gotuje wodę
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
obejrzyjcie jeszcze pompę ale raczej powinna być OK-pawlo111 pisze: wentylator sie zalacza ale zaraz chwile po nim wywala plyn ale nie duzo
uszczelka nowka byla ta z lepszych bo na tymniema co oszczzedzac.
jeszcze na próbę ominąłbym nagrzewnicę założyłbym nowy kawałek węża na rurki
idące z pompy i wyjście z głowicy, obejrzyj czy masz dostęp i da się od ręki to zrobić
i na próby lej wodę bo szkoda płynu chłodniczego i nie dawaj w ostro w piz.e
bo i wodę może wywalić, ma niższę temperaturę wrzenia niż płyn chłodniczy !!
no to OK, jak robiliście we dwóch to pewnie jak u siebie to człowiek-pawlo111 pisze:Silikonu na uszczelke nie dawal. Ten mechanik to moj ojciec a ja z nim robilem i robie.
przykłada dużo uwagi i robi powli przez co małe prawdopodobieństwo pomyłki
super że masz kogoś pod ręką
i nie patrz na kata on nie wpłynie na gotowanie wodyeidos pisze:Sprawdz czy katalizator sie nie zapchał, jesli tak to moze byc przyczyna gotowania sie wody
no niby takJacenty85 pisze:Wygląda na TPS.
a jaki jest rodzaj TPS w mk2 golfiku 1.8 pawlo111 to tego ja już nie wiem
bo są takie, które mają tylko dwa stany - włącz/wyłącz lub oparte na potencjometrze
w których napięcie w zależności od wykonania rośnie lub maleje wraz z ruchem przepustnicy
to zależy od zastosowanego układu wtryskowego !
podejrzewam że u Ciebie jest ten dwustanowy włącz/wyłącz
musisz podać więcej szczegółów na temat silnika np. nr katalogowy, dwie litery nr silnika,
dodatkowo pewnie rocznik pojemność, moc, ilu zaworowy etc.
To można będzie to sprawdzić, ale ja już Ci pawlo111 więcej nie powiem
bo nie znam szczegółów jak to sprawdzić dokładnie działanie u Ciebie TPSu
Jacenty85 możesz wskazać koledze jak to jest i co może sprawdzić ... ?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Byłem swiadkiem jak do warsztatu przyjechała nubira. Własciciel był u kilku mechanikow i miał zrobiony remont calego silnika. Objawy byly podobne jak u Ciebie, czyli silnik osiagal wysoka temperature, w efekcie czego woda sie gotowala. Samochód byl tez słaby i nie wkrecał sie na obroty powyzej 3000. Kiedy wyciagnieto kata, okazalo sie ze byl zatkany resztkami sarej uszczelki, albo czyms w tym rodzaju.RobertP pisze:eidos napisał/a:
Sprawdz czy katalizator sie nie zapchał, jesli tak to moze byc przyczyna gotowania sie wody
i nie patrz na kata on nie wpłynie na gotowanie wody
Po wymianie na nowy katalizator wszystko wróciło do normy!
Nie twierdze ze u Ciebie jest to samo ale warto to sprawdzic, zwlaszcza ze to nic nie kosztuje.
W silnikach RP jest potencjometr do regulacji TPS
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82826 tu masz o regulacji TPSu
Ostatnio zmieniony pn lut 26, 2007 12:07 przez eidos, łącznie zmieniany 1 raz.
jak to nic nie kosztuje, właśnie że kosztuje bo musisz wyciąć kata żeby go sprawdzićeidos pisze:Nie twierdze ze u Ciebie jest to samo ale warto to sprawdzic, zwlaszcza ze to nic nie kosztuje.
a później spowrtoem wspawać
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Słuchaj RobertP, jak wejdziesz pod samochod to zobaczysz ze wydech w RP jest tak zbudowany ze przed katem sa 3 sruby. Wystarczy je odkrecic i odchylic kata. Odpalic samochod i juz wiadomo czy cos z katem jest nie tak.RobertP pisze:jak to nic nie kosztuje, właśnie że kosztuje bo musisz wyciąć kata żeby go sprawdzićeidos pisze:Nie twierdze ze u Ciebie jest to samo ale warto to sprawdzic, zwlaszcza ze to nic nie kosztuje.
a później spowrtoem wspawać
Oczywiscie bedzie glosno i trzeba zachowac ostroznosc ale tak mozna sprawdzic kata
wiem wiem o czym piszesz ...eidos pisze:Słuchaj RobertP, jak wejdziesz pod samochod to zobaczysz ze wydech w RP jest tak zbudowany ze przed katem sa 3 sruby. Wystarczy je odkrecic i odchylic kata.
kurcze ale jaja wiesz ja dawniej jak miałem to w swoim 1,8 miałem wspawany nie było łączeń
Sharan - AFN
Sharan - AFN
autko wtedy mialem z Niemiec kupiłem sobie wtedy obtłuczone Mk2 z 91reidos pisze:Ale jak kiedys ktos pokombinował to mogło byc i pospawane
a był to rok 1993 to kurcze w ciągu dwóch lat raczej w wydechu by nie grzebali
ale kto wie może jednak, wyglądało na oryginał, spawy były na serio super zrobione !
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- -pawlo111
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
wiecie co przyszlo mi do glowy jeszcze jedno. Filtr gazu mialem ( zostaly z niego tylko troty)dalem nowy i sie troszke poprawilo. Ale jeszcze troche nie chce wchodzic na obroty miedzy 2000-3000obr. Moglo tez cos na parownik albo inna czesc popieprzyc. A na gazie jest jeszcze silniczek krokowy?
Na benzynie mi nie chce chodzic przez krokowca tez tak podejrzewam.
No i apropo wywalenia plyny. Bo tak sobie mysle ze ja przeciez prawie 2 godziny go gazowalem to moze mial prawo cos wywalic...
No i apropo wywalenia plyny. Bo tak sobie mysle ze ja przeciez prawie 2 godziny go gazowalem to moze mial prawo cos wywalic...
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
to też ...-pawlo111 pisze:Moglo tez cos na parownik albo inna czesc popieprzyc. A na gazie jest jeszcze silniczek krokowy?
zrób dobrą fotkę spod maski to się znajdzie gdzie go masz
zobacz przy "wtrysku" do niego dochodzą kable może być 4 żyłowy, 6żyłowy
już nie pamietam człowiek nie zna wszystkiego na pamięć ale jak dasz fote to sie chyba znajdzie
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- -pawlo111
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
no i mam tego krokowca od gazu i on cos pieprzy bo go wyciagnolem i autko chodzi wmiare a z nim muliiiiiii ale jak go niema to bedzie palil gazu ile wlezie?
idzie to kupic gdzies?
idzie to kupic gdzies?
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
pewnie ze ten krokowiec od gazu kupisz, np u gazowników. Może jednak ten krokowiec jest sprawny. Skoro masz krokowca od gazu tzn ze masz instalacje gazową IIgen a ta ma komputerek gazowy. Może wystarczy ze pojedziesz do gazownikow na regulacje.
Oni powinni powiedziec czy krokowiec jest do wymiany przy okazji moga sprawdzic czy sonda dziala
Oni powinni powiedziec czy krokowiec jest do wymiany przy okazji moga sprawdzic czy sonda dziala