[B3] Urwane poduszki amora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
darek i jadzka
- Mały gagatek

[B3] Urwane poduszki amora
witam...dzisiaj zauwazylem ze mam dosc dobrze naderwane poduszki amora,i teraz mam pytanie czy naprzyklad jak mi sie urwie dokonca podczas jadzy to dam rade jechac czy bedzie problem?Musze jeszcze pare dni przebolec gdyz kupilem amory sportowe i jak bede wymienial to zrobie wszystko za jednym razem .Aha a czy moze to uszkodzenie poduszek miec cos wspolnego z twardymi sprezynami gdyz mam takie zalozone???????pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lut 28, 2007 14:07 przez darek i jadzka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Christopherek
- Forum Killer

- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
ja dziś jadę zmienić u siebie bo mi jedna poduszka pękła.ja jeszcze jeżdżę ale z duszą na ramieniu więc i Tobie radzę szybko zmienić
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Jak najbardziej.darek i jadzka pisze:Aha a czy moze to uszkodzenie poduszek miec cos wspolnego z twardymi sprezynami gdyz mam takie zalozone???????
Przy twardzym zawieszeniu wszystkie gumowe elementy zawieszenia szybciej się zużywają: poduchy amorów, swożnie, silentblocki wachacza, stabilizatora i belki tylnej.
Trzeba się z tym liczyć. Na szczęście nie są to drogie rzeczy.
[ Dodano: 28 Lut 2007 11:23 ]
Co do wymiany to im szybciej tym lepiej, ale pare dni bez szalenstw napewno można pojeździć
- Christopherek
- Forum Killer

- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
no ja właśnie zmieniłem poduszki koszt poduszek 90zł robocizna 100zł i wszystko śmiga jak nowe.
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
-
darek i jadzka
- Mały gagatek

Otwiera się maskę i patrzy na kielichy amortyzatorów. Pod blaszanym grzybkiem widać łożysko i czarną gumę. Guma powinna przylegać do pierścienia łożyska. Jesli nie przylega na całym obwodzie to należy zajrzeć czy to oderwanie głęboko sięga. Jesli guma nie jest jeszcze bardzo oderwna to można jeżdzić ale trzeba kontrolować to. Druga rzecz to można zerknąć na szerokość szczeliny pomiędzy kielichem a grzybkiem. Przy nowej poduszce powinna wynosić w granicy 10 mm przy bardzo zużytej powiedzmy 20 mm. Tak można wizualnie ocenić poduszkę. Oczywiście zużyta poducha powoduje stuki ale mogą to być też swożnie albo silentblocki wahacza lub stabilizatora(jesli jest, ale w 1,4 chyba nie ma) lub wszystko naraz. Ogólnie poduchy kosztują w granicy 100 zl za dwie, a silent blocki komplet na obie strony 60 zł plus oczywiście wymiana pewnie ze 150 (w Warszawie)ddChavez pisze:Jak to sie stwierdza (gdzie sie patrzy) ze poduszki sa naderwane? I jakie sa objawy? Stuki na dziurach?
- ddChavez
- Ma gadane

- Kontakt:
Jerzas, dzieki za info. Mam juz chyba niezle wytluczone zawieszenie bo gluche stuki sa na kazdej nierownosci. A przy jakiejs minmalnie wiekszej dziurze lub jakims garbie huk jest taki jakby kolo urywalo 
[url=http://img91.imageshack.us/img91/4503/beztytuu1pk4.jpg][img]http://img91.imageshack.us/img91/4503/beztytuu1pk4.jpg[/img][/url]