Montaż alarmu i centralnego zamka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piobib
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Montaż alarmu i centralnego zamka

Post autor: piobib » pn mar 05, 2007 18:34

Witam w najbliższy weekend planuje montaż alarmu do mojego golfika i w związku z powyższym mam parę pytań:

1. Jak narazie mam zakupiony sam alarm, bez czujników ruchu - czy jeżeli zakupie takie czujniki to jak mam je zamontować? Podpiąć je do czujników otwarcia drzwi?

2. Planuje również zakup centralnego zamka ale mam dylemat - mój alarm ma wyprowadzone przewody (jest ich sześć) do podłączenia C.Z., a na allegro są centralne zamki w cenie ok. 30 zł, przy czym są też do kupienia same siłowniki w cenie 7zł/szt. czy wystarczy, że kupie same siłowniki i podłącze je bezpośrednio do alarmu?

Z góry dzięki za pomoc.

[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5033bf4a45aa53dc659c3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn mar 05, 2007 18:44

czujniki ruchu podłączasz do centralki alarmu , masz na pewno do nich osobny wtyk , a co do centralnego zamka to zalezy , często z centralki masz wyprowadzone kabelki , biały i brązowy , one sterują dodatkową centralką centralnego zamka , ale to powinieneś mieć wszystko w instrukcji

Awatar użytkownika
piobib
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piobib » pn mar 05, 2007 18:56

Właśnie rzecz w tym, że nie ma takiego wtyku na czujnii ruchu. Natomiast co do centralnego zamka mam wyprowadzone sześć kabelków i nie wiem czy będę potrzebował osobną centralke z CZ czy moge siłowniki podpiąć bezpośrednio do alarmu

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn mar 05, 2007 19:11

jak masz kolory , czarny , niebieski , zielony , brązowy , biały to powinno być bezpośrednio do centralnego

[ Dodano: 05 Mar 2007 18:13 ]
a skoro nie masz dodatkowego gniazda do czujników ultradzwiękowych to będzie problem , bo ten alarm widocznie nie ma takiej opcji

Awatar użytkownika
piobib
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piobib » pn mar 05, 2007 19:17

No do centralnego mam następujące kable:

pomarańczowy
biały z bezpiecznikiem 15A
zółty
pomarańczowo/czarny
biało/czarny
zółto/czarny

natomiast co do czujników to mam wyjście na czujnik wstrząsowy więc może podłącza się go wtedy razem z czujnikami ruchu :-)?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn mar 05, 2007 19:23

no to kable mają jakieś nietypowe kolory więc nic Ci nie doradze , do tego gniazda na pewno nie podłączysz czujek ruchu całkiem inna zasada

[ Dodano: 05 Mar 2007 18:25 ]
a nie masz schematu albo instrukcji , bo jest tyle typów ze trudno coś powiedzieć

Awatar użytkownika
bieniek1984
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bieniek1984 » pn mar 05, 2007 20:03

wszystko powinno byc winstrukcji. Jezeli nie masz opcji podlaczenie czujek to za chiny ich nie podlaczysz. Ja jak zakladalem swoj to 12 godz to trwalo ale poszlo jakos ok. mam pod centralny podlaczona syrene i to ze po 30 s sam sie uzbraja wiecej opcji nie mialem (w sumie jak na sam centralny na pilot to i tak ok)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 05, 2007 21:04

Można łączyć czujki i podpinac pod jedno gniazdo. Tylko po co tyle czujek, kup sobie jeden mikrofalowy czujnik ruchu. Załatwia wstrząsy również, poza tym jest niewidoczny jak np. ultradźwięki.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”