku a owe drążki są pogięte. Czyli jak dobrze rozumiem Norauto chciało mnie naciąć na kasę?
I sprawa nr.2 - czy kierownica powinna być w golfie na sztywno ustawiona i nawet najmniejszy jej ruch powinien powodować ruch kół czy sprawa wygląda inaczej i powinno być troszkę luzu na samym kole kierownicy? Pierwszy raz mam do czynienia z autem ze wspomaganiem i nie wiem jakie są w nim prawidłowości.
Ostatnio byłem w Norauto na darmowym przeglądzie zawieszenia i tamtejsi fachowcy powiedzieli mi że mam do wymiany końcówki drążków kierowniczych, same drążki oraz jakieś gumy na wahaczach.
Z tego co kolega z forum mi mówił to same drążki wymienia się tylko gdy jest uszkodzony samochód po jakimś wypadku a owe drążki są pogięte. Czyli jak dobrze rozumiem Norauto chciało mnie naciąć na kasę?
I sprawa nr.2 - czy kierownica powinna być w golfie na sztywno ustawiona i nawet najmniejszy jej ruch powinien powodować ruch kół czy sprawa wygląda inaczej i powinno być troszkę luzu na samym kole kierownicy? Pierwszy raz mam do czynienia z autem ze wspomaganiem i nie wiem jakie są w nim prawidłowości.
jesli chodzi o drążki kierownicze (koncówki mają prawo sie wybic jest to nic innego jak swożen kulowy
tak czy inaczej czy z wspomaganiem czy bez luz musi być oczywiście na postoju ten luz powinien być wyczuwalny
powinien byc luz kiedys szkoły mówiły ze na szerokość 4 palcówklekocix pisze:powinno być troszkę luzu na samym kole kierownicy?
Ostatnio zmieniony wt mar 06, 2007 10:44 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pytanie w sprawie układu kierowniczego
nieprawda co mówił kolega, chyba że auto trzepnięte tak że silnik w kabinieklekocix pisze:Z tego co kolega z forum mi mówił to same drążki wymienia się tylko gdy jest uszkodzony samochód po jakimś wypadku a owe drążki są pogięte. Czyli jak dobrze rozumiem Norauto chciało mnie naciąć na kasę?
nie sądzę żeby Cie chcieli naciąć na kasę, końcówki są tanie ok.30-40złza szt
plus robocizna, a ich wymiana to żadna filozofia,
po ich wymianie konieczne jest ustawienie kąta pochylenia i zbieżności
[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 09:44 ]
heh ja prawie to samo słyszałem ale o dwóch palcach, ale jest to prawie nie wyczuwalne ...dziejo pisze:powinien byc luz kiedys szkołu mówiły ze na szerokość 4 palcówklekocix pisze:powinno być troszkę luzu na samym kole kierownicy?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Re: Pytanie w sprawie układu kierowniczego
...czyli powinienem wymienić tylko same końcówki drążków czy też całe drążki wraz z końcówkami??