Jak ZMierzyc cisnienie na tlokach???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak ZMierzyc cisnienie na tlokach???
witam.mam pytanko mam przyrzad do pomiartu cisnienia na tlokach i chcialem zmierzyc ile mam (GOLF MK2 1.8 GT 1989)tylko nie wiem czy na zapalonym silniku czy na rozrusznmiku i czy na niskich obrotach czy na przygazowce jak tak to ile powinno wynosic??jak ktos wie to prosze pomoc...
GENGUS, motor ma byc zagrzany , potrzeba do tego dwóch ludzi , wykręcasz wszystkie świece , jeden człowiek obsługuje manometr pokolei wszystkie cylindry , a drugi w srodku kręci rozrusznikiem z pedałem gazu do deski.
Masz prawdopodobnie silnik RP o stopniu sprężania 9,0
ten silnik w idealnym stanie powinien mieć cisnienie powyżej 11at przy czym róznica pomiedzy cylindrami nie powinna byc wieksza niż 0,5at , jesli cisnienie jest mniejsze niż 9at trzeba by pomysleć nad małym remoncikiem
Masz prawdopodobnie silnik RP o stopniu sprężania 9,0
ten silnik w idealnym stanie powinien mieć cisnienie powyżej 11at przy czym róznica pomiedzy cylindrami nie powinna byc wieksza niż 0,5at , jesli cisnienie jest mniejsze niż 9at trzeba by pomysleć nad małym remoncikiem
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Robi sie to tak- wykresasz swiece, wrecasz przyrzad, zdejmmujesz kabel z cewki, gaz w opor i krecisz pare razy silnikiem, sprawdzasz cisnienie, resetujesz wskaznik i dla pewnosci jeszcze raz.
Mozesz też odlaczyc pompę benzyny (przekaźnik lub bezpiecznik ) aby paliwo nie było podawane i ściagnac przewód od filtra powietrza (zalezy od samochodu)
Mozesz też odlaczyc pompę benzyny (przekaźnik lub bezpiecznik ) aby paliwo nie było podawane i ściagnac przewód od filtra powietrza (zalezy od samochodu)
wykręcic świece (wszystkie)
otworzyć przepustnmicę
docisnać miernik do 1 cylindra
zakrecic silnikiem(uwaga odłączyć wtyk złącza czujnika Halla)
kręcisz do momentu aż wskazówka uzyska najwyższe położenie
absolutne minimum to 7,5 atm
[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 6:32 pm ]
otworzyć przepustnmicę
docisnać miernik do 1 cylindra
zakrecic silnikiem(uwaga odłączyć wtyk złącza czujnika Halla)
kręcisz do momentu aż wskazówka uzyska najwyższe położenie
absolutne minimum to 7,5 atm
[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 6:32 pm ]
to tyż bardzo ważnehomsky pisze:óznica pomiedzy cylindrami nie powinna byc wieksza niż 0,5at